Its ok ‘The ABCDE of thought’

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner) Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com
Ο Albert Ellis, ένας από τους τρείς καλύτερους ψυχολόγους στην ιστορία, άφησε ως κληρονομιά το εξής βασικό δίδαγμα: εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για το πώς ερμηνεύουμε τα γεγονότα γύρω μας – μπορούμε να μετατρέψουμε και να εκλάβουμε οποιοδήποτε γεγονός είτε σε συναισθηματική καταστροφή ή σε παραγωγική κι εποικοδομητική ενέργεια. Οι σκέψεις μας έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στα συναισθήματα μας και ως εκ τούτου στο ‘μέγεθος’ άγχους , θυμού ή θλίψης που νιώθουμε. Ναι, η ζωή είναι πολλές φορές δύσκολη και άδικη αλλά μια κατάσταση από μόνη της δεν προκαλεί ποτέ πόνο, θυμό, κατάθλιψη ή άγχος. Αυτό που προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση.
Καθημερινά βιώνουμε γεγονότα και καταστάσεις που μας προτρέπουν να κοιτάξουμε, να ερμηνεύσουμε και να σκεφτούμε τι συμβαίνει. Η ερμηνεία που δίνουμε σε αυτά τα γεγονότα (που γίνεται συνήθως σε μορφή εσωτερικού μονόλογου) έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες πεποιθήσεις σχετικά με το συμβάν, τον κόσμο γύρω μας και τον ρόλο μας σε αυτό το γεγονός. Με τη σειρά τους αυτές οι πεποιθήσεις προκαλούν συναισθηματικές συνέπειες βασισμένες μόνο σε αυτές τις πεποιθήσεις.
Με ένα πολύ εύκολο τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε τη σκέψη μας με τρόπο που να ‘βολεύει’ εμάς και τη διάθεση μας. Ο Ellis ονόμασε τη μέθοδο που ακολουθεί ‘The ABCDE of thought’ και για να κατανοήσουμε καλυτέρα πώς εφαρμόζεται θα δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι πάμε σε ένα κατάστημα και η υπάλληλος είναι πολύ αγενής και επιθετική απέναντι μας:
‘A’ : Το γεγονός ή η κατάσταση που προκαλεί ενεργοποίηση συναισθημάτων και αντιδράσεων (Activating Event), σε αυτή την περίπτωση η άσχημη συμπεριφορά της υπαλλήλου .
‘B’: Οι πεποιθήσεις μας (Beliefs) ως προς το γεγονός και η ερμηνεία του, ο τρόπος που το σκεφτόμαστε και το αντιλαμβανόμαστε, πχ. είναι αγενής, δεν δείχνει σεβασμό απέναντι μου κτλ .
‘C’: Οι συναισθηματικές συνέπειες αυτού του τρόπου σκέψης (Consequences) , με άλλα λόγια τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί, πχ. θυμό, σύγχυση, άγχος, αντίδραση.
‘D’: Η αμφισβήτηση (Dispute). Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τις εναλλακτικές πιθανές εξηγήσεις για την συμπεριφορά της, και πώς αλλιώς μπορούμε να την εκλάβουμε για να μην μας χαλάσει τη διάθεση, πχ. μπορεί να είναι κουρασμένη, μπορεί να την ανησυχεί κάποιο δικό της πρόβλημα κτλ. Πώς αλλιώς μπορούμε να το σκεφτούμε για να νιώθουμε εμείς καλά;
‘E’: Αντί να θυμώσουμε και να αντιδράσουμε αγνοούμε την συμπεριφορά της και συνεχίζουμε τα ψώνια μας παραμένοντας ευγενικοί απέναντι της. Το αποτέλεσμα ‘Effect’ αυτού του καινούριου τρόπου σκέψης και αντίδρασης είναι ένα εντελώς καινούριο προϊόν που εμάς προσωπικά δεν μας προκαλεί σχεδόν κανένα αρνητικό αίσθημα, και σίγουρα δεν αντλεί από την καλή μας ενέργεια.
Όπως αλλάζει ο εσωτερικός μονόλογος σε κάτι πιο θετικό, λιγότερο απαισιόδοξο γινόμαστε ικανοί να χειριζόμαστε καλύτερα τις προκλήσεις που βρίσκουμε στο δρόμο μας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από το επαγγελματικό μέχρι το προσωπικό επίπεδο.
Να θυμάστε … μπορεί να μην μπορούμε πάντα να επηρεάζουμε τι λένε ή κάνουν οι άλλοι σε εμάς, ή τι γίνεται γύρω μας , αλλά σίγουρα μπορούμε να επηρεάσουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης και τη δική μας αντίδραση προς αυτά.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ένας πατέρας καταγγέλνει για εμπαιγμό και κοροϊδία από τους αρμοδίους / Το 10 μηνών βρέφος του κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του

Tην έλλειψη θεσμοθετημένης και συγκροτημένης πολιτικής αναφορικά με παιδιά που χρήζουν κατ΄οίκον νοσηλευτικής φροντίδας, αναδεικνύει η ιστορία του μικρού Κωνσταντίνου-Εφραίμ που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου

Στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου για τη Σταύρωση της Μεγάλης Πέμπτης ο Δήμαρχος Λάρνακας και βουλευτές

Στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου, για την Σταύρωση της Μεγάλης Πέμπτης ήταν ψες ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, μαζί με Βουλευτές Λάρνακας (Αλαμπρίτη, Πασιουρτίδη, Ορφανίδη και

error: Content is protected !!