It’s ok “Eίμαι οκ, είσαι οκ!”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner) Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

 


Για σκέψου το λίγο….Πάνω σε αυτόν τον πλανήτη ο καθένας μας είναι μοναδικός και σίγουρα ιδιαίτερος…Σε ολόκληρη την ιστορία του άντρα και της γυναίκας πάνω σ΄αυτόν τον πλανήτη δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλος άνθρωπος ΑΚΡΙΒΩΣ ο ίδιος εσύ. Ακόμα και στο μέλλον… δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας άλλος άνθρωπος ΑΚΡΙΒΩΣ ο ίδιος εσύ… Όποιος κι αν είσαι…απ΄όπου κι αν έρχεσαι είσαι μοναδικός και ένας στο είδος μας. Γι΄αυτό είσαι τόσο καλός όσο οποιοσδήποτε άλλος .
Όταν μιλάμε για αυτοπεποίθηση εννοούμε τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθησή μας είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας θετικής στάσης απέναντι στη ζωή. Γιατί; Διότι επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης μας, αλλά και το πώς συσχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους. Κάποιο άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση σκέφτεται συχνά αρνητικά για τον εαυτό του, εστιάζεται στα αρνητικά και στις αδυναμίες του και αγνοεί τα θετικά και τα κατορθώματα του, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευτυχία και ευημερία του.
Ο καθένας μας έχει κάνει εκπληκτικά πράγματα στη ζωή του. Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο και σκέφτεσαι “ποιά θετικά;” ή “ποια κατορθώματα;” τότε επιβάλλεται να κάνεις το εξής: κάθησε και γράψε όλες τις επιτυχίες σου, μικρές και μεγάλες. Ποιά είναι τα επιτεύγματα σου; Ξεκίνα από τον καιρό που ήσουν μωρό. Περπάτησες, μίλησες, έμαθες να γράφεις, το πιο πιθανόν έμαθες να μιλάς δεύτερη ή ίσως και τρίτη γλώσσα, απόκτησες φίλους, κέρδισες την αγάπη και εκτίμηση άλλων ανθρώπων και τόσα άλλα. Μια τεράστια λίστα κατορθωμάτων την οποία το πιο πιθανόν αγνοείς. Δεν σου αρέσει κάτι στην εμφάνισή σου; Εστιάσου σε αυτά που σου αρέσουν.  Κοιτάξου καλά στον καθρέφτη, μέχρι να βρεις ένα σημείο στο πρόσωπο και στο σώμα σου που σ΄αρέσει. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις κάτι θυμήσου ένα κομπλιμέντο που σου κάνε κάποιος.
Πραγματικά ξεκίνα να βελτιώνεις το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Μίλα με σένα. Διόρθωσε αυτά που μπορείς και αποδέξου αυτά που δεν μπορείς να διορθώσεις. Γίνε η/ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου. Μίλα στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες στην/ον κολλητή/ο σου. Αν ερχόταν μια φίλη/ος και σου μιλούσε αρνητικά για τον εαυτό της/ου ποιά θα ήταν η αντίδρασή σου; Σίγουρα θα έκανες τα πάντα για να νιώσει καλύτερα και θα χρησιμοποιούσες λογικά επιχειρήματα να την/ον βοηθήσεις να αντιμετωπίσει την αρνητική γνώμη που έχει για τον εαυτό της/ου. Γιατί να μην κάνεις το ίδιο σε σένα; Φρόντισε τον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα φρόντιζες την/ον κολλητή/ο.
Υπάρχει μια φράση που λέει “fake it till you make it”. Προσποιήσου ότι έχεις αυτοπεποίθηση, περπάτησε με το κεφάλι ψηλά, χαμογέλα, φέρσου σαν ένα άτομο που νιώθει απόλυτα καλά και ασφαλής με τον εαυτό του και θα καταφέρεις να το κάνεις πραγματικότητα .Δύσκολο; Δοκίμασε το εξής: Κλείσε τα μάτια και φαντάσου να βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο με δύο καθρέφτες. Ο ένας παλιός και γδαρμένος, ο άλλος καινούριος, μοντέρνος καθρέφτης. Πήγαινε πρώτα μπροστά από τον παλιό και κοίταξε τον εαυτό σου. Πιθανό να υπάρχουν πολλά αρνητικά στο βάθος. Δεν σου αρέσει αυτό που βλέπεις. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που σε κάποια φάση της ζωής σου προσπάθησαν να σε ρίξουν ή ακόμα και να σε μειώσουν, είτε για την εμφάνιση ή για τον χαρακτήρα σου. Κοίταξε καλά και μελέτησε τί υπάρχει στο βάθος και θα καταλάβεις πολλά για το τι προκάλεσε αυτή την αρνητική γνώμη που έχεις για τον εαυτό σου. Κάνε ένα βήμα και πήγαινε μπροστά στον καινούριο καθρέφτη. Μέσα εκεί βλέπεις τον εαυτό σου να χαμογελά, νιώθεις δυνατή/ος, καλά και ικανοποιημένη/ος με αυτά που έχεις. Στέκεσαι με το κεφάλι ψηλά, νιώθεις περήφανη/ος για ότι κατάφερες μέχρι σήμερα αγαπάς και αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως ακριβώς είσαι. Γύρισε τον παλιό καθρέφτη να κοιτάζει τον τοίχο. Αν προτιμάς σπάσε τον σε χίλια κομμάτια. Ο μόνος καθρέφτης που δουλεύει για σένα είναι ο καινούριος καθρέφτης στον οποίο βλέπεις ένα άνθρωπο γεμάτο αυτοπεποίθηση και ζωντάνια. Δώσε στο μυαλό σου τέτοιες θετικές εικόνες τις οποίες βλέπει σαν στόχο και εκπληρώνει καθημερινά.
Η αυτοπεποίθηση δουλεύετε και βελτιώνετε με την πάροδο του χρόνου. Στο τέλος της ημέρας η μεγαλύτερη επένδυση είναι στον εαυτό σου γιατί ο εαυτός σου είναι η μόνη σίγουρη και σταθερή αξία στη ζωή σου. Ναι… είσαι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος άνθρωπος και σου αξίζει ότι καλύτερο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!