Be My Guest “Αλλαγή; Ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας”

Αλλαγή; Ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας!

 

Για να φτιάξουμε την Λάρνακα και να την κάνουμε ένα καλύτερο μέρος από αυτό που είναι σήμερα πρέπει να βρούμε πρώτα τι της λείπει.

Κατά την δική μου άποψη αυτό που λείπει από τη Λάρνακα είναι οι άνθρωποι με κουλτούρα και βάθος. Άνθρωποι με παιδεία που να μην νοιάζονται μόνο για το τι κάνει ο ένας και ο άλλος. Άνθρωποι που να τους ενδιαφέρει το κοινό καλό, να τους ενδιαφέρει ο συνάνθρωπος τους και η πόλη τους χωρίς να έχουν στον νου το όνομα τους και πως θα φανεί το όνομα τους και τι θα κερδίσουν από το τι θα κάνουν. Ανιδιοτέλεια για καλούς σκοπούς. Όταν οι άνθρωποι της πόλης φτάσουν σε άλλα επίπεδα, τότε ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε και την πόλη.

Όταν ξεκινήσουμε όλοι να κοιτάμε με κριτική πρώτα από όλα τον ίδιο τον εαυτό μας (“τι κάνω εγώ για το κοινό καλό; τι κάνω εγώ για την πόλη μου”) τότε θα είναι και η αρχή για αλλαγές. Οι περισσότεροι σε αυτή την πόλη επικεντρώνονται στο τι έκανε ή δεν έκανε ο εκάστοτε Δήμαρχος, ο γείτονας, ο τάδε και πάει λέγωντας. Αυτή η νοοτροπία της κριτικής χωρίς σκοπό είναι που θα μας φάει τελικά. Η κριτική είναι καλή όταν συνοδεύεται από πράξεις έργα. Αλλιώς είναι χάσιμο χρόνο και ενέργειας.

Οι άνθρωποι –κάτοικοι, είναι αυτοί που ορίζουν την ταυτότητα και τον χαρακτήρα μιας πόλης. Εμείς, ο διπλανός μας, ο γείτονας μας, ο φίλος μας. Όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε αυτή την πόλη και να την πλάσουμε ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά μας. Μια σύγχρονη μεν πόλη αλλά με όλα τα καλά παλιά συστατικά που έχει η πόλη του Ζήνωνα μέσα στο DNA της.

Χρειαζόμαστε κουλτούρα, παιδεία, ήθος, να ξαναγίνουμε άνθρωποι και όχι ρομπότ. Να κοιτάξουμε τον διπλανό μας και την πόλη μας με ανιδιοτέλεια και όχι συμφέρον. Να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Δεν είμαι ρομαντικός, αντίθετα είμαι ρεαλιστής. Αλλά πιστεύω πως εδώ που φτάσαμε, σε αυτή την γενική κατρακύλα, μόνο η επιστροφή στην χαμένη μας αθωότητα μπορεί να μας σώσει. Και αν θέλουμε μια καλύτερη πόλη όπως όλοι σχεδόν διατυμπανίζουμε, τότε η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από εμάς.

Χάρης Αντρέου

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!