Οι 16χρονες και η κοινωνία της Κύπρου

Της Γιώτας Δημητρίου

bul-1

Ένα περιστατικό βίας, απάνθρωπο, τραγικό, το οποίο στέλνει σήματα sos στο σύστημα παιδείας, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου. Ένα απεχθές περιστατικό που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Bullying in the playgroundΔεν είδα το βίντεο, δεν το αναδημοσίευσα και δεν κατάλαβα τι εξυπηρετεί η αναπαραγωγή του. Αλήθεια, σε τι ακριβώς ωφελεί; Να το δουν κι άλλα 16χρονα; Να “απολαύσουμε” το θέαμα;

Το τραγικό περιστατικό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως έχει, ως ένα θλιβερό για την κοινωνία γεγονός και όχι με τους προβολείς της δημοσιότητας σε ένα βίντεο που εξευτελίζει την λέξη “άνθρωποι”.

Η είδηση από μόνη της θα ήταν αρκετή, δεν χρειαζόταν το βίντεο, και οι μόνες αντιδράσεις θα έπρεπε να ήταν η άμεση δράση. Να δούμε τι κάναμε λάθος για να έχουμε αυτά τα 16χρονα σε μια κοινωνία του 2016. Να δούμε τα λάθη και να δράσουμε άμεσα, να δώσουμε την σωστή παιδεία σε μια κοινωνία που κοιμάται με λάθος νανουρίσματα και ξυπνά αποχαυνωμένη.

Για το συμβάν, το οποίο διερευνά η αστυνομια, έχει ήδη ενημερωθεί και το Υπουργείο Παιδείας το οποίο οφείλει να επανεξετάσει τι εφόδια δίνει στα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται την διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ανθρωποειδή.
Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε ακόμα ένα Βαγγέλη Γιακουμάκη για να ξεκινήσουμε τις διαλέξεις -πάλι- γύρω απ’ το Bullying.

Βαρυσήμαντος βέβαια είναι και ο ρόλος της οικογένειας και της κοινωνίας στην διαμόρφωση των νέων.

Όλα αυτά όμως ξεκινούν απ’ την απλή καθημερινότητα. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Κύπριων αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στον (οποιοδήποτε) άλλο, την ανάγκη για επιδεικτικό φέρσιμο, την έντονη αλαζονεία και πολλές φορές το έμμεσο ή άμεσο bullying.

Γιατί λοιπόν τόση έκπληξη στον ξυλοδαρμό της 16χρονης; Δεν έγινε στην Ελβετία το περιστατικό, στην Κύπρο των πιο πάνω χαρακτηριστικών έγινε.

Εν κατά κλείδι, η κοινωνία της Κύπρου χρειάζεται ανακατασκευή και το θλιβερό περιστατικό με τις 16χρονες απλώς μας το υπενθύμισε.

Υ.Γ Σε μια κοινωνία που αφήνει τους νεοναζί στην βουλή και τα 16χρονα γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκώμια στον Παττακό και εμείς λέμε “αυτό είναι δημοκρατία” ….Μη περιμένετε και πολλά.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ολοκληρώνεται σήμερα το Εθνικό Πρωτάθλημα στον Ο.Α. Λάρνακας αφιερωμένο στη μνήμη Φώτου Φωτιάδη

Ολοκληρώνεται το Σάββατο το Εθνικό Πρωτάθλημα στον Ο.Α.ΛάρνακαςΑφιερωμένο στη μνήμη Φώτου Φωτιάδη Ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Απριλίου το Εθνικό Πρωτάθλημα που διοργανώνεται τις τελευταίες δύο

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!