Παρουσιάσεις “Μηνάς Αλεξίου”

Ας μιλήσουμε για ΤΕΧΝΗ!

Ένας νέος καλλιτέχνης της πόλης μας, o Μηνάς Αλεξίου, λίγες βδομάδες πριν την συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής, μιλά στο Skala Times.

Μηνά που έχεις σπουδάσει και τι;
Σπούδασα Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Ucreative Arts του Canterbury. Στο πρώτο έτος των σπουδών μου έκανα το Foundation in art and design course και πήρα Distinction. Μετά από τρια χρόνια, συμπλήρωσα και το (BA Hons) Fine Art degree.

Από τα φοιτητικά σου χρόνια τι κράτησες;
Μέσα από τα φοιτητικά μου χρόνια, κράτησα την γλυκιά μοναξιά του φοιτητή και πολλές όμορφες στιγμές. Μια επίσκεψη μου το 2009 στο Τείχος του Βερολίνου με το πανεπιστήμιο με είχε εντυπωσιάσει και επηρεάσει αρκετά ως καλλιτέχνη.

Γιατί αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτό το καλλιτεχνικό μονοπάτι;
Ως άνθρωπος και ως χαρακτήρας είμαι ευαίσθητος. Καλώς η κακώς τις περισσότερες φορές ακολουθώ το τι μου λέει η καρδιά μου, γνωρίζοντας πάντα τις συνέπειες των επιλογών μου. Το να ακολουθήσω ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι δεν ήταν θέμα απόφασης, ήταν θέμα αγάπης και πάθους για την τέχνη από μικρό παιδί. Από πολύ νωρίς ήξερα ότι η τέχνη θα ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και ευχαριστώ τους γονείς μου που δεν μου το στέρησαν και πίστεψαν σε μένα και στις δυνατότητες μου.

Οι δικοί σου αγαπημένοι καλλιτέχνες ποιοι είναι και γιατί;
Θαυμάζω όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες για την προσφορά τους στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης. Αγαπημένοι μου θα έλεγα ότι είναι ο El Greco με τους δραματικούς θρησκευτικούς του πίνακες και τις ψηλές εκφραστικές φιγούρες που μου προκαλούν ενα αίσθημα συγκίνησης, ο Van Gogh επίσης λόγω της ποσότητας μπογιάς που χρησιμοποιούσε και της ιμπρεσσιονιστικής του τεχνοτροπίας. Πιο σύγχρονοι αγαπημένοι μου είναι οι Antonis Tapies, Jacques Villegle, Raymond Hains και Mimmo Rotella οι οποίοι επηρέασαν αρκετά την πρόσφατη δουλειά μου.

Επέστρεψες μόνιμα στη Κύπρο, πως τα βλέπεις τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο νησί μας και πως στην πόλη μας τη Λάρνακα;
Γενικά στη Κυπρο δεν εκτιμάται η τέχνη όσο θα έπρεπε. Όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετά festivals και events τέχνης σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η Κύπρος μας είναι ένα μικρό κράτος με πολλές πηγές έμπνευσης, όπως η θάλασσα, το βουνό η παράδοση, η φιλοξενία μας κτλ… Το μόνο που χρειάζεται είναι διάφορες ιδέες ώστε να προβληθούν όλα αυτά μέσω της τέχνης. Όσον αφορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Λάρνακας, νιώθω πως βελτιώνονται. Το ότι η Λάρνακα είναι μια μικρή πόλη διευκολύνει την γνωριμία μεταξύ των καλλιτεχνών της και μετά έρχονται τα διάφορα events που διοργανώνουν οι ίδιοι.

Στις 14 Ιουλίου θα πραγματοποιήσεις μια ομαδική έκθεση στη Λάρνακα, μίλησε μας λίγο γι αυτή την έκθεση.
Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 του Ιούλη αποτελείται απο 5 νεους καλλιτέχνες της πόλης μας. Είμαστε μια νεαρή ομάδα που ενώσαμε τις δυνάμεις μας και ενεργήσαμε έτσι ώστε να στείλουμε το μύνημα στον κόσμο ότι η νέα γενιά είναι εδώ και μπορεί να προσφέρει πολιτιστικά. Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικό του στυλ, τις δικές του τεχνοτροπίες και τους δικούς του προβληματισμούς. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να αναδείξουμε την δουλειά μας και να μας γνωρίσει το κοινό. Η θέληση μου να ασχοληθώ αποκλειστικά με την τέχνη μου πρόσφερε μέχρι στιγμής στο ενεργητικό μου μια ατομική έκθεση στο Λαογραφικό μουσείο Καϊμακλιώτη στην Αραδίππου και 5 ομαδικές εκθέσεις, μια σε Λεμεσό, τρεις στη Λευκωσία και μια στο εξωτερικό μαζί με συμφοιτητές  μου. Η έκθεση της  14ης Ιουλίου θα είναι η 6η ομαδική έκθεση που συμμετάσχω και η πρώτη μου στη Λάρνακα.

Σήμερα που σε βρίσκουμε;
Φέτος το καλοκαίρι ανοίγω την Καλοκαιρινή Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αραδίππου και συγκεκριμένα στην πλατεία του Αποστόλου Λουκά .Τα μαθήματα ξεκινούν στις 23 Ιουνίου και είναι για παιδιά του δημοτικού. Θα διδάσκω και θα μαθαίνω στα παιδιά ζωγραφική, σχέδιο και διάφορες χειροτεχνίες. Λόγω του ότι είναι καλοκαιρινή σχολή το πρόγραμμα θα είναι και αρκετά διασκεδαστικό.Επίσης από τον Σεπτέμβρη ξεκινούν και τα μαθήματα για την νέα σχολική περίοδο 2012-2013 για παιδιά όλων των ηλικιών.Ελπίζω σύντομα να πραγματοποιήσω και την δεύτερη μου ατομική έκθεση. Έχω αρκετό υλικό, αλλά χρειάζομαι ακόμα λίγο χρόνο ώστε να νιώσω πιο έτοιμος.

Στον ελεύθερο σου χρόνο με τι ασχολείσαι;
Τον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω να γυμνάζομαι. Εκτός από τα διάφορα μηχανήματα, συμμετάσχω και στα διάφορα προγράματα γυμναστικής που συνοδεύονται η συνδιάζονται με μουσική. Η γυμναστική για μένα δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά και θέμα ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης.Επίσης τηλεόραση, ίντερνετ, ποδόσφαιρο και περίπατοι στην όμορφη Λάρνακα μας, είναι μερικά από τα όσα απολαμβάνω να κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο.

Τι θα ήθελες να δεις στη Λάρνακα;
Η Λάρνακα ως πόλη έχει χαρακτήρα, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο πολλά έτσι ώστε να πλουτίσει ο πολιτισμός της. Για παράδειγμα στην περιοχή Καλογερά και σε άλλους τόπους υπάρχουν ετοιμόρροπα κτίρια με ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά στοιχεία. Δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορεί και έχει το δικαίωμα ο Δήμος να δράσει για να τα αναπαλαιώσει, επειδή πραγματικά είναι κρίμα να βλέπεις το χαρακτήρα αυτών των κτιρίων να γκρεμίζεται. Επίσης θα ήταν καλή ιδέα να διαμορφωθεί ένα κίνημα καλλιτεχνών της Λάρνακας που να έχει αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων τέχνης που να στολίζουν την πόλη μας.

Τέχνη σημαίνει…… ;
Τέχνη σημαίνει να μπορείς να απολαμβάνεις οτιδήποτε σου προσφέρει η ζωη. Σημαίνει να μπορείς να αισθάνεσαι και να εκτιμάς την κάθε όμορφη στιγμή. Μπορεί να είναι ένας καφές με ένα φίλο, μια κουβέντα, ένας έρωτας, μια θέα με θάλασσα, στη βεράντα να τρως καρπούζι με την οικογένεια σου και πολλές άλλες στιγμές που μπορεί να σου φαίνονται απλές, αλλά είναι σημαντικές. Αυτό είναι για μένα τέχνη!

Τον Μηνά μπορείτε να τον βρείτε και στο Facebook στο:  Minas Alexiou Art

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ορόκλινη: 1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο»

1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο» που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Έργου LIFE-Integrated Project CYzero Waste Δευτερά, 13 Μαΐου 202409:30π.μ-14:30μ.μ.Αίθουσα

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει “Το κλουβί με τις τρελές” του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη!Πρωταγωνιστούν: Μάριος Δημητρίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Σοφοκλής Κασκαούνιας,

error: Content is protected !!