Its ok “Ενοχές”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη
(BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner) Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

Κάποιος κάποτε είπε πως “η ενοχή είναι ο τόκος από ένα χρέος που δεν χρειάζεται ποτέ να εξοφληθεί”. Η ενοχή είναι ένα αίσθημα που μας “στραγγίζει”, μας αποτρέπει από το να συγχωράμε τον εαυτό μας, μας κρατάει δεμένους στο παρελθόν ενώ την ίδια ώρα καθιστά το μέλλον μας αβέβαιο και τρομακτικό. Κανείς δε λέει φυσικά πως μια μικρή ενοχή σε μορφή συνείδησης είναι κάτι κακό. Αντιθέτως, η συνείδηση είναι έμφυτη σε εμάς, όπως είναι το συναίσθημα , και μας βοηθά να εξετάζουμε τους εαυτούς και τις πράξεις μας, να φτάνουμε σε σωστά συμπεράσματα και να διορθώνουμε τους εαυτούς μας όπου χρειάζεται. Όταν όμως μας καταβάλλει έντονο αίσθημα ενοχής για κάτι που κάναμε ή δεν κάναμε τότε η ζωή μας μπορεί να γίνει απίστευτα σκληρή. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε αίσθημα ενοχής είναι δημιούργημα του μυαλού, προκαλείται από εμάς τους ίδιους και είναι ένα αίσθημα που νιώθουμε και βιώνουμε κατ΄επιλογήν. Η ενοχή πάντα ψάχνει την τιμωρία της, και η τιμωρία με την σειρά της προκαλεί αναπόφευκτα πόνο. Η ενοχή είναι ένα αίσθημα αχρείαστο και πολλές φορές άχρηστο για εμάς και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το “εγώ” μας. Κανείς δεν κατάφερε ποτέ να νιώσει καλύτερα νιώθοντας ενοχές, και σίγουρα με τις ενοχές δεν κατάφερε να αλλάξει τις καταστάσεις. Σταματήστε λοιπόν την “ποινή” που θέσατε στον εαυτό σας και απελευθερωθείτε από την φυλακή στην οποία μπήκατε μόνοι σας. Πώς; Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν.
Αναρωτηθείτε λοιπόν: “έχω τιμωρήσει αρκετά τον εαυτό μου γι αυτό που έκανα ή δεν έκανα;” Εφόσον οποιαδήποτε ενοχή είναι ένα είδος αυτοτιμωρίας αναρωτηθείτε αν επιθυμείτε να συνεχίσετε να υποφέρετε και να αυτοτιμωρείστε για κάτι που δεν μπορείτε πλέον να αλλάξετε, ή αν προτιμάτε να προχωρήσετε μπροστά και να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τις καταστάσεις γύρω σας. Σίγουρα όταν κάνατε το λάθος κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε, με τα εφόδια και τις γνώσεις που είχατε τη δεδομένη στιγμή. Ακόμα και αν μπορούσατε να πάτε πίσω στο χρόνο το πιο πιθανόν είναι να κάνατε το ίδιο πράγμα αφού αυτά ξέρατε και αυτοί ήσασταν τότε.
Με το να αναρωτιέστε συνεχώς τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα. Αφού δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο τότε ποιος ο λόγος να σπαταλούμε χρήσιμη ενέργεια σ΄αυτόν; Και εφόσον το θέμα έκλεισε και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, τότε το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συγχωρέσετε τον εαυτό σας (είμαι σίγουρη πως εύκολα θα συγχωρούσατε κάποιον άλλο αν έκανε το ίδιο, γιατί όχι τον ίδιο τον εαυτό σας;) και να συγκεντρωθείτε στο τώρα δημιουργώντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον και ένα σοφότερο και καλύτερο εαυτό.
Χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε στους γύρω μας και να πληγώνουμε επίτηδες όποιον βρεθεί στο δρόμο μας , έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε λάθη. Ναι, τα λάθη είναι ανθρώπινα και από αυτά μαθαίνουμε και ας έχετε βαρεθεί να το ακούτε. Ό χρόνος μας πάνω στη Γή είναι περιορισμένος και πολύτιμος. Πάρτε λοιπόν τις αποφάσεις σας, κάντε λάθη, μάθετε από αυτά αλλά μαζέψτε τον εαυτό σας και προχωράτε.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ολοκληρώνεται σήμερα το Εθνικό Πρωτάθλημα στον Ο.Α. Λάρνακας αφιερωμένο στη μνήμη Φώτου Φωτιάδη

Ολοκληρώνεται το Σάββατο το Εθνικό Πρωτάθλημα στον Ο.Α.ΛάρνακαςΑφιερωμένο στη μνήμη Φώτου Φωτιάδη Ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Απριλίου το Εθνικό Πρωτάθλημα που διοργανώνεται τις τελευταίες δύο

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!