Special Olympics!

Οι Παγκύπριοι Ειδικοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Λάρνακα

 

Η  κοινωνικοποίηση των ατόμων με ειδικές ικανότητες, μέσω του αθλητισμού, είναι ο στόχος των special Olympics που αυτή την χρονιά πραγματοποιούνται στη πόλη μας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου.
Οι Παγκύπριοι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες για άτομα άνω των 8 ετών με μαθησιακά προβλήματα και ειδικές ικανότητες μπορούν να μας διδάξουν πολλά και καταρχάς πως αυτά τα παιδιά έχουν περισσότερο από όποιο άλλο συνάνθρωπο μας ανάγκη την αγάπη μας!
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως  “η τελετή έναρξης των Αγώνων θα γίνει την Κυριακή 18 Μαρτίου στις τέσσερις το απόγευμα στην Πλατεία Ευρώπης, με παρέλαση των αθλητών. Η πορεία της παρέλαση θα ξεκινήσει από το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας μέχρι την Πλατεία Ευρώπης όπου και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα” και συνέχισε “οι Παγκύπριοι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν σαν στόχο την άθληση, την κοινωνικοποίηση και την ομαδοποίηση των ατόμων με νοητική στέρηση μέσω του αθλητισμού. Η φιλοσοφία των Παγκύπριων Ολυμπιακών Ειδικών Αγώνων είναι τα άτομα με νοητική στέρηση να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και τον συντονισμό των κινήσεων τους στα μέτρα και στα όρια των δυνατοτήτων τους”. Ο Δήμαρχος τόνισε πως “αυτά τα άτομα πρέπει να αναπτύξουν τον αυτοσεβασμό, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, την υπερηφάνεια τους, τον αλληλοσεβασμό και την κοινωνικότητα τους. Μέσα από τη συναναστροφή τους με άτομα, με ή χωρίς διανοητικά προβλήματα, να αποκτήσουν σωματική και ψυχική ευεξία και καινούργιες εμπειρίες. Επιπρόσθετα, να δώσουν την ευκαιρία στα μέλη των οικογενειών τους να ανακαλύψουν τις ικανότητες τους, γεγονός που οδηγεί στην κατανόηση και την υπερηφάνεια. Μέσα από όλα αυτά θα καταφέρουν να κερδίσουν τον καθημερινό αγώνα ζωής και την ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, κάτω από συνθήκες αποδοχής, εκτίμησης και σεβασμού”
Ο κ.  Λουρουτζιάτης είπε πως “Ο Δήμος Λάρνακας ανταποκρίθηκε άμεσα και έμπρακτα στην πρόσκληση των Παγκύπριων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων, που εδώ και χρόνια οι δραστηριότητες τους διεξάγονται με την εθελοντική προσφορά των μελών τους, για φιλοξενία τους στην πόλη της Λάρνακας καθότι τέτοιου είδους δραστηριότητες εμπίπτουν στις βασικές αρχές και ενέργειες που διέπουν το Δήμο, για βοήθεια και κοινωνική στήριξη προς το συνάνθρωπο μας και αναδεικνύει το Κοινωνικό και Ανθρωπιστικό πρόσωπο του Δήμου Λάρνακας”.
Κλείνωντας είπε οως “οι Παγκύπριοι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια συναρπαστική εμπειρία, όχι μόνο για τους ίδιους τους αθλητές και εθελοντές, αλλά γενικά για όλο τον κόσμο, αφού μέσα από αυτούς γνωρίζει κανείς από κοντά την πραγματική ευγενή άμιλλα και κατ’ επέκταση το μεγαλείο της προσφοράς προς το συνάνθρωπο”.
Όπως αναφέρεται  στην επίσημη ιστοσελίδα των Special Olympics “Τα άτομα µε διανοητική αναπηρία είναι ισότιµα µέλη της κοινωνίας µας.Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί Κύπρου έχουν σκοπό να βοηθήσουν μέσω του αθλητισμού τα άτομα με νοητική στέρηση.  Βασικός στόχος και φιλοσοφία τους είναι να δώσουν μέσα από την συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες, όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες στα άτομα αυτά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους, την συναδελφικότητα, την φιλία και να επιδιώξουν την ένταξή τους στην κοινωνία κάτω από συνθήκες αποδοχής, εκτίμησης και σεβασμού.
Οι αγώνες για τους αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών είναι πάντα μια ευκαιρία για να δείξουν τη δύναμη της θέλησής τους να νικήσουν όχι μόνο στον αθλητικό στίβο, αλλά και στο στίβο της ζωής.
Τους δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την φυσική τους κατάσταση, να επιδείξουν κουράγιο, να νιώσουν τη χαρά και να μοιραστούν τις δεξιότητες και τη φιλία με τις οικογένειες τους, τους άλλους αθλητές και την κοινότητά τους”.
Το πρόγραμμα των Παγκύπριων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του Στίβου, υψηλού και χαμηλού επιπέδου, της Κολύμβησης, της ποδηλασίας, του Μαρτ και του Bowling.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ορόκλινη: 1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο»

1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο» που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Έργου LIFE-Integrated Project CYzero Waste Δευτερά, 13 Μαΐου 202409:30π.μ-14:30μ.μ.Αίθουσα

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει “Το κλουβί με τις τρελές” του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη!Πρωταγωνιστούν: Μάριος Δημητρίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Σοφοκλής Κασκαούνιας,

Παντελής Αχιλλέως: “Ντρεπομαστε να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από φίλους, δωρητές και εθελοντές, για μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται από το κράτος, επειδη αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων”

Άρθρο του Παντελή ΑχιλλέωςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ,  Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν και κάποιοι, ακόμα, την απόφαση μου να είμαι

error: Content is protected !!