EcoFairytales από την Μαριλένα Πόπη!

Η Μαριλένα Πόλη, περιβαλλοντικός επιστήμονας, κάτοικος περιοχής Λάρνακας γράφει παραμύθια. Τα δικά της παραμύθια είναι αναγκαία στην σημερινή εποχή που διανύουμε αφού έχουν περιβαλλοντικό χρώμα και σκοπεύουν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση από μικρή ηλικία.
Μέσω των σπουδών μου συνειδητοποίησα ότι το περιβάλλον πλήγεται ανεπανόρθωτα εδώ και δεκαετίες από την ακάθεκτη ανθρωπογενή δραστηριότητα. Από τότε άρχισα να σκέφτομαι το γράψιμο περιβαλλοντικών παραμυθιών ως την δική μου ελάχιστη συνδρομή στην απάμβλυνση της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των οικοσυστημάτων ανά το παγκόσμιο. Η συγγραφή έγινε πάντα με γνώμονα ότι η παιδεία όταν γαλουχείται στα παιδιά από μικρή ηλικία είναι πιο εύκολο να διαρκέσει και στην μετέπειτα ζωή τους” λέει η Μαριλένα.
Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας στο SkalaTimes.

SkalaTimes

Aγαπητή Μαριλένα καταρχάς εσείς τι έχετε σπουδάσει και που;
Ακολούθησα σπουδές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αντικείμενο την περιβαλλοντική επιστήμη και τεχνολογία. Μετέπειτα εξειδικεύτηκα στην χερσαία οικολογία φοιτώντας στο Oxford Brookes University και επίσης παρακολούθησα μαθήματα βιολογικής κηπουρικής στο Cornell University. 

Η ενασχόληση σας με την συγγραφή πως και πότε ξεκίνησε;
Μέσω των σπουδών μου συνειδητοποίησα ότι το περιβάλλον πλήγεται ανεπανόρθωτα εδώ και δεκαετίες από την ακάθεκτη ανθρωπογενή δραστηριότητα. Από τότε άρχισα να σκέφτομαι το γράψιμο περιβαλλοντικών παραμυθιών ως την δική μου ελάχιστη συνδρομή στην απάμβλυνση της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των οικοσυστημάτων ανά το παγκόσμιο. Η συγγραφή έγινε πάντα με γνώμονα ότι η παιδεία όταν γαλουχείται στα παιδιά από μικρή ηλικία είναι πιο εύκολο να διαρκέσει και στην μετέπειτα ζωή τους. 

Η σειρά EcoFairytales αποτελείται από τέσσερα παραμύθια που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε τα παραμύθια αυτά;
Το έναυσμα το έλαβα όταν άρχισα να δουλεύω σαν περιβαλλοντολόγος σε δημόσιες συμβάσεις απασχόλησης όπου διαπίστωσα ότι σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη από την διασφάλιση της υγείας τόσο των ανθρώπων όσο και της ευημερίας της άγριας ζωής. 

Τι ιστορίες συναντάμε στα 4 αυτά παραμύθια;
Η πρώτη ιστορία μιλά για τον Γιαννάκη και το πνεύμα της ανακύκλωσης. Ο Γιαννάκης, ένα 7χρονο αγοράκι, μεταβαίνει σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρών αλλά και στο μέλλον του πλανήτη. Ο λόγος του ταξιδιού δεν είναι άλλος από το να προβληθούν τα ωφέλιμα στοιχεία της ανακύκλωσης στην ζωή μας.
Το δεύτερο παραμύθι αφηγείται την αξία των ενδημικών ειδών χλωρίδας της Κύπρου όπως η κόκκινη τουλίπα της Πάφου και την σημασία της προστασίας της.
Η τρίτη ιστορία διηγείται με απλό τρόπο το πως εξαφανίστηκαν τα ντόντο. Διάλεξα αυτό το συγκεκριμένο πουλί γιατί είναι το σύμβολο όλων των εξαφανισμένων ειδών. Τα ντόντο εκλείψαν λόγω της ανθρωπογενής δραστηριότητας και το παραμύθι παρακινεί τα παιδιά να νοιάζονται για όλα τα ζωάκια που δεν έχουν δικής τους φωνή να μιλήσουν.
Το τελευταίο παραμύθι μας ταξιδεύει στο δάσος και συγκεκριμένα στο βασιλιά του ζώων το λιοντάρι που σκαρώνει ζαβολιές. Τα υπόλοιπα ζωάκια τον τιμωρούν για τις αταξίες του, έτσι γίνεται χορτοφάγος με το ζόρι. Μέσω της πλοκής προβάλλονται διάφορα ερωτήματα για την διατροφή μας αλλά και την αξία της φιλίας στην ζωή μας.

Σε ποιες ηλικίες αποτείνονται τα παραμύθια αυτά;
Τα παραμύθια αποτείνονται σε ηλικίες 3 μέχρι 9 χρονών.

Σκοπεύετε να γράψετε κι άλλα οικολογικά παραμύθια;
Ετοιμάζονται προς έκδοση ο δεύτερος τόμος παραμυθιών της σειράς ΕcoFairytales εντός του 2020 με δύο νέα παραμύθια.

Ποιο ήταν το καλύτερο σχόλιο που έχετε ακούσει (από παιδάκι) για τα παραμύθια σας αυτά;
Το καλύτερο σχόλιο που άκουσα φέτος ήταν από ένα μαθητούδι της πρώτης δημοτικού που μου είπε “δεν θέλω να είμαι όπως ο Γιαννάκης στο βιβλίο σου, για αυτό θα μάθω τον παππού μου να ανακυκλώνει και μετά τη γιαγιά “. 

 Υπάρχει έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης σήμερα, κι αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Αλήθεια, τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε να αποκτήσει η ανθρωπότητα περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση;
Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν αποκτιέται εύκολα ιδιαίτερα όταν το άτομο δεν έχει γερές “οικολογικές” ρίζες κυρίως από το σπίτι. Απαιτεί μάλιστα ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας (ανακύκλωση, κομποστοποιήση, επαναχρησιμοποίηση, εναλλακτικά καύσιμα κτλ). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είτε με τη διαφήμιση όπως βλέπουμε για τις μπαταρίες της ΑΦΗΣ κτλ είτε με περισσότερα περιβαλλοντικά προγράμματα στην τηλεόραση. Δυστυχώς όμως για να υπάρξει μια αποτελεσματική αλλαγή δεν αρκεί τίποτα παρά μόνο όταν ο καθένας από εμάς συνειδητοποιήσει ότι η ρύπανση επιστρέφει πίσω σε εμάς (μέσω της τροφικής αλυσίδας, του αέρα και του πόσιμου νερού). Στην πραγματικότητα η ρύπανση καταφτάνει σε εμάς αναπόφευκτα πολύ πιο γλήγορα και έντονα από ότι πιστεύουμε ενώ ταυτόχρονα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία όπως αναπνευστικές διαταραχές και όχι μόνο. Τα καλά νέα είναι ότι πολύς κόσμος άρχισε να πείθεται ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η μείωση της αρνητικής επίδρασης των καταναλωτικών μας συνηθειών αλλά χρειάζεται πάρα πολύ βελτίωση ακόμα.

Εσείς ως περιβαλλοντικός επιστήμονας πιστεύετε πως χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση και παιδεία γύρω από περιβαλλοντικά θέματα στα παιδιά μας; Τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να μεγαλώνουν τα παιδιά (οι αυριανοί πολίτες) με περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση;
Τα παιδιά πιστεύω θα ήταν καλό να συμμετείχαν σε περισσότερες εκπαιδευτικές εκδρομές για το περιβάλλον. Στην Κύπρο λειτουργούν σε κάθε επαρχία κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και παράλληλα τρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για την προστασίας της φύσης από διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που θα ήταν ωφέλιμο να έπαιρναν μέρος όλα τα παιδιά.

Τέλος, σε ποια βιβλιοπωλεία μπορεί να βρει κανείς τα 4 παραμύθια σας;
Τα παραμύθια είναι διαθέσιμα σε διάφορες εκθέσεις βιβλίου που γίνονται ανά το παγκύπριο και σε 2 επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Λάρνακα και Λεμεσό, το πρώτο είναι το “Περιδιάβασης” περιοχή Ορόκλινης και το “Λένα ” στην Αγία Φύλα.

————————————————————————————-

Στην σειρά EcoFairytales κυκλοφορούν τα ακόλουθα παραμύθια:
Ο Γιαννάκης και η νεράιδα της ανακύκλωσης
Η κυρία με τις κόκκινες τουλίπες
Το τελευταίο των ντόντο
Το πάθημα του βασιλιά του δάσους

Facebook page: https://www.facebook.com/EcoFairytales-246378212436562/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μεγάλη Τρίτη

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού Ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου επιστρέφει με την καινούρια κωμωδία «Χρόνια Πολλά, να μεν τα εκατοστίσεις!»

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου συνεχίζει για 9η χρονιά να μας προσφέρει μια θεατρική παράσταση γεμάτη γέλιο.Ένα έργο γραμμένο από τον θεατρολόγο, συγγραφέα, ηθοποιό και

error: Content is protected !!