
Δεν βρήκαν ούτε και σήμερα άκρη οι βουλευτές για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων, ωστόσο, όλα τα κόμματα διεμήνυσαν πως η συζήτηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προκλήθηκε νέα σύγχυση με τις προτάσεις, εισηγήσεις και ρυθμίσεις που είναι επί τάπητος.
Άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών, για να βρεθεί από κοινού μια συναινετική λύση.
Άλλοι φαίνεται να συναινούν με τα αναθεωρημένα κυβερνητικά νομοσχέδια, τα οποία προβλέπουν κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και παραχώρηση εφάπαξ, αφού προηγουμένως γίνουν κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές.
Επίσης υπάρχουν και οι κομματικές προτάσεις, τις οποίες στηρίζει η πλειοψηφία των κομμάτων, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι την 1η Ιουνίου 2026 θα κατοχυρώνονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αξιωματούχων, τα οποία θα λαμβάνουν στο 60ό έτος της ηλικίας τους ενώ τα υπόλοιπα δικαιώματα θα τα λαμβάνουν από το 65ο έτος. Επίσης, όλες οι συντάξεις των αξιωματούχων θα συνυπολογίζονται και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τα 2/3 της υψηλότερης σύνταξης.
Εξάλλου, όσοι αξιωματούχοι είχαν επαγγελματική σύνταξη, αυτή θα συντρέχει. Προβλέπεται και η έναρξη της καταβολής σύνταξης στους αξιωματούχους στο 65ο έτος της ηλικίας τους, αντί στο 60ό έτος που είναι σήμερα και παράλληλα προωθείται και θέσπιση της οικειοθελούς αποποίησης της σύνταξης.
Εξετάζουν συνδυασμό νομοσχέδιου και προτάσεων
Στο τραπέζι έπεσε και η εισήγηση για συνδυασμό του νομοσχεδίου με τις προτάσεις νόμου για την οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης όταν κάποιος αναλαμβάνει κρατικό αξίωμα, καθώς και την παραχώρηση της σύνταξης στο 65ο έτος αντί στο 60ό έτος που είναι σήμερα.
Ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης αναφέρθηκε στην εισήγηση του Γενικού Λογιστή για την σύσταση ειδικού ταμείου. Μάλιστα, είπε πως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, εξέφρασε την πρόθεση του να παρακαθήσουν στο τραπέζι του διάλογου για την εξεύρεση κοινής ρύθμισης, η οποία νομικά και συνταγματικά να είναι ορθή.
Πρόταση την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα υπόλοιπα κόμματα, μετά και την τοποθέτηση της εκπρόσωπου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υποστήριξε πως δεν υπάρχουν οδηγίες από τον υπουργό για αναστολή της συζήτησης του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως η θέση της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην πρότασή της.
Ζητούν κατάργηση της φορολόγησης φιλοδωρήματος
Με την προηγηθείσα αναθεώρηση του νομοσχεδίου, οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι δεν θα λαμβάνουν φιλοδώρημα. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο εισάγεται πρόνοια σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση θα αφορά αυτούς που θα εκλεγούν ή διοριστούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Όσον αφορά τους σημερινούς αξιωματούχους αλλά και αυτούς που είχαν διατελέσει και στο παρελθόν αξιωματούχοι, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν να ωφελήματα τους με βάση της υφιστάμενη νομοθεσία. Παράλληλα, το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει την φορολόγηση του φιλοδωρήματος κατά 15%.
Οι βουλευτές κάλεσαν το υπουργείο να εξετάσει τη διαφοροποίηση του συντελεστή υπολογισμού του φιλοδωρήματος, έτσι ώστε να εφαρμόζεται η ίδια φόρμουλα για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους. Παράλληλα, κάλεσαν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει κατάργηση της φορολόγησης του φιλοδωρήματος καθώς και αύξηση της καταβολής της σύνταξης για τους υφιστάμενους αξιωματούχους στο 65ο έτος.
Θα το εξετάσει το ΥΠΟΙΚ το 65ο έτος
Η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως, εάν προχωρήσει το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του φιλοδωρήματος, τότε θα εξεταστεί η καταβολή της σύνταξης στο 65ο έτος για υφιστάμενους αξιωματούχους. Σε σχέση με την κατάργηση της φορολόγησης, ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία θα μεταφέρει τη θέση της κυβέρνησης.
Πάντως, εκείνο που ξεκαθαρίστηκε σήμερα είναι ότι οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι, είτε διοριστούν, είτε εκλεγούν εκ νέου στο μέλλον, θα συνεχίσουν να διέπονται από τον υφιστάμενο νόμο, δηλαδή, θα λαμβάνουν σύνταξη και μισθό.
Αναφορικά με τις 12 προτάσεις νόμου, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως αντιμετωπίζουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας. Όπως είπε, κάθε πρόταση έχει 1-2 αντισυνταγματικά στοιχεία. Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας την τροπολογία των Οικολόγων που προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν αυτούς που θα αναλάβουν αξίωμα για πρώτη φορά, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ανέφερε πως σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει θέμα αντισυνταγματικότητας.
Πηγή: Ελευθερία Παϊζάνου / “Φιλελεύθερος”