Search
Close this search box.

Η γενική εκτίμηση του RSF για την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στην Κύπρο είναι αρνητική, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως «προβληματική»


SkalaTimes NewsRoom


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) στις 2 Μαΐου 2025, η Κύπρος κατατάσσεται στην 77η θέση παγκοσμίως, σημειώνοντας πτώση 12 θέσεων σε σχέση με το 2024, όταν βρισκόταν στην 65η θέση.
Η πτώση αυτή τοποθετεί την Κύπρο κάτω από χώρες όπως το Κονγκό και τη Σενεγάλη, οι οποίες θεωρούνται χώρες με προκλήσεις για τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, η Κύπρος παραμένει υψηλότερα από την Ελλάδα (89η θέση) και την Τουρκία (159η θέση) που βρίσκονται σε πολύ τραγικές θέσεις.

Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην υποβάθμιση της κατάταξης της Κύπρου περιλαμβάνουν την πολιτική, εκκλησιαστική και επιχειρηματική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την έλλειψη διαφάνειας στην ιδιοκτησία τους, την οικονομική εξάρτηση από κρατικές επιχορηγήσεις και την έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων από πολιτική παρέμβαση.

Η γενική εκτίμηση του RSF για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Κύπρο είναι αρνητική, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως «προβληματική». Η Κύπρος κατατάσσεται στην 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.



ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 89η θέση παγκοσμίως, σημειώνοντας πτώση από την 88η θέση το 2024. Αυτή η θέση καθιστά την Ελλάδα την τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η πτώση της Ελλάδας στον δείκτη αποδίδεται σε παράγοντες όπως η πολιτική παρέμβαση, οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, η έλλειψη διαφάνειας στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού κατά δημοσιογράφων.
Η γενική εικόνα δείχνει ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα παραμένει σε κρίσιμο επίπεδο, με την ανάγκη για ενίσχυση των θεσμών και προστασία των δημοσιογράφων να είναι επιτακτική.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2025, που δημοσιεύθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) στις 2 Μαΐου 2025, κατατάσσει τις χώρες ως εξής:

Κορυφαίες χώρες (θέσεις 1–5)

  1. Νορβηγία
  2. Εσθονία
  3. Ολλανδία
  4. Σουηδία
  5. Φινλανδίαbne IntelliNews

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 77η θέση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση. Η Κύπρος σημειώνει πτώση 12 θέσεων σε σχέση με το 2024, όταν βρισκόταν στην 65η θέση. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ στον δείκτη, με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου να χαρακτηρίζεται ως «προβληματική».

Χώρες με την πιο σοβαρή κατάσταση

Οι τρεις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνονται από:

  • Ερυθραία (180η θέση)
  • Συρία (179η θέση)
  • Αφγανιστάν (178η θέση)AffairsCloudElHuffPost

Παγκόσμια τάση

Η RSF αναφέρει ότι η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από το 2002, με το 56,7% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε χώρες όπου η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή». Η οικονομική κρίση των μέσων ενημέρωσης, η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους και η πολιτική παρέμβαση αποτελούν τους κύριους παράγοντες αυτής της πτώσης.

Για να δείτε τον πλήρη χάρτη και την κατάταξη των 180 χωρών, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της RSF: https://rsf.org/en/map-2024-world-press-freedom-index

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ανακοίνωση ΔΗΚΟ για Άννα Σιάλαρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον πρόωρο και άδικο χαμό της Άννας Σιάλαρου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία

Τα γενέθλιά του γιόρτασε ο συνδημότης μας Ζήνωνας Ζηντίλης και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου του ευχήθηκε με ένα τραγούδι των δύο

SkalaTimes Team Γενέθλια για τον Ζήνωνα Ζηντίλη – Οι ευχές και η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου Τα γενέθλιά του γιόρτασε πρόσφατα ο αγαπημένος συνδημότης μας

error: Content is protected !!