
Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes
Μαθητές από Κύπρο και Ελλάδα στοχάζονται πάνω σε Ηθικά Διλήμματα και Τεχνητή Νοημοσύνη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», το 2ο Μαθητικό Συνέδριο Φιλοσοφίας με γενικό τίτλο «Ηθικά Διλήμματα και Τεχνητή Νοημοσύνη». Στο συνέδριο συμμετείχαν μαθητές από το φιλοξενούν σχολείο, από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, υπό την καθοδήγηση της Δρ Έλσας Νικολαΐδου, καθώς και από το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος», μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης, με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ Χρήστο Πεχλιβανίδη.
Το Συνέδριο άνοιξε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Διευθυντή του Λυκείου Αραδίππου, π. Νικόλα Χριστοδούλου, τον Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας, Δρα Ανδρέα Σοφοκλή, καθώς και τον Δρα Βερεσιέ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Δρα Κλείτο Ιωαννίδη.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης, κα Μαριλένα Αυγορίτου.
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των μαθητών, οι οποίοι από την αίθουσα της βιβλιοθήκης του Λυκείου Αραδίππου και ταυτόχρονα από την αίθουσα του Λυκείου «Λευκός Πύργος» στη Θεσσαλονίκη, ανέπτυξαν προβληματισμούς και επιχειρήματα πάνω σε κρίσιμα ηθικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Με φιλοσοφική ματιά και αξιοσημείωτη ωριμότητα, οι μαθητές ανέλυσαν θέματα όπως η ευθανασία, οι αμβλώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη, θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της κοινωνικής ευθύνης, επίκεντρο τα λόγια των αρχαίων φιλόσοφων.
Το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία της φιλοσοφικής σκέψης στη σχολική κοινότητα και τη δύναμη των νέων να ερμηνεύουν τον κόσμο με κριτικό πνεύμα και ανθρωπιστική προσέγγιση.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και συμμετέχοντες του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου Φιλοσοφίας
Το SkalaTimes εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στη Δρ Έλσα Νικολαΐδου και σε όλους όσοι συνέβαλαν, με οποιονδήποτε τρόπο, στην επιτυχή διοργάνωση του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου Φιλοσοφίας. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους μαθητές, οι οποίοι απέδειξαν, για ακόμη μία φορά, ότι με σωστή καθοδήγηση μπορούν να επιτύχουν σπουδαία αποτελέσματα.
Οι παρουσιάσεις όλων των μαθητών υπήρξαν εξαιρετικές, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το βάθος που τις διέκρινε. Όπως εύστοχα έχει ειπωθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο για το δάσκαλο του τον Αριστοτέλη, «Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην». Και πράγματι, η φιλοσοφία, όπως και εκπαιδευτικοί με όραμα και αφοσίωση, όπως η Δρ Έλσα Νικολαΐδου και ο Δρ Χρήστος Πεχλιβανίδης, μπορούν να οδηγήσουν τους μαθητές στον δρόμο της βαθύτερης κατανόησης, του στοχασμού, της ουσιαστικής παιδείας και τελικά στο ευ ζην.
Ευχαριστούμε θερμά, εκ μέρους του SkalaTimes, για την ευγενική πρόσκληση να παρακολουθήσουμε το Συνέδριο. Αναμφίβολα, αποκομίσαμε πολύτιμα μαθήματα, αλλά κυρίως τροφή για σκέψη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα πιο κάτω καθώς και φωτογραφίες και βιντεάκια με κάποιες από τις παρουσιάσεις





Λύκειο Αραδίππου 09:40-10:10
«Τάσος Μητσόπουλος»
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δρ Έλσα Νικολαϊδου
Ελισάβετ Βασιλείου & Ελευθερία Παγώνη: Ευθανασία: Ένα Στωικό Αίτημα
Θέκλα Αντρέου: Η Άμβλωση ως Ηθικό Δίλημμα
Κυριάκος Μυτίδης, Ευδοκία Κουτσιούντα, Αρσένιος Φιλίππου, Παντελής Κυριάκου: Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη φιλοσοφεί με τον Αριστοτέλη
2ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος»
Υπεύθυνος Καθηγητής:
Δρ Χρήστος Πεχλιβανίδης
Γεωργία Γκαϊτατζή & Σαββίνα Κελλίδου: Αριστοτελική ευδαιμονία και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
Δωροθέα Γρηγοριάδη: Αριστοτελική παιδεία και ηθικοί αλγόριθμοι
Κωνσταντίνος Δεγκιάρης: Πώς αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη την ανθρώπινη ταυτότητα;
Απόστολος Παύλος Κουρουλής: Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει ελεύθερη βούληση;
Λύκειο Αγίου Γεωργίου 10:50-11:00
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δρ Έλσα Νικολαΐδου
Ευάγγελος Καλαμπαλίκας: Ο θάνατος στον Επίκουρο: Ένα διαχρονικό ερώτημα
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 11:00-11:15
Αναλόγιο με ανάγνωση αποσπάσματος: 11:15-11:20
Αναστασία Κεχαγιά & Ευαγγελία Δέσποινα Λαγουδιανάκη: Απολογία Σωκράτους
Λύκειο Αραδίππου 11:20-11:40
«Τάσος Μητσόπουλος»
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δρ Έλσα Νικολαΐδου
Σαλίμ Ισμαΐλ: Σωκρατικός έλεγχος: Ένα ανθρώπινο εργαλείο
Θάλεια Μιχαήλ: Ο Στωικισμός στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Παναγιώτα Κκαΐλη: Η Αλληγορία του Σπηλαίου: Μία Σύγχρονη Προσέγγιση
Ειρήνη Μυρτώ Λαγουδιανάκη: Ο Μύθος του Ηρός: Ελεύθερη βούληση και Τεχνητή Νοημοσύνη
11:40-12:00
Συμπεράσματα
Απονομή Διπλωμάτων Συμμετοχής