
Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes
Ενώ κάποιοι επιμένουν να παραδώσουμε με «κλειστά μάτια» το Λιμάνι Λάρνακας στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, με την ΠΕΟ να αγωνίζεται σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση (για δικούς της λόγους), φαίνεται πως το καλό της πόλης μας μόνο η ΑΛΚ δεν είναι!
Το SkalaTimes έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια και στο παρελθόν για το λιμάνι μας όταν τότε πρωτοστατήσαμε σε αγώνες που δόθηκαν στους δρόμους, το 2014.
Σήμερα ξανατοποθετούμαστε (με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας): το λιμάνι Λάρνακας δεν πρέπει να περάσει στην ΑΛΚ!
Αυτή είναι μια θέση που βγαίνει μέσα από τα γεγονότα, ιδιαίτερα του τελευταίου χρόνου.
Γράφαμε, γράφουμε και θα γράφουμε την άποψη μας για τη πόλη μας, (αυτός είναι ο ρόλος ενός τοπικού ΜΜΕ), με γνώμονα το καλό της πόλης -όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε- όπως άλλωστε, γράφαμε και το 2014 όταν βγήκαμε στους δρόμους για να αποτρέψουμε την παράδοσή του λιμανιού μας σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Halliburton.
Ευτυχώς τα γραπτά μένουν. Ο καθένας καταγράφεται στην ιστορία της πόλης μέσα από τις θέσεις και τις πράξεις του – με πρωταγωνιστές, βεβαίως, όσους έχουμε ψηφίσει ή κατέχουν καίριες θέσεις (όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφειάδης, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας, οι βουλευτές Λάρνακας κ.ά.).
Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιες τις καταγγελίες που έφτασαν στο SkalaTimes.
Αν κάποιος διαφωνεί και βλέπει ανάπτυξη στο Λιμάνι Λάρνακας τον τελευταίο χρόνο υπό τη διαχείριση της ΑΛΚ, τον παρακαλούμε να μας το αποδείξει με στοιχεία. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τα δημοσιεύσουμε.
Γνώμονάς μας είναι το καλό της πόλης. Όχι της ΠΕΟ, όχι των κομμάτων, όχι των βουλευτών, ούτε καν του Δημάρχου. Οι αξιωματούχοι έρχονται και φεύγουν. Το μέλλον της πόλης, όμως, χτίζεται τώρα – και δεν σηκώνει εκπτώσεις.
Αν κάποιοι επιμένουν να χαρίσουν το Λιμάνι στην ΑΛΚ χωρίς διαφάνεια, να βγουν και να λογοδοτήσουν στον κόσμο της Λάρνακας.
Φτάνει πια με τους εμπαιγμούς σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας! ΦΤΑΝΕΙ.
Οι καταγγελίες όπως καταγράφηκαν από τις πηγές μας:
“Το Λιμάνι Λάρνακας, στη μετα-ΚΙΤΙΟΝ εποχή, έχει μετατραπεί σε χώρο διαφθοράς και εργασιακής εκμετάλλευσης.
Λειτουργεί χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλείας και υγείας, με υποστελεχωμένο προσωπικό. Κρατιέται όρθιο χάρη στον επαγγελματισμό των υπαλλήλων της πρώην διαχειρίστριας εταιρείας ΚΙΤΙΟΝ. Την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση φέρουν η Αρχή Λιμένων Κύπρου, η ΑΝΕΤΕΛ (που έδωσε λανθασμένες πληροφορίες για το προσωπικό) και οι συντεχνίες, με κυρίαρχη την ΠΕΟ.
Η ΑΛΚ, για να αποδείξει στην κυβέρνηση πως «λειτουργεί μια χαρά» το λιμάνι, συνωμοτεί με συντεχνίες – κυρίως την ΠΕΟ – εις βάρος των εργαζομένων, του κοινωνικού συνόλου της Λάρνακας και του Κύπριου φορολογούμενου.
Αποτέλεσμα; Φέρνουν ιδιωτικές εταιρείες και εξωτερικούς συνεργάτες να αναλάβουν καθήκοντα που μέχρι πρόσφατα ανήκαν αποκλειστικά στη διαχειρίστρια εταιρεία. Την ίδια ώρα, η ΑΛΚ απαιτεί να διαχειρίζεται το λιμάνι με υποστελεχωμένα τμήματα. Δεν υπάρχουν αρκετοί χειριστές γερανών, αποθηκάριοι, υπάλληλοι στο τμήμα χρεώσεων. Λείπουν πλοηγοί, πλοηγίδες, ρυμουλκά και προσωπικό θαλάσσιων υπηρεσιών (κυβερνήτες και μηχανικοί Ρ/Κ, καβοδέτες, ηλεκτρολόγοι, αχθοφόροι, χειριστές περονοφόρων).
Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης σε εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Για να λειτουργήσει σωστά το λιμάνι, πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας, να εγκριθούν κονδύλια και να γίνουν εκπαιδεύσεις. Όμως, εδώ και έναν χρόνο, δεν έχει γίνει τίποτα.
Ο σταθερός γερανός TAKRAFT στον νότιο μόλο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Μάιο, λόγω σοβαρής βλάβης. Το Τμήμα Ασφάλειας αποφάσισε την ακινητοποίησή του γιατί ήταν επικίνδυνος. Η ΚΙΤΙΟΝ είχε ήδη παραγγείλει και πληρώσει τα ανταλλακτικά με ταχείες διαδικασίες, όμως μέχρι σήμερα η ΑΛΚ δεν έχει προχωρήσει στην επιδιόρθωσή του. Αντίθετα, φέρνει εξωτερικούς γερανούς, την ώρα που το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανύψωσης βαρέων φορτίων. Επιπλέον, ο κινητός γερανός του λιμανιού, επίσης μεγάλης ανυψωτικής ικανότητας, ήταν ακινητοποιημένος για ένα μήνα λόγω μηχανικής βλάβης στο υδραυλικό του σύστημα. Κανένας δεν είχε ενδιαφερθεί να τρέξει τις διαδικασίες επισκευής. Το Δημόσιο λειτουργεί με τους δικούς του αργούς ρυθμούς και περιορίζεται στην αγορά υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες. Αυτό εγείρει εύλογα ερωτήματα:
Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται; Ποιοι τα καρπώνονται;
Ένα είναι το βέβαιο: Η Λάρνακα είναι το θύμα αυτής της υπόθεσης“.
Εμείς, εδώ στο SkalaTimes πιστεύουμε ότι κάποιοι θα έπρεπε ήδη να είχαν ενημερώσει τις αρχές της πόλης για το ποια πρόοδος έχει γίνει στο λιμάνι Λάρνακας τον τελευταίο χρόνο!
Μετά και τις πιο πάνω καταγγελίες, αναμένουμε από τον Δήμαρχο μας, τον Υπουργό και την ΑΛΚ να πουν στον κόσμο της Λάρνακας ποια πρόοδος έχει σημειωθεί στο Λιμάνι Λάρνακας τον τελευταίο χρόνο.
Πώς λειτουργεί το λιμάνι Λάρνακας εδώ και 12 μήνες;
Η Λάρνακα δικαιούται να γνωρίζει τι γίνεται στο λιμάνι της.
Όχι να πληρώνει το τίμημα της αδιαφάνειας και των όποιων σκοπιμοτήτων.