
Αποκαλύπτουμε τα υπομνήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εσωτερικών για αποχαρακτηρισμό της Κόσιης από Βιομηχανική Ζώνη κατηγορίας B2
Του Τάσου Περδίου
Η επαναφορά της συζήτησης για τη δημιουργία εργοστασίου πυρόλυσης πλαστικών αποβλήτων στην περιοχή Κόσιης αποδεικνύεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Δήμο Αραδίππου αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η προσθήκη μιας τέτοιας εγκατάστασης δίπλα στον ΧΥΤΥ, στον χώρο αποθήκευσης πασσάλων της ΑΗΚ και σε ένα πιθανό ασφαλτικό εργοστάσιο, μεταξύ άλλων, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον Δήμο Αραδίππου, αλλά πλέον το θέμα αντιμετωπίζεται σε ένα πιο γενικό πλαίσιο.
Η απαίτηση τώρα είναι ότι οριστικά και αμετάκλητα θα πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής με βιομηχανίες αυτής της κλίμακας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν αποχαρακτηριστεί η Κόσιη από Βιομηχανική Περιοχή Κατηγορίας Β2, κάτι στο οποίο στοχεύουν τα υπομνήματα που έχουν σταλεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τώρα τον τελικό λόγο.
Τα διαβήματα προς την κυβέρνηση κωδικοποιούνται σε δύο υπομνήματα. Το πρώτο υποβλήθηκε από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το δεύτερο από τον Δήμο Αραδίππου προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Και τα δύο φέρουν ημερομηνία 28 Μαρτίου 2025, όχι τυχαία, αφού ήταν η προηγούμενη της επίσκεψης Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα. Μιλώντας στην περιφερειακή συγκέντρωση στις 29 Μαρτίου, ο Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο θέμα -δεν είχε άλλωστε αντικειμενικά τον χρόνο να το εξετάσει- αλλά το μήνυμα από πλευράς Λάρνακας είναι σαφές: «Όχι άλλες βαριές και οχληρές βιομηχανίες στην περιοχή Κόσιης».
Μάλιστα, το γεγονός ότι η επιστολή προς τον Πρόεδρο υπογράφεται από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προέρχεται από σύσσωμη την επαρχία, με τον πρόεδρο του ΕΟΑΛ να ξεκαθαρίζει ότι εκπροσωπεί όλους τους δημάρχους της περιοχής.
Ο πρόεδρος του ΕΟΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, εκφράζει την έντονη ανησυχία της επαρχίας Λάρνακας σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει, εντός της Βιομηχανικής Ζώνης Αυξημένου Βαθμού Οχληρίας (Ζώνη Β2) στην κοινότητα Κόσιης, στη μετεγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων Παραγωγής Ασφαλτικού Σκυροδέματος και άλλων βαριών βιομηχανιών, όπως εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών.
«Καλούμε την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές περιβαλλοντικές, υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους κατοίκους και την ευρύτερη περιοχή», τονίζει ο κ. Χατζηχαραλάμπους.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Η περιοχή Κόσιης είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), η οποία, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης, με την ποσότητα των απορριμμάτων να ξεπερνά τα όρια δυναμικότητάς της.
Επιπλέον, στην περιοχή αποθηκεύεται το παγκύπριο απόθεμα ξύλινων πασσάλων της ΑΗΚ, εμποτισμένων με κρεόζωτο. Ως εκ τούτου, η κατασκευή Μονάδων Παραγωγής Ασφαλτικού Σκυροδέματος θα προσθέσει νέες πιέσεις στο περιβάλλον και θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων.
Ειδικότερα, τα απόβλητα και οι εκπομπές αέριων ρύπων και οσμών από τη διαδικασία παραγωγής ασφαλτικού και πυρόλυσης πλαστικών ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση και μόλυνση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
Σημειώνεται ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από την προτεινόμενη χωροθέτηση της Βιομηχανικής Ζώνης Β2 βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή δύο φραγμάτων (Καμμίτση και Αρχάγγελου). Τα εν λόγω φράγματα, εκτός από την αντιπλημμυρική τους λειτουργία, αναμένεται ότι θα χρησιμοποιούνται και για αρδευτικούς σκοπούς, συμβάλλοντας στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής και συγκεκριμένα στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου.
Το φράγμα Καμμίτση γειτνιάζει με την προγραμματισμένη τοποθεσία εγκατάστασης Μονάδων Ασφαλτικού Σκυροδέματος και εργοστασίου πυρόλυσης πλαστικών, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του αποθηκευμένου νερού, ενώ ενδέχεται να προκληθεί και σημαντική ρύπανση σε περιπτώσεις ατυχήματος (διαρροή καυσίμων και χημικών ουσιών).
Αρνητική επιρροή στην υγεία των κατοίκων
Η περιοχή εγκατάστασης των Μονάδων βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους πυκνοκατοικημένους Δήμους Αραδίππου, Αθηένου, Ιδαλίου και την Κοινότητα Λυμπιών. Πλησίον της περιοχής εγκατάστασης βρίσκεται στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, όπου υπηρετεί μεγάλος αριθμός εθνοφρουρών.
Σε πολύ κοντινή απόσταση λειτουργούν ήδη δύο μεγάλα σχολεία (Λύκειο Αραδίππου και Pascal English School), όπου φοιτούν εκατοντάδες μαθητές, ενώ ξεκίνησε και η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής Λάρνακας.
Η όχληση και η έκθεση σε ρύπους και τοξικές εκπομπές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικών και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Χωροθέτηση των Μονάδων
Η περιοχή της Κόσιης έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ακατάλληλη για την εγκατάσταση τέτοιων Μονάδων, καθώς η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές και το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής δεν επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων αναπτύξεων, που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων.
Επιπρόσθετα, η περιοχή εγκατάστασης των Μονάδων χωροθετείται πλησίον της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΖΕΠ «Περιοχή Κόσιης- Παλλουρόκαμπου» και της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΠ) «Περιοχή Λυμπιών – Αγίας Άννα», και η εγκατάσταση μιας Μονάδας τέτοιου τύπου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης της περιοχής, μειώνοντας την οικολογική αξία και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Επιστολή δημάρχου Αραδίππου προς ΥΠΕΣ
Πολύ πιο συγκεκριμένος είναι όμως ο δήμαρχος Αραδίππου, Χριστόδουλος Πάρτου, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, αφού ο δήμαρχος ζητά αποχαρακτηρισμό της Κόσιης από Ζώνη κατηγορίας Β2 και υποβάθμιση και επαναφορά της σε Ζώνη Γ3.
Το υπόμνημα προς τον ΥΠΕΣ μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ο Δήμος Αραδίππου, με επιστολή του, ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο καθορισμού μιας περιορισμένης σε έκταση Βιομηχανικής Ζώνης Αυξημένου Βαθμού Οχληρίας (Ζώνη Β2) στην Κοινότητα Κόσιης.
Ο αποκλειστικός λόγος για το παραπάνω αίτημα ήταν η αποσυμφόρηση και η αποφυγή χωροθέτησης ιδιαίτερα οχληρών χρήσεων εντός των ήδη καθορισμένων Βιομηχανικών Περιοχών του Δήμου Αραδίππου.
Συγκεκριμένα, ενώ ο Δήμος Αραδίππου δεν έχει εντός των δημοτικών ορίων του Βιομηχανική Περιοχή Κατηγορίας Α, αλλά μόνο Βιομηχανική Περιοχή Κατηγορίας Β, το Κράτος ενέκρινε τη χωροθέτηση εντός της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Αραδίππου δύο εργοστασίων που σχετίζονται με την ανόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτές οι εγκαταστάσεις επιτρέπονται μόνο σε Βιομηχανικές Περιοχές Κατηγορίας Α, γεγονός που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από τους κατοίκους που γειτνιάζουν με την περιοχή.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, και μόνο για αυτόν, προτάθηκε ο καθορισμός Βιομηχανικής Ζώνης Β2 στην Κοινότητα Κόσιης, με την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα η Κοινότητα Κόσιης θα υπαγόταν διοικητικά στον Δήμο Αραδίππου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Αραδίππου θα είχε τον πρωτεύοντα και καθοριστικό λόγο για τις προτεινόμενες αναπτύξεις στην περιοχή.
Ωστόσο, μετά την αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών της Κοινότητας Κόσιης, παρατηρείται μια άκρατη και συντονισμένη προσπάθεια μεταφοράς όλων των βαριών βιομηχανικών αναπτύξεων του νησιού στη συγκεκριμένη ζώνη. Σε αυτές περιλαμβάνονται εργοστάσια παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, εργοστάσια πυρόλυσης κ.λπ.
Η περιοχή αυτή είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη (ΧΥΤΥ, πάσσαλοι ΑΗΚ, Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ.λπ.), γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τόσο των δημοτών της Αραδίππου όσο και των κατοίκων των γειτονικών κοινοτήτων.
Ενόψει των παραπάνω, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 28/03/2025, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής αυτής από Βιομηχανική Ζώνη Β2 και την επαναφορά της στην προηγούμενη Ζώνη Γ3».
Του Τάσου Περδίου
Πηγή: dialogos.com.cy