Search
Close this search box.

Έτσι θα γίνει μεγαλύτερο το αεροδρόμιο Λάρνακας

Τα σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου Λάρνακας έρχονται στο φως μέσα από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που έχει υποβληθεί. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ανήρτησε τη ΜΕΕΠ στην ιστοσελίδα του έπειτα από την υποβολή της μελέτης, στην οποία υπάρχει περιγραφή των έργων της δεύτερης φάσης που μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης μετά τη συμφωνία κράτους και Hermes για επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης. Η φάση 2 του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας στοχεύει στην αύξηση της χωρητικότητας και διακίνησης επιβατών στα 12 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, κάτι που αποτελεί άμεση ανάγκη, αφού η ζήτηση χρόνο με χρόνο αυξάνεται. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 77 θα πάνε στην επέκταση του κτιρίου και τα υπόλοιπα 18 εκατομμύρια στην επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και μετεγκατάσταση των βοηθητικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι κατασκευαστικές εργασίες προγραμματίζονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 και θα διαρκέσουν περίπου 24 μήνες.

Επέκταση 65 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους ως προς την ανάγκη επέκτασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας. Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο αιτιολόγηση της ανάγκης επέκτασης, η αύξηση της επιβατικής κίνησης από 5 εκατομμύρια επιβάτες το 2007 σε πάνω από 8 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 επιβεβαιώνει τη δυναμική της Κύπρου ως σημαντικού τουριστικού προορισμού. Για τον λόγο αυτό, και σύμφωνα με τη συμφωνία παραχώρησης, σχεδιάζεται η επέκταση του αεροδρομίου με νέες υποδομές για τη συνέχιση της ανάπτυξης της Κύπρου και την αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου μέχρι τα 12 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους μελετητές, το σενάριο μη επέκτασης δεν αποτελεί επιλογή, καθώς με την υφιστάμενη κατάσταση το αεροδρόμιο Λάρνακας δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το σημερινό και το μελλοντικό επιβατικό φορτίο.

Τα κύρια έργα τα οποία προβλέπονται είναι τα ακόλουθα:

•Επέκταση του κτιρίου του τερματικού σταθμού προς τα ανατολικά: στο επίπεδο αναχώρησης ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει τον έλεγχο διαβατηρίων αναχώρησης και τις λειτουργίες ασφάλειας. Θεωρείται ότι δεν απαιτείται πρόσθετος χώρος για check in. Ο χώρος αυτός δεν θα χρειαστεί να συνδεθεί άμεσα με το οδικό δίκτυο μέσω γέφυρας. Ο υφιστάμενος χώρος ελέγχου διαβατηρίων και ασφάλειας θα επαναχρησιμοποιηθεί για να παρέχει πρόσθετο εμπορικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων επαρκών καθισμάτων για το κοινό.

•Ο χώρος των πυλών αναχώρησης θα επεκταθεί προς τα δυτικά μέσω μιας συνδεδεμένης «πτέρυγας», που θα στεγάσει νέες πύλες αναχώρησης που θα χρησιμοποιούνται για την είσοδο και την έξοδο. Η πρόθεση είναι να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ο χώρος των πυλών στο επίπεδο του εδάφους. Η πρόθεση είναι να υπάρχει η τεχνικά και οικονομικά αποδοτική δυνατότητα να προστεθούν γέφυρες επιβίβασης επιβατών (PBBs) και ένας πρόσθετος όροφος πάνω από τις νέες πύλες αναχώρησης, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση με τον πιθανό δεύτερο τερματικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Φάση 3, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο.

•Στόχος είναι να υπάρχει πρόβλεψη με την οποία ο τερματικός σταθμός να μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον Σένγκεν, διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών αιχμής από επιβάτες Σένγκεν και μη Σένγκεν ξεχωριστά. Αυτό θα γίνει με ευέλικτη χρήση των πυλών και/ή με έναν δεύτερο έλεγχο διαβατηρίων για τη νέα πτέρυγα.

•Ο χώρος baggage make up area θα αναδιαμορφωθεί ώστε να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση δύο επιπλέον ιμάντων παραλαβής εισερχόμενων αποσκευών.

•Ο χώρος παραλαβής αποσκευών επιβατών (baggage reclaim area) θα επεκταθεί, ώστε να φιλοξενήσει τουλάχιστον έναν ιμάντα εξερχόμενων αποσκευών, με πρόβλεψη χώρου για την προσθήκη ενός ακόμη ιμάντα εξερχόμενων αποσκευών εάν χρειαστεί (ο μηχανισμός ενεργοποίησης θα συμφωνηθεί), με κατάλληλο χώρο εκφόρτωσης αποσκευών.

•Η ανατολική επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης θα σχεδιαστεί επιτρέποντας μία λωρίδα εισόδου/εξόδου ταξί, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη η μετατροπή σε διαμόρφωση διπλής λωρίδας ταξί σε μεταγενέστερη φάση.

•Το συνολικό εμβαδόν των διαφόρων στοιχείων της επέκτασης του αεροδρομίου Λάρνακας (LCA) είναι περίπου 65.000 τ.μ.

Check-in και Αναχωρήσεις

Στο επίπεδο αναχώρησης (Επίπεδο 2), η επέκταση στο ανατολικό τμήμα του αεροσταθμού δεν θα συνδέεται με νέα γέφυρα με τον δρόμο πρόσβασης και τους χώρους στάθμευσης. Η είσοδος στον αεροσταθμό θα παραμείνει ως έχει από την υπάρχουσα γέφυρα 2. Ομοίως, ο χώρος check-in θα παραμείνει ως έχει όσον αφορά τη θέση και το μέγεθός του.

Ωστόσο, μετά τη διαδικασία check-in οι επιβάτες θα προχωρούν προς το νέο τμήμα του κτιρίου για τον έλεγχο ασφαλείας και τον έλεγχο διαβατηρίων, ο οποίος θα βρίσκεται σε νέο χώρο περίπου 3.000 τ.μ.

Μετά τον έλεγχο, οι επιβάτες θα κατευθύνονται προς τον ανακαινισμένο χώρο λιανικής πώλησης, που περιλαμβάνει κατάλληλο κοινόχρηστο χώρο καθισμάτων περίπου 400 τ.μ. Αυτός ο εμπορικός χώρος θα επεκταθεί χάρη στην ανακαίνιση περίπου 2.000 τ.μ. του πρώην χώρου ασφαλείας, που θα επιτρέψει επίσης τη δημιουργία νέων χώρων υγιεινής και γραφείων.

Στη συνέχεια οι επιβάτες θα μεταβαίνουν στις πύλες επιβίβασης, όπου η επέκταση της δυτικής πτέρυγας θα επιτρέψει την πρόσβαση σε 4 νέες πύλες στο επίπεδο του εδάφους.

Άφιξη και παραλαβή αποσκευών

Η διαδικασία άφιξης δεν αλλάζει σημαντικά. Η νέα επέκταση της δυτικής πτέρυγας θα επιτρέψει στους επιβάτες που αποβιβάζονται να φτάσουν στη ζώνη ελέγχου διαβατηρίων μέσω μιας γέφυρας που συνδέεται με το κτίριο του αεροσταθμού, πριν εισέλθουν στον χώρο παραλαβής αποσκευών, όπου θα εγκατασταθεί ένας νέος ιμάντας στην ανατολική επέκταση του αεροσταθμού, και ενδεχομένως άλλος ένας στο μέλλον, όταν χρειαστεί. Για να καταστεί δυνατή η λειτουργία αυτών των νέων ιμάντων παράδοσης αποσκευών, θα εγκατασταθούν 2 νέοι ιμάντες στο επίπεδο 0 της ανατολικής επέκτασης του κτιρίου του αεροσταθμού.

Νέες λειτουργικές ζώνες αεροδρομίου

Στην περιγραφή παρουσιάζεται η νέα και ανακαινισμένη χωροθέτηση του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου Λάρνακας (LCA), με την επέκταση του κεντρικού κτιρίου του τερματικού σταθμού στην ανατολική πλευρά και, στη δυτική πλευρά, τη νέα πτέρυγα για την είσοδο και έξοδο, η οποία συνδέεται με το κεντρικό κτίριο με γέφυρα.

Σήμερα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας καλύπτει έκταση περίπου 400 εκταρίων ή τεσσάρων εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Το αεροδρόμιο αποτελείται από έναν ενιαίο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μήκους 3.000 μέτρων (m) και ένα σύστημα τροχοδρόμων που επιτρέπει στα αεροπλάνα να φτάσουν στον παλαιότερο τερματικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα για τη Γενική Αεροπορία, τη διακίνηση εμπορευμάτων και την ενοικίαση γραφείων, ή στον νεότερο τερματικό σταθμό, που άρχισε να λειτουργεί το 2010 και στον οποίο συγκεντρώνεται όλη η επιβατική κίνηση.

Δύο πίστες επιτρέπουν τη στάθμευση αεροσκαφών:

  • μία με επιφάνεια περίπου 100.000 m² δίπλα στον παλαιότερο τερματικό σταθμό, όπου υπάρχει επίσης υπόστεγο για τη συντήρηση αεροσκαφών,
  • και μία άλλη, επιφάνειας επίσης περίπου 100.000 m², χωρισμένη στα δύο, εκατέρωθεν του νεότερου τερματικού σταθμού που εξυπηρετεί τις εμπορικές πτήσεις.

Πηγή: dialogos.com.cy

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Μεγαλώνοντας παιδιά που αγαπούν τον εαυτό τους: Μια συζήτηση εφήβων για τα στερεότυπα 

Γράφει η Σουζάνα Παπαφάγου, Κλινική Αναπτυξιακή Ψυχολόγος MSc-Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια, Θεραπεύτρια Οικογένειας-Ζεύγους. Είναι απόγευμα Παρασκευής και στο γραφείο μου έχει συγκεντρωθεί η ομάδα ψυχοεκπαίδευσης εφήβων. Είναι όλοι

error: Content is protected !!