
Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ολόκληρος ο κόσμος πενθούν την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στη Βατικανή κατοικία του, Domus Sanctae Marthae, στις 07:35 π.μ. τοπική ώρα. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από τον Καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, Καμεράριο της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, μέσω του Vatican Media.

Ένας Πάπας των Πρώτων
Ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, εξελέγη Ποντίφικας στις 13 Μαρτίου 2013, μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’. Ήταν ο πρώτος Ιησουίτης, ο πρώτος από την Αμερική και ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας μετά από σχεδόν 1.300 χρόνια.
Η εκλογή του σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Εκκλησία, με έμφαση στην ταπεινότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προσέγγιση των περιθωριοποιημένων. Αντί να διαμείνει στο Αποστολικό Παλάτι, επέλεξε την απλότητα της Domus Sanctae Marthae, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του σε έναν πιο λιτό και προσιτό τρόπο ζωής.
Μια Παπική Πορεία με Έμφαση στην Κοινωνική Δικαιοσύνη
Κατά τη διάρκεια της παπικής του θητείας, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέδειξε θέματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανισότητα και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Υποστήριξε την κατάργηση της θανατικής ποινής και καταδίκασε την κακομεταχείριση των Ιθαγενών σε καναδικά οικοτροφεία, χαρακτηρίζοντάς την ως γενοκτονία.
Παρά τις επικρίσεις για ορισμένες από τις θέσεις του, ο Πάπας Φραγκίσκος παρέμεινε σταθερός στις πεποιθήσεις του, προσπαθώντας να φέρει την Εκκλησία πιο κοντά στους ανθρώπους και να την καταστήσει πιο συμπεριληπτική.

Τα Τελευταία Χρόνια και η Αποχώρηση
Τους τελευταίους μήνες, η υγεία του Πάπα Φραγκίσκου είχε επιδεινωθεί. Νοσηλεύτηκε για πέντε εβδομάδες λόγω διπλής πνευμονίας και άλλων επιπλοκών. Παρά την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του, παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος, δίνοντας την τελευταία του ευλογία “Urbi et Orbi” την Κυριακή του Πάσχα, 20 Απριλίου 2025.
Ο θάνατός του την επόμενη ημέρα προκάλεσε βαθιά θλίψη σε πιστούς και μη σε όλο τον κόσμο. Ο Βασιλιάς Κάρολος εξέφρασε τη λύπη του, αναφερόμενος στη συνάντησή τους στις 9 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, και επαίνεσε την αφοσίωση του Πάπα στην ενότητα και την περιβαλλοντική προστασία.
Η Κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου
Η παπική του θητεία χαρακτηρίστηκε από προσπάθειες μεταρρύθμισης και προσέγγισης των περιθωριοποιημένων. Αν και αντιμετώπισε προκλήσεις και επικρίσεις, η επιρροή του ήταν βαθιά και εκτεταμένη. Η ταπεινότητά του, η προσήλωσή του στην κοινωνική δικαιοσύνη και η προσπάθειά του να φέρει την Εκκλησία πιο κοντά στους ανθρώπους θα παραμείνουν ως σημαντικά στοιχεία της κληρονομιάς του.
Επόμενα Βήματα
Σύμφωνα με τις επιθυμίες του, η σορός του Πάπα Φραγκίσκου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα χωρίς την παραδοσιακή ανύψωση σε βάθρο. Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική της Παναγίας της Μεγάλης (Santa Maria Maggiore) στη Ρώμη, καθιστώντας τον τον πρώτο Πάπα που θα ταφεί εκτός Βατικανού από το 1903.
Ο θάνατός του σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του νέου Πάπα, με το κονκλάβιο να αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ 6 και 11 Μαΐου 2025.
Η απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου αφήνει ένα κενό όχι μόνο στην Καθολική Εκκλησία αλλά και στον παγκόσμιο διάλογο για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ταπεινότητα και την ελπίδα!
