“Η ποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου τούτου. Αλλά μπορεί να κάνει την ψυχή να ανασάνει. Κι αυτό, καμιά φορά, αρκεί” – Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου
Με οδηγό τον ποιητικό λόγο και φετινό θέμα τις «Ποιητικές Γέφυρες: Κουλτούρες και Πολιτισμοί», το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας ανοίγει ξανά φτερά, από τις 24 έως τις 27 Απριλίου 2025, και μεταμορφώνει την πόλη σε σημείο συνάντησης λέξεων, ιδεών και καρδιών. Ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και ακόμη οχτώ χώρες ανταμώνουν στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος», στήνοντας έναν πολιτισμικό διάλογο που υπερβαίνει τα σύνορα, τις γλώσσες και τις εποχές.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Λάρνακα γίνεται ένας τόπος όπου η ποίηση δεν ακούγεται μόνο — ανασαίνει. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, όπου οι τέχνες διασταυρώνονται, οι πολιτισμοί συνδιαλέγονται, και ο λόγος αποκτά ξανά την ουσία και το βάθος του. Μέσα από διακαλλιτεχνικές συνεργασίες, αφιερώματα και εκπαιδευτικές δράσεις, το Φεστιβάλ αναδεικνύει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ποίησης και ενισχύει τη θέση της Λάρνακας στον παγκόσμιο χάρτη της δημιουργίας και του πολιτισμού.
Το SkalaTimes, «συνοδοιπόρος σε αυτή την ποιητική διαδρομή», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, συνομίλησε με την ίδια αλλά και με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, Δρ Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, για το πρόγραμμα, το όραμα, τους σκοπούς του θεσμού. Μέσα από τις λέξεις τους, φωτίζεται η ουσία της προσπάθειας: να υπενθυμίσουμε ότι η ποίηση, αν και δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου, μπορεί να προσφέρει εκείνο το απαραίτητο οξυγόνο στην ψυχή. Και, όπως λένε και οι ίδιοι: «Η ποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου τούτου. Αλλά μπορεί να κάνει την ψυχή να ανασάνει. Κι αυτό, καμιά φορά, αρκεί».

SkalaTimes
Κύριε Κωτόπουλε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας επιστρέφει. Τι σηματοδοτεί η συνέχιση αυτού του θεσμού για τη Λάρνακα, αλλά και για την ευρύτερη πολιτιστική ταυτότητα της Κύπρου;
Η συνέχιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας για τέταρτη συνεχή χρονιά συνιστά όχι απλώς μια ετήσια επιστροφή, αλλά μια πράξη πολιτισμικής επιμονής και δημιουργικής αντίστασης. Στον τόπο όπου η ιστορία συναντά τη θάλασσα και οι μνήμες συνομιλούν με το αλάτι της Μεσογείου, το Φεστιβάλ δεν φιλοδοξεί να είναι απλώς ένα ακόμα πολιτιστικό γεγονός, αλλά να καθιερωθεί ως σταθερός πυλώνας μιας διεθνούς λογοτεχνικής γεωγραφίας. Η
Λάρνακα, με τη σπάνια ισορροπία της ανάμεσα στο αρχαίο και το σύγχρονο, αποκτά φωνή στο παγκόσμιο ποιητικό στερέωμα και η Κύπρος ενισχύει το προφίλ της ως νησί που δεν εξάγει μόνο ήλιο και τουρισμό, αλλά και λόγο, στοχασμό και συγκίνηση.
Σε μια εποχή που η σιωπή γίνεται συχνά πολιτική στρατηγική και η ποίηση θεωρείται πολυτέλεια, η διοργάνωση ενός τέτοιου Φεστιβάλ δηλώνει πως ο ποιητικός λόγος παραμένει ζωντανός, αναγκαίος και βαθιά επίκαιρος για τα ανθρώπινα.

Κυρία Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, το Φεστιβάλ αυτό είναι καρπός των δικών σας συνεχών και ακούραστων προσπαθειών, κάτι που το γνωρίζω προσωπικά. Τι σημαίνει αυτό το Φεστιβάλ για την πόλη της Λάρνακας; Τι είναι αυτό που σας ωθεί να αγωνίζεστε με τόσο πάθος για την πραγματοποίησή του; Τι σημαίνει για εσάς αυτό το Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας και πρωτίστως μιας δημιουργικής συνοδοιπορίας με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο. ΄Ένα κοινό όραμα για την ποίηση και τον πολιτισμό μάς έχει ενώσει τα τελευταία χρόνια και μια προσπάθεια την οποία ενισχύουν συνεργατικά θεσμοί, φορείς, ομάδες και άτομα, Για μένα προσωπικά, ως Καλλλιτεχνική Διευθύντρια, το Φεστιβάλ
είναι μία μεγάλη πρόκληση και ευθύνη. Ζώντας στην τοπική κοινωνία της Λάρνακας, επιδιώκω συνεχώς την εξέλιξη του Φεστιβάλ, έτσι ώστε να καταστεί σταδιακά ένας δημοφιλής θεσμός για τους κατοίκους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας αλλά και ευρύτερα. Και ασφαλώς, να καταφέρει να δημιουργήσει τις ευκαιρίες έκφρασης για τους ποιητές και ποιήτριες της
Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Λάρνακα μπορεί να αναπτύξει την ανάλογη δυναμική και να πρωταγωνιστήσει στον τομέα του πολιτισμού.
Ομολογώ με ειλικρίνεια ότι πολλές φορές έχω επιτρέψει σε διάφορες προκλήσεις να λυγίσουν τη θέληση και το σθένος μου. Είναι οι φορές εκείνες που η υπομονή και οι αντοχές εξαντλούνται. Ο κόσμος δεν είναι όμορφος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος, κατά τον ποιητή. Η αγάπη μου, όμως, για την ποίηση και τον πολιτισμό αποδεικνύεται πάντα μεγαλύτερη. Συνεχίζω και
συνεχίζουμε μαζί με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ και τους πολύτιμους συνεργάτες μας, την προσπάθεια να αναπτύξουμε συνθήκες δημιουργίας και εξωστρέφειας στην αγαπημένη μας Λάρνακα.

Τι να περιμένει φέτος το κοινό από το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας; Ποιες είναι οι φετινές καινοτομίες και εκπλήξεις;
Το φετινό 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Απριλίου 2025, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» στη Λάρνακα, επιφυλάσσει για το κοινό ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, με έμφαση στις διακαλλιτεχνικές συνέργειες και την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.
Το φετινό Φεστιβάλ, με κεντρικό θέμα «Ποιητικές Γέφυρες: Κουλτούρες και Πολιτισμοί», στοχεύει να αναδείξει τη δύναμη της ποίησης ως μέσο επικοινωνίας και πολιτισμικής συνύπαρξης. Όλες οι εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο είναι ανοικτές για το κοινό.
Συμμετέχουν 35 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού: Μεξικό Ιταλία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Κούβα (ΗΠΑ) και Μεγάλη Βρετανία.
Η έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδοτείται από τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής, τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, 24 Απριλίου, στις 8:00 μ.μ. , στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος». Θα παρουσιαστούν όλοι οι ποιητές και ποιήτριες που συμμετέχουν. Στις μουσικές παρεμβάσεις ο Κυριάκος Κώστα και ο Νικόλας Σαββίδης. Το ποιητικό εργαστήρι της Μόνικας Μελέκη θα αποδώσει θεατρικά ένα ποίημα του εμβληματικού μας ποιητή Κώστα Μόντη.
Τιμώμενος ποιητής του 4 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας είναι ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, με ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 25 Απριλίου. Η εκδήλωση αυτή
είναι και καρπός μίας πρότασης για συνδιοργάνωση από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επιστημονικές εισηγήσεις από τις καθηγήτριες Τζίνα Καλογήρου και Λουίζα Χριστοδουλίδου, ποιητικά δρώμενα από το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» και το Δημοτικό Σχολείο Ξυλοτύμπου Α, χορογραφημένη ποίηση από τη σχολή χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά, τραγούδι από τον Νικόλα Σαββίδη. Στις απαγγελίες η Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου και η Μαρία Κούβαρου.
Το βράδυ του Σαββάτου, 26 Απριλίου, είναι η μουσικοποιητική μας βραδιά με τίτλο: «Γέφυρες αλληλεγγύης και ειρήνης», σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς. Μια βραδιά με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού τα στρατευμένα
παιδιά μας θα διανθίσουν με τη μουσική και τα τραγούδια τους τις απαγγελίες των
ποιητών και ποιητριών με θέμα την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.
Συμμετέχουν, επίσης, η σχολή χορού Fouette Ballet School και παιδιά από το
Πρόγραμμα “Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” του
Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.
Τα παιδιά θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο «Αθέατη ειρήνη», εμπνευσμένο
από τα έργα: «Απαγορεύεται η είσοδος στο άγχος», Κώστας Μόντης, «Ειρήνη», Γιάννης Ρίτσος, « Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Την Κυριακή, 27 Απριλίου 2025, μεταξύ άλλων, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα: «Παρουσίαση ευκαιριών χρηματοδότησης για πολιτιστικά έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Πολιτιστικών Σχέσεων/ Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» Κύπρου.
Τις απαγγελίες των ποιητών/ποιητριών θα ντύσει με αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο ο
Κυριάκος Κώστα.
Στο κλείσιμο του Φεστιβάλ θα είναι ο στιχουργός Ανδρέας Διανέλλος με μουσική
Ραπ.
Ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη φετινή διοργάνωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, σε κάθε εκδήλωση με απαγγελίες στο Δημοτικό Θέατρο « Γ. Λυκούργος», θα συμμετέχουν με ποιήματά τους όλοι οι ποιητές και όλες οι ποιήτριες που έχουν προσκληθεί.
΄Οσον αφορά τους ποιητές και ποιήτριες που συμμετέχουν, επιδιώξαμε, επίσης, μία διεύρυνση των διεθνών συμμετοχών, παρά το επιπρόσθετο οικονομικό κόστος που εμπερικλείει μια τέτοια προσπάθεια. Είναι σημαντική για μας η ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ.
Ενίσχυση, επίσης, έχουμε και στις διακαλλιτεχνικές συνεργασίες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος συνεργαζόμαστε για τη μουσικοποιητική βραδιά του Σαββάτου με τη Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς.
Σημαντικό στοιχείο της φετινής διοργάνωσης είναι η εστίαση στην εκπαίδευση και στη νεολαία. Τρία σχολεία, όλων των βαθμίδων, συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις μας στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» στη Λάρνακα, ενώ η συνεργασία μας με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς να εντρυφήσουν περισσότερο σε θέματα δημιουργικής γραφής.
΄Εχει προκηρυχθεί, επίσης, ο Γ΄΄Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός με θέμα την κλιματική αλλαγή. ΄Εχουμε λάβει αρκετές συμμετοχές και ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον. Οι συμμετοχές μπορούν να φτάνουν σε μας μέχρι τις 30 Απριλίου. Η τελετή απονομής των βραβείων έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι οι δράσεις του Φεστιβάλ φέτος επεκτείνονται και σε δημόσιους χώρους τόσο στην πόλη όσο και σε χώρους της ευρύτερης επαρχίας Λάρνακας, φέρνοντας την ποίηση πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύοντας την αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό. Τονίζουμε μια ιδιαίτερη δράση στον Δήμο Λευκάρων, η οποία προσδίδει έμφαση στην
τοπική κουλτούρα και ποιητική παράδοση.
Επιπρόσθετα, η διοργάνωση τελεί και φέτος υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και συνεργάζεται με το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» Κύπρου, ενισχύοντας τον ρόλο της Λάρνακας ως πολιτιστικού κόμβου και προωθώντας τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία.
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του Φεστιβάλ και πώς αυτοί εξελίσσονται με την πάροδο των ετών;
Όταν ξεκινήσαμε αυτό το Φεστιβάλ, ο στόχος μας ήταν απλός, αλλά ταυτόχρονα και βαθύς: να φέρουμε την ποίηση πιο κοντά στους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου τα λόγια να μην είναι μόνο γράμματα πάνω σε χαρτί, αλλά ζωντανές φωνές που να μας αγγίζουν, να μας προβληματίζουν και να μας ενώνουν. Με την πάροδο των ετών, οι στόχοι αυτοί
όχι μόνο παραμένουν, αλλά εξελίσσονται. Έχουμε επεκταθεί σε συμμετοχές, σε εκδηλώσεις, σε συνεργασίες. Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ μεγαλώνει και γίνεται πιο πλούσιο όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε συναισθήματα, σε εμπειρίες και σε ανθρώπους. Οι ποιητές από διάφορες γωνιές του κόσμου μας φέρνουν τη διαφορετικότητα της γλώσσας και του πολιτισμού τους, και το
κοινό μας γίνεται όλο και πιο πολυφωνικό, πιο ανοιχτό, πιο δεκτικό στην ποίηση.
Τυγχάνει το Φεστιβάλ της στήριξης που του αξίζει από τοπικούς φορείς και κρατικούς θεσμούς; Αν όχι, τι θα μπορούσε να αλλάξει;
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας έχει τύχει αξιόλογης στήριξης από τοπικούς φορείς και κρατικούς θεσμούς, και γι’ αυτό είμαστε πραγματικά ευγνώμονες. Η υποστήριξή τους έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή του και στην καθιέρωσή του ως έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για την πόλη και την Κύπρο γενικότερα.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι ένα τόσο πολυεπίπεδο φεστιβάλ έχει ανάγκη από ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, ώστε να εξελιχθεί και να προσφέρει όσα μπορεί στην κοινωνία και την πολιτιστική σκηνή της Κύπρου. Η ποίηση, αν και έχει δυναμική και επιρροή, χρειάζεται περισσότερο την αγάπη και την προσοχή που της αξίζει, τόσο από τη λογοτεχνική κοινότητα όσο και από το ευρύ κοινό. Το Φεστιβάλ, λοιπόν, έχει ανάγκη από τους απαραίτητους οικονομικούς
πόρους αλλά και από τη στήριξη του κοινού, την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του.
Θα θέλατε να αναφέρετε ποιοι είναι οι φετινοί υποστηρικτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας;
Για τις δράσεις του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, η δομή πολιτισμού Culture And Art EleTrion LTD ευχαριστεί θερμά για τη στήριξη και τη συνεργασία:
Yφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού), Δήμος Λάρνακας, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Δήμου Λάρνακας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΥΠΑΝ), Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων/Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» Κύπρου, Κυπριακό Κέντρο Μελετών, Δήμος Λευκάρων, Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς, Λύκειο Αραδίππου « Τάσος Μητσόπουλος», Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, Δημοτικό Σχολείο Ξυλοτύμπου Α’, Σχολή χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά, Fouette Ballet School, Θεατρικό Εργαστήρι Μόνικας Μελέκη, Το Αίθριον, Γιάννης Διανέλλος POD and COM, Διαδικτυακό περιοδικό Skalatimes, Eκδόσεις Μανδραγόρας, Περιοδικό
«Ταξίδι στο Αιγαίο και το Ιόνιο», Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ» Επίσης, τους χορηγούς: Petrolina, Mcdonalds, Xenos Travel by Royal Holidays, Μultiklima, Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, Αντώνης και Φουλής Ηλεκτραγορά ΛΤΔ, Υπεραγορά Τριαντάφυλλος, Φαρμακείο Nικόλας Ταντελές Xορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ
Η ποίηση, ως θεμελιώδης μορφή τέχνης, τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στην ψυχή και την καθημερινότητα του ανθρώπου;
Η ποίηση ανέκαθεν έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο: να μας ενδυναμώσει συναισθηματικά και ψυχικά, να μας βοηθήσει να αντέξουμε, να ονειρευτούμε, να παρηγορηθούμε, αλλά και να αγαπήσουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας με τη βαθιά συνειδητοποίηση της ύπαρξης και συνύπαρξης. Είναι μια μορφή τέχνης που μας αγκαλιάζει μοναδικά και μας κάνει να αναγνωρίσουμε τη δύναμη της γλώσσας και της έκφρασης.
Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ποιητές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ;
Η επιλογή των ποιητών/ποιητριών που συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας βασίζεται σε μια σειρά κριτηρίων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πλούσιου, πολυφωνικού και αντιπροσωπευτικού προγράμματος. Επιδιώκουμε τη συνύπαρξη
διαφορετικών ποιητικών γενεών και ηλικιών, αναδεικνύοντας τόσο καταξιωμένες όσο και ανερχόμενες φωνές της ποίησης, από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Στα τέσσερα χρόνια ύπαρξης του Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί πέραν των 150 ποιητών και ποιητριών από την Κύπρο, την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες ποιητές να μεταφράσουν τα ποιήματά τους στα αγγλικά. Ποια είναι η σημασία αυτής της επιλογής;
Σε ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης πρέπει όλοι και όλες που συμμετέχουν να γίνονται κοινωνοί της ποίησης. Γι αυτό και η αγγλική μετάφραση των ποιημάτων προβάλλεται στην οθόνη, την ώρα που οι ποιητές και οι ποιήτριες απαγγέλλουν τα ποιήματα στη μητρική τους γλώσσα.
Κύριε Κωτόπουλε, ως ακαδημαϊκός και καθηγητής δημιουργικής γραφής, τι θεωρείτε πως καθιστά έναν ποιητή σπουδαίο και ένα ποίημα αξιόλογο;
Ένας/μία ποιητής/τρια είναι σπουδαίος όταν κατορθώνει να κάνει τη δική του “αυτοβιογραφία”, αυτοβιογραφία του αναγνώστη του…
Κοινότοπα θα ομιλούσα περί γλωσσικής τόλμης, μοναδικότητας και στοχαστικότητας βλέμματος, ιδιαίτερη αισθητική και επίδραση δημόσιου διανοούμενου… Η “αυτοβιογραφία” που ανέφερα είναι εκείνο το ποίημα που αξιώνεται να μην εξαντλείται στην ανάγνωση, αλλά να επιστρέφει στον αναγνώστη, να φωτίζει και να μεταμορφώνει τη συνείδησή του.
Κυρία Αρτεμίου Φωτιάδου, με την ιδιότητά σας ως εκπαιδευτικός και επιθεωρήτρια δημοτικής εκπαίδευσης, ποια είναι η θέση της ποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία; Πιστεύετε ότι τα παιδιά έχουν σήμερα επαρκή πρόσβαση και επαφή με την ποίηση μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου;
Ως εκπαιδευτικός και επιθεωρήτρια, πιστεύω βαθιά ότι η ποίηση πρέπει να έχει μια ξεχωριστή θέση στη σχολική ζωή. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να καλλιεργήσει τη γλώσσα, τη φαντασία, τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Μέσα από λίγες λέξεις, η ποίηση μπορεί να πει όσα δεν χωρούν στις σελίδες ενός εγχειριδίου.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από επισκέψεις σε σχολεία και συζητήσεις με συναδέλφους, έχω διαπιστώσει με χαρά πως πολλοί εκπαιδευτικοί αναζητούν τρόπους να εντάξουν την ποίηση στην καθημερινή διδασκαλία. Είτε με δημιουργικές αναγνώσεις, είτε με απαγγελίες, είτε με πρωτοβουλίες όπου τα παιδιά γράφουν τα δικά τους ποιήματα, πολλές φορές με συγκινητικά
αποτελέσματα. Mου ζητήθηκε πρόσφατα να είμαι κριτής σε έναν ποιητικό διαγωνισμό που προκήρυξε Δημοτικό Σχολείο και ομολογώ ότι με συγκίνησαν και με εντυπωσίασαν οι δημιουργίες των παιδιών. Εκεί καταλαβαίνεις ότι η ποίηση δεν είναι κάτι “δύσκολο” “ακαδημαϊκό” ή «ελιτιστικό». Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, αρκεί να της δώσουμε χώρο.
Όμως, εκ των πραγμάτων, δεν είναι όλα τα παιδιά σήμερα σε άμεση επαφή με την ποίηση, κυρίως γιατί η καθημερινότητα της σχολικής ζωής είναι πολύ πιεσμένη. Εκεί είναι που χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια από όλους μας – και το σχολείο και την πολιτεία – ώστε να δώσουμε στην ποίηση τη θέση που της αξίζει.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας είναι και μια τέτοια προσπάθεια: να φέρουμε την ποίηση κοντά στα παιδιά και στους νέους, με φυσικό και αυθεντικό τρόπο.
Ποιο είναι το προσωπικό σας μήνυμα προς τους αναγνώστες του SkalaTimes;
Tριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος:
Αγαπητοί/ές αναγνώστες/τριες,
σε έναν καιρό που ο δημόσιος λόγος κατακερματίζεται και η ταχύτητα απειλεί τη μνήμη, η ποίηση υπενθυμίζει τη σημασία του ουσιώδους. Μας καλεί να σκεφτούμε με ακρίβεια, να νιώσουμε με ευαισθησία και να κατοικήσουμε τον κόσμο με λέξεις που δεν εξαντλούνται στην
πληροφορία, αλλά γεννούν βαθύτερη κατανόηση.Το Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας δεν απευθύνεται μονάχα σε έναν στενό κύκλο μυημένων, αλλά σε κάθε πολίτη που αισθάνεται πως η γλώσσα μπορεί ακόμη να μετασχηματίσει την εμπειρία. Το μήνυμά μου, επομένως, δεν είναι
πρόσκληση, αλλά υπενθύμιση: εκεί όπου η σιωπή πληθαίνει, ο λόγος της ποίησης μπορεί να γίνει όχι απλώς καταφυγή, αλλά αντίσταση.
Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου:
Φίλες και φίλοι,
Η ποίηση δεν είναι απλώς λέξεις. Είναι ένα αρμονικό μίγμα λόγου, ρυθμού, συναισθήματος. Το αισθάνεται κανείς περισσότερο με την καρδιά. Γι αυτό και η ποίηση είναι για όλους. Μια γιορτή για όλους. Καλούμε, λοιπόν, το κοινό, να έρθει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Ας αφιερώσει ο καθένας, η καθεμία λίγο χρόνο, ας επιτρέψει στην ομορφιά του λόγου να τον/τη συναντήσει.
Πλαισιωμένη από το κάλλος άλλων τεχνών όπως η μουσική, ο χορός, το θέατρο. Η ποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου τούτου. Αλλά μπορεί να κάνει την ψυχή να ανασάνει. Κι αυτό, καμιά φορά, αρκεί.
Ευχαριστούμε θερμά το Skalatimes για τη συνοδοιπορία σε αυτή την ποιητική διαδρομή.