
SkalaTimes
Σε έναν κόσμο που διαρκώς επιταχύνεται, που οι λέξεις συρρικνώνονται σε emojis και τα νοήματα αποστειρώνονται από συναίσθημα, η ποίηση και η λογοτεχνία στέκουν σταθερές – σαν φάροι μέσα στην ομίχλη. Ίσως να μην δίνουν λύσεις. Ίσως να μην φωνάζουν τόσο δυνατά όσο τα πρωτοσέλιδα. Αλλά ψιθυρίζουν την αλήθεια, γίνονται παρηγοριά, ξυπνούν σκέψεις, καλλιεργούν συναισθήματα και υπενθυμίζουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα και ανάγκες, αλλά και ψυχή, όνειρα και φαντασία. “Η ποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου τούτου. Αλλά μπορεί να κάνει την ψυχή να ανασάνει. Κι αυτό, καμιά φορά, αρκεί” λέει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου στη συνέντευξη της στο SkalaTimes.
Η ποίηση μάς μαθαίνει να ακούμε τη σιωπή ανάμεσα στις λέξεις. Μας επιτρέπει να σταθούμε λίγο πιο ήσυχα, να νιώσουμε βαθύτερα. Σε ελάχιστους στίχους, μπορεί να χωρέσει όλη τη χαρά ή τον πόνο του κόσμου. Και αυτό είναι μαγεία: να λέγονται τόσα πολλά με τόσο λίγα. Από τον Σεφέρη και την Κική Δημουλά, μέχρι τις σύγχρονες φωνές που γράφουν στο Instagram και τις σκηνές των φεστιβάλ, η ποίηση αποδεικνύει πως ο λόγος παραμένει ένα όπλο ελπίδας και αντίστασης.
Η λογοτεχνία, από την άλλη, ανοίγει παράθυρα σε άλλους κόσμους, σε άλλες ζωές. Μας κάνει να καταλαβαίνουμε τον “άλλον”, να βλέπουμε μέσα από τα μάτια του. Είτε πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα είτε για μια νεανική νουβέλα, το βιβλίο μάς ενθαρρύνει να σταθούμε για λίγο εκτός του εαυτού μας και να ταξιδέψουμε. Και αυτό είναι το ταξίδι που δεν χρειάζεται εισιτήριο, μόνο διάθεση.
Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, της ταχύτητας, της πληροφορίας που γίνεται “κατανάλωση”, η ανάγνωση γίνεται πράξη αντίστασης. Όταν κάποιος κάθεται να διαβάσει ένα ποίημα ή ένα βιβλίο, κάνει ένα βήμα πίσω από τη φασαρία της καθημερινότητας και συνδέεται με κάτι διαχρονικό, ουσιαστικό, βαθιά ανθρώπινο.
Κι αν η πραγματικότητα γύρω μας πολλές φορές φαίνεται ασφυκτική ή απογοητευτική, η ποίηση και η λογοτεχνία προσφέρουν εκείνο το αναγκαίο “διάλειμμα”, που δεν είναι διαφυγή αλλά βαθύτερη κατανόηση. Όπως είπε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης: «Μονάχα η ποίηση δεν αποδέχτηκε την ήττα».
Και, αλήθεια όμως, αυτή είναι ίσως η πιο δυνατή αλήθεια των ημερών μας!
Υ.Γ Αξιοποιείστε τις ημέρες του Πάσχα για να διαβάσετε ποίηση, λογοτεχνία….Κάνουν καλό στην καρδιά!