SkalaTimes Team
Η ανάρτηση του Παναγιώτη Νεοκλέους (γνωστού και ως “Παναγιώτη του Άμμος”) αντικατοπτρίζει εύστοχα προβληματισμούς που μοιράζονται πολλοί πολίτες – και ειδικά Σκαλιώτες – σε σχέση με την οικιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Λάρνακα και η Κύπρος ευρύτερα.
Πρόκειται για μια ανάρτηση που δεν θα έπρεπε απλώς να διαβαστεί, αλλά να ακουστεί δυνατά – από τους αρμόδιους, τους λήπτες αποφάσεων και, κυρίως, από τους πολιτικούς εκπροσώπους αυτού του τόπου.
Το πρόβλημα, δεν είναι οι “ξένοι”, αλλά η ανεξέλεγκτη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι επενδύσεις ακινήτων από ξένους, με αποτέλεσμα η αγορά να εκτοξεύεται σε επίπεδα απλησίαστα για τον μέσο Κύπριο πολίτη.
Η Λάρνακα – η πιο «ήσυχη» και λαϊκή πόλη της Κύπρου – κινδυνεύει να μετατραπεί σε προορισμό αποκλειστικά για όσους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αφήνοντας πίσω της τους ίδιους της τους ανθρώπους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, όπως αναφέρει και ο Παναγιώτης, σε λίγα χρόνια κανένας Σκαλιώτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό του σπίτι, όπως είχαν κάποτε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.
Η τοποθέτηση του Παναγιώτη είναι απλή, ανθρώπινη και απόλυτα ρεαλιστική.
Αξίζει να τη διαβάσουμε. Αξίζει να προβληματιστούμε. Και κυρίως, αξίζει να κινητοποιηθούμε.
Δείτε την ανάρτηση πιο κάτω.
Γιατί Πρέπει να Ανησυχούμε για το Μέλλον της Λάρνακας και της Κύπρου
Τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, βλέπουμε στην Κύπρο – και ειδικά στη Λάρνακα – μία εκρηκτική αύξηση στην αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές. Κυρίως Ισραηλινοί και Λιβανέζοι αγοράζουν οικόπεδα, ανεγείρουν πολυκατοικίες και πύργους, και αυτό έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ακινήτων.
Το πρόβλημα είναι απλό: ο μέσος Κύπριος δεν μπορεί πια να αγοράσει σπίτι. Ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων που πριν πέντε χρόνια κόστιζε €100.000, τώρα ξεπερνά τις €220.000. Αυτή η αύξηση δεν ανταποκρίνεται στους μισθούς ή στο βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων. Είναι άδικο. Είναι ανισόρροπο. Και είναι επικίνδυνο.
Οι Αρχές παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν ουσιαστικά. Σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει το επενδυτικό πρόγραμμα EB-5. Ο ξένος επενδυτής για να πάρει βίζα, πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δολάρια σε έργα που δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζουν τις υποδομές της χώρας. Όχι να αγοράζει απλώς και να μεταπουλά ακίνητα.
Αν συνεχίσουμε έτσι, η Κύπρος κινδυνεύει να γίνει ένα νησί όπου τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να ζήσουν. Όπου τα πάντα θα ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές που δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο μας, καμία αγάπη για την τοπική κοινωνία.
Ζητώ από όλους μας να σκεφτούμε σοβαρά και να απαιτήσουμε αλλαγές:
• Φορολόγηση ή περιορισμός στις αγορές ακινήτων από ξένους που δεν διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.
• Κίνητρα στους Κύπριους να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία.
• Επενδύσεις σε μαρίνες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, τουριστική αναβάθμιση – όχι μόνο σε πύργους και διαμερίσματα.
• Προστασία των τοπικών κοινοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Αγαπώ τον τόπο μου και με ανησυχεί βαθιά αυτό που βλέπω να έρχεται. Δεν είναι μόνο θέμα ανάπτυξης – είναι θέμα δικαιοσύνης, βιωσιμότητας και αξιοπρέπειας για τον κυπριακό λαό.
Ας κάνουμε κάτι τώρα, πριν να είναι αργά.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Νεοκλεους
Παρακαλώ κινητοποιήστε το στους πολιτικούς που ψηφισατε