Search
Close this search box.

Η δύναμη των ψαλμών του Δαβίδ

Για τη δύναμη που έχει το “Ψαλτήριον” έχουν μιλήσει πολλοί Άγιοι Πατέρες. Με αφορμή την Σαρακοστή αναδημοσιεύουμε πιο κάτω μια παλαιότερη ομιλια του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομου Γ.

Ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος έλεγε για τους ψαλμούς: “Ευλογημένη ψυχή, τίποτε δεν είναι αδύνατο στο Θεό. Ζήτα του με ευγένεια αυτό που θέλεις. Εάν δυσκολεύεσαι, διάβασε τους ψαλμούς του Δαβίδ. Θα δης εκείνος με τι τρόπο ζητούσε από το Θεό και ελάμβανε αυτό που ποθούσε”. Όσοι απομακρύνονται από το Χριστό, στερούνται τον θείο φωτισμό, γιατί άφησαν το προσήλιο σαν τους ανοήτους και πηγαίνουν στο ανήλιο…

Μάνης Χρυσόστομος Γ’: “Αρχίστε να διαβάζετε το Ψαλτήριον”

ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Το εκκλησιαστικό έτος έχει διαφόρους περιόδους για να μας βοηθά στον πνευματικό μας καταρτισμό και στην ουσιαστικότερη προσέγγιση του Θεού και περιλαμβάνει όχι μόνον ακινήτους εορτές αλλά και κινητές, δηλαδή εορτές, οι οποίες δεν έχουν σταθερή ημερομηνία. Μία τέτοια μεγάλη εορτή είναι το Άγιον Πάσχα.
Έτσι προ της Λαμπροφόρου Αναστάσεως έχουμε τον κύκλο του Τριωδίου και τον κύκλο του Πεντηκοσταρίου.
Συγκεκριμένα, το «Τριώδιον», ονομασία που δόθηκε από το εκκλησιαστικό βιβλίο που περιέχει τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μέγα Σάββατον, ενώ το «Πεντηκοστάριον» περιλαμβάνει τις εορτές μετά το Πάσχα. Ειδικότερα, η περίοδος του Τριωδίου που αρχίζει σήμερα, περιλαμβάνει ως στάδιον προπαρασκευής τις τρεις εβδομάδες, οι οποίες προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Έχουμε τις Κυριακές: Την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, την Κυριακή του Ασώτου, την Κυριακή της Απόκρεω και την Κυριακή της Τυρινής. Ενδιάμεσα το Σάββατο προ των Απόκρεω ονομάζεται «Ψυχοσάββατον», γιατί η Εκκλησία μας τελεί Μνημόσυνα υπέρ πάντων των κεκοιμημένων.
Όλη, λοιπόν, αυτή η περίοδος με την ιερή υμνολογία και τα νοήματα των Ευαγγελικών περικοπών, όπως είναι η αποφυγή της υπερηφάνειας του Φαρισαίου, η αξία της ταπεινοφροσύνης του Τελώνου, της μετάνοιας του ασώτου υιού, της μνήμης της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και της τελικής κρίσεως και της ανάμνησης της εξορίας του Αδάμ από τον Παράδεισο, όλα αυτά πράγματι, συνιστούν μία δυναμική περισυλλογής και προσευχής για τον αγώνα της χριστιανικής μας ζωής.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, της επικοινωνίας μας αυτής, σας προτρέπω ως Ποιμενάρχης σας, να αρχίσετε να διαβάζετε το «Ψαλτήριον». Είναι ένα σπουδαιότατο βιβλίο της λατρείας της Εκκλησίας μας, που πολύ μας βοηθά στη διόρθωση του βίου μας, στη μετάνοια, στη στήριξη της πίστεως, στην ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον Θεό. Το «Ψαλτήριον» να είστε βέβαιοι θα σας προσφέρει πολλή πνευματική δύναμη και ωφέλεια στη ψυχή σας.

————————————————————————————–

(Ψαλμός 10)

Έπι τῷ Κυρίῳ πέποιθα· πῶς ἐρεῖτε τῇ ψυχῇ μου· μεταναστεύου ἐπὶ τὰ ὄρη ὡς στρουθίον; 2 ὅτι ἰδοὺ οἱ ἁμαρτωλοὶ ἐνέτειναν τόξον, ἡτοίμασαν βέλη εἰς φαρέτραν τοῦ κατατοξεῦσαι ἐν σκοτομήνῃ τοὺς εὐθεῖς τῇ καρδίᾳ. 3 ὅτι ἃ σὺ κατηρτίσω, αὐτοὶ καθεῖλον· ὁ δὲ δίκαιος τί ἐποίησε; 4 Κύριος ἐν ναῷ ἁγίῳ αὐτοῦ· Κύριος ἐν οὐρανῷ ὁ θρόνος αὐτοῦ. οἱ ὀφθαλμοὶ αὐτοῦ εἰς τὸν πένητα ἀποβλέπουσι, τὰ βλέφαρα αὐτοῦ ἐξετάζει τοὺς υἱοὺς τῶν ἀνθρώπων. 5 Κύριος ἐξετάζει τὸν δίκαιον καὶ τὸν ἀσεβῆ, ὁ δὲ ἀγαπῶν τὴν ἀδικίαν μισεῖ τὴν ἑαυτοῦ ψυχήν. 6 ἐπιβρέξει ἐπὶ ἁμαρτωλοὺς παγίδας, πῦρ καὶ θεῖον καὶ πνεῦμα καταιγίδος ἡ μερὶς τοῦ ποτηρίου αὐτῶν. 7 ὅτι δίκαιος Κύριος, καὶ δικαιοσύνας ἠγάπησεν, εὐθύτητας εἶδε τὸ πρόσωπον αὐτοῦ.

1. Στον Παντοδύναμο Κύριο έχω στηρίξει ακλόνητη την ελπίδα μου και πως εσείς μου λέτε φύγε και γίνε μετανάστης πέταξε σαν σπουργιτάκι τρομαγμένο στα βουνά, ζητώντας εκεί τη σωτηρία σου;
2. Φύγε όσο μπορείς γρηγορότερα, διότι ήδη οι αμαρτωλοί τέντωσαν τα τόξα τους, ετοίμασαν στη φαρέτρα βέλη ακονισμένα και φαρμακερά για να τα εκτοξεύσουν με λύσσα καιροφυλακτώντας μέσα σε απόκρυφα και αθέατα καρτέρια τους ενάρετους και απονήρευτους ανθρώπους.
3. Οι κόποι σου είναι άσκοποι, διότι όσα εσύ ο δίκαιος κατασκεύσες με κόπους πολλούς και αρτιότητα, αυτοί με την κακία και τον φθόνο τους τα γκρέμισαν.Τι κατόρθωσε λοιπόν με τους μόχθους του ο δίκαιος; Αυτά μου λέτε εσείς, ολιγόπιστοι.
3. Αλλά ζει ο Κύριος και κατοικεί στον ουράνιο ναό του, τον αγνό και υπερκοσμο. Στον ουρανό έχει το θρόνο του ο Κύριος, όπου κανένα βέλος δεν μπορεί να φθάσει. Και από εκεί τα μάτια του βλέπουν με προστατευτική στοργή τον φτωχό που ελπίζει σ’ αυτόν, και τα βλέφαρα του εξετάζουν και διακρίνουν όλους τους ανθρώπους.
5. Ο Κύριος εξετάζει και ξεχωρίζει με ακρίβεια και χωρίς το παραμικρό λάθος τον δίκαιο και τον ασεβή. Όποιος όμως αγαπά την αδικία και ενεργεί το κακό όχι από αδυναμία, αλλά από μανία προς αυτό, αυτός μισεί και βλάπτει μόνο τον ίδιο του τον εαυτό.
6. Ο Κύριος θα εξαπολύσει σαν βροχή από τον ουρανό ολέθριες παγίδες στους αμαρτωλούς. Θα ρίξει εναντίων τους φωτιά και θειάφι που δεν σβήνει, και άνεμο βίαιο και ορμητικό, για να τα αναρριπίζει. Αυτό θα είναι το καταστρεπτικό μερτικό του ποτηρίου που θα αναγκασθούν να πιουν οι αμαρτωλοί.
7. Διότι ο Κύριος είναι δίκαιος και τη δικαιοσύνη αγαπά στρέφει το πρόσωπο του στοργικά στους ειλικρινείς και ενάρετους ανθρώπους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!