Στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εσωτερικών για συμμετοχή στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – Επί τάπητος η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης


Την ανάγκη για επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας επανάλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχείς ροές δια θαλάσσης πλήττουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τα σημαντικά οφέλη από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του Σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Καλώντας τους εταίρους «να βάλουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», ο κ. Ιωάννου τόνισε την ανάγκη να επαναξιολογηθεί το υφιστάμενο καθεστώς της Συρίας και να εξεταστεί το ενδεχόμενο, ακόμη και σε πιλοτική βάση, χαρακτηρισμού ορισμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς περιοχές, στη βάση σχετικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA). Μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσει τις αποφάσεις της για το θέμα, στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν σήμερα και στη βάση των αρνητικών δεδομένων που δημιουργεί η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής. Η θέση της Κύπρου έλαβε σημαντική υποστήριξη με κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και η Σουηδία στις δικές τους παρεμβάσεις να συμφωνούν για την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας πολιτικής στάσης στο θέμα.

Παράλληλα, ο Υπουργός ευχαρίστησε την Επιτροπή για την προσήλωσή της στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και ανέφερε ότι το Σχέδιο είχε θετικά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά στις παράτυπες ροές από την Τουρκία προς την Κύπρο μέσω της πράσινης γραμμής. Ελπίζουμε, σημείωσε, ότι αυτή η μείωση θα συνεχιστεί και αναμένουμε μια αμοιβαία επωφελή εφαρμογή της δήλωσης της ΕΕ για την Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα ενεργεί καλόπιστα για την αποτροπή παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Ταυτόχρονα, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του όσον αφορά στην κατάσταση στη Γάζα και τη μεταναστευτική πίεση προς τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και την ικανότητα των χωρών αυτών να την ανακόψουν.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Λίβανο, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η χώρα ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Σύρους και, όπως προκύπτει από τις ροές που φτάνουν στην Κύπρο από τη χώρα, φαίνεται να βρίσκεται στα όριά της όσον αφορά τη δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε επίσης τη σημασία σύναψης στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με βασικές χώρες της άμεσης γειτονίας και την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου.

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο κ. Ιωάννου, που επιστρέφει αύριο στην Κύπρο, είχε επίσης συνάντηση με την Κύπρια Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!