«Χειρονομίες στο φως» της συνδημότισσας μας Μαρία Χριστοδούλου

Η συνδημότισσα μας εκπαιδευτικό και ποιήτρια Μαρία Χριστοδούλου κυκλοφόρησε τη ποιητική της συλλογή “Χειρονομίες στο Φως”.

«Η ποίηση της Μαρίας Χριστοδούλου αναζητά μονίμως το φως. Ένα φως πνευματικό, βαθιά ανθρώπινο μα και, διαμέσου ενός ανυποχώρητου λυρισμού, μαγικό, σχεδόν μεταφυσικό. Ήδη από το πρώτο ποίημα δηλώνεται πως εντός της ποιητικής δημιουργίας βρίσκονται τα σωσίβια, όλα αυτά τα απαραίτητα που καθιστούν τη ζωή πιο βιώσιμη, υπάρχουν τα μικρά θαύματα και ο ρόλος του δημιουργού να τα κοινωνήσει στον αναγνώστη. Ξεχωριστή θέση στην συλλογή παίρνει η παράδοση, οι δυνατές γυναικείες μορφές μέσα στην οικογένεια (μάνα, γιαγιά) που σταθερά ενώνουν το ποιητικό υποκείμενο με τον τόπο, ενώ ισχυρή είναι και η υπαρξιακή αγωνία, όπως βιώνεται μέσω του Θεού. Η ζωή είναι μια χειρονομία που δωρίζεται από το Θείο που “φίλιωσε το παρόν/με σκιές ανυπαρξίας/και αγάπη”.
Ακόμα η Χριστοδούλου επεξεργάζεται εξαιρετικά το ζήτημα της πατρίδας, της μεγαλονήσου Κύπρου, περιγράφοντας την πολυπολιτισμική της διάταση στο “νησί των τραυματιοφορέων” που “αναζητούν ταυτότητες”. Πρόκειται για μια πατρίδα έρμαιο στα χέρια των δυνατών, μια “πατρίδα στο σφυρί”. Έπειτα, καθώς η γραφή συντελείται λυρικά σχεδόν ως προσευχή, το ποιητικό υποκείμενο αναφέρει πως βρίσκεται “ανάμεσα σε ουρανό και γη/ αγκαλιάζω ο,τι με ορίζει”. Μας μιλά για την φλόγα, εκείνη που είναι απάγκιο στους φόβους, και νοτίζει την υπαρξιακή του αγωνία με μια ατμόσφαιρα μοναδικής συναισθηματικής ευκρίνειας:”η παγωνιά γδέρνει το στήθος/και τα χέρια κινούνται καλάμια/στο έλεος της τραμουντάνας”».
– Νικόλας Κουτσοδόντης

ISBN: 9786185463601 –Αριθμός σελίδων: 64- Διαστάσεις: 12*19- Τιμή: 8,48- Έτος έκδοσης: 2023

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρία Χριστοδούλου κατάγεται από την Αμμόχωστο και ζει στη Λάρνακα. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, προχώρησε στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ειδικεύτηκε στην οργάνωση, το σχεδιασμό και τη διοίκηση της εκπαίδευσης. Σήμερα εργάζεται ως υποδιευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ασχολείται με την ποίηση, την πεζογραφία, το χορό και τη ζωγραφική, καθώς και με δράσεις που στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και συμβάλλουν στη γενικότερη ευημερία των νέων. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. H πρώτη της ποιητική συλλογή “Χειρονομίες στο φως” εκδόθηκε από την Θράκα, ενώ ήταν και στη βραχεία λίστα του βραβείου Θράκα για το 2023. Είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!