Ανδρέας Πασιουρτίδης: Η επίπονη προσπάθεια για ανάπτυξη της Λάρνακας

Ανδρέας Πασιουρτίδης Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας

Δυστυχώς, η προηγούμενη δεκαετής διακυβέρνηση έχει αφήσει έκδηλα τα σημάδια της, σε βαθμό εγκατάλειψης, για τις σχολικές εγκαταστάσεις και τα σχολικά κτίρια, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα, γερασμένα και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στις σχολικές υποδομές της επαρχίας Λάρνακας, που δεν συνάδουν με τον σύγχρονο τρόπο εκπαίδευσης. 

Έχουμε εισηγηθεί και υποβάλει προτάσεις, μετά από επισκέψεις στις σχολικές μονάδες, καθώς και συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  για ετοιμασία ολιστικής μελέτης, που θα καταδείξει τις υπάρχουσες ανάγκες, ώστε να προγραμματιστεί η κατασκευή των απαραίτητων σχολικών μονάδων και η επιδιόρθωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων. Υποδείξαμε ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και άπτονται θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών, καθώς και των εκπαιδευτικών. 

Ακατανόητη είναι η, σύμφωνα με πληροφορίες μας, απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου ενώ υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια για έργα, που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιήθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2023, αυτά να μη ανακατανέμονται για άμεση έναρξη εργασιών για επιδιορθώσεις ή για βελτιώσεις ή για κατασκευαστικά έργα άμεσης προτεραιότητας, πρακτική που ακολουθείτο διαχρονικά για τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι για το Υπουργείο Παιδείας, το ποσό αυτό για το 2023 ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. 

Επίσης, αλλοπρόσαλλη μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για μη συμπερίληψη ώριμων έργων στους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς του 2024 και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2024-2026, αν αυτά δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024, με την αιτιολογία πως στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνένωσης Κοινοτήτων με Δήμους, το κόστος υλοποίησής τους θα πρέπει να αναληφθεί από τις νέες Δημοτικές Αρχές.

Αντιλαμβάνεστε όλοι πως με αυτά τα δεδομένα, στην πλειοψηφία τους, αυτά τα έργα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. 

Αναφορικά με τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, έπειτα από τις γνωστές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, υπάρχει πολιτική απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ίδρυσή της, απόφαση την οποία χαιρετίζουμε και αναμένεται από το ΤΕΠΑΚ η μελέτη για τη λειτουργία της Σχολής. Είναι ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και αναμένουμε τη σύντομη ολοκλήρωσή του. Επειδή όμως όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι, κρατάμε μικρό καλάθι και θα ικανοποιηθούμε πλήρως όταν οι πρώτοι φοιτητές θα παρακολουθήσουν το πρώτο τους μάθημα σε αυτή τη σχολή.

Σε εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η παράδοση του Παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, στο Δήμο Λάρνακας, για μετεγκατάσταση εκεί του Δημαρχείου και στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου. 

Επιπρόσθετα εκκρεμεί και η μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών από το παλαιό νοσοκομείο στο νέο, με συνεπακόλουθο σήμερα οι ασθενείς και οι λειτουργοί υγείας να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις και να αντιμετωπίζουν συνθήκες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα.

Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό και λειτουργούς υγείας του Ιατρικού Κέντρου στην Αθηένου. Ένα κέντρο για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια αλλά παραμένει στην ουσία άδειο, σε υπολειτουργία, παρουσιάζοντας σημάδια εγκατάλειψης. 

Η Λεωφόρος Αλέξανδρου Παναγούλη στα Λειβάδια είναι ακόμη μια πονεμένη ιστορία, κατάλοιπο της εγκατάλειψης και της αναλγησίας της προηγούμενης διακυβέρνησης προς τη Λάρνακα. Καλούμε τη σημερινή Κυβέρνηση και τους αρμόδιους όπως άμεσα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και η εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών ώστε να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα, που θα συμβάλουν στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχής.

Επιπρόσθετα, η υλοποίηση των δεσμεύσεων για κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην είσοδο του Δήμου Δρομολαξίας-Μενεού, η αναμόρφωση της Λεωφόρου Μακαρίου στον ίδιο Δήμο, η ολοκλήρωση των πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων στα παραλιακά μέτωπα των Περβολιών και της Βορόκληνης, θα συμβάλουν προς την περαιτέρω ανάπτυξη της Επαρχίας Λάρνακας.

Θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί η απόφαση που λήφθηκε επί προηγούμενης Κυβέρνησης για μη δημιουργία βιοτεχνικών περιοχών ή επέκταση των υφιστάμενων στις περιοχές Κιτίου και Ξυλοτύμπου. Είναι ακατανόητο να υπάρχουν βιοτέχνες στην αναμονή για να δραστηριοποιηθούν και το κράτος να μην τους παρέχει τις απαραίτητες υποδομές.

Εν εξελίξει βρίσκονται οι εργασίες για οριστική μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας-Δεκέλειας, καθώς και η αποκατάσταση και απολύμανση του χώρου. Εκκρεμότητα παραμένει η απομάκρυνση του χημείου ελέγχου των πετρελαιοειδών από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, ούτως ώστε να μπορέσει ο Δήμος Λάρνακας να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του για πλήρη ανάπτυξη και εκμετάλλευση της περιοχής.

Η Λάρνακα σήμερα εξελίσσεται, αναμορφώνεται και αναπτύσσεται. Η σημερινή εικόνα δεν ήταν καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, αφού χρειάστηκε να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις και να συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς προτάσσοντας τα δίκαια αιτήματά μας. Με στενή συνεργασία και με μπροστάρη τον Δήμαρχο Λάρνακας, καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά και έπεται συνέχεια αυτής της ομολογουμένως επίπονης και επίμονης προσπάθειας για το καλό των Λαρνακαίων, καθώς και για την πρόοδο και ευημερία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αντρέας Πασιουρτίδης: «Δεν γνωρίζω κανένα άλλο λόγο να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο κόσμο, αν δεν είναι πρωτίστως για τα παιδιά»

Με μία ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο βουλευτής Λάρνακας Αντρέας Πασιουρτίδης έστειλε το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα παιδιού.

Λούης Χριστοδουλίδης Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ: “Τίποτα δεν μπορεί να είναι αδύνατο, όταν έχεις όραμα και όρεξη και όταν οι πολίτες και η τοπική αρχή συνεργάζονται”

Ο Λούης Χριστοδουλίδης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, μιλά στο SkalaTimes και εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει αυτή

error: Content is protected !!