Ανακοίνωση ΠΣΕ για τις παράνομες παρεμβάσεις στον Ακάμα!

Με οργή παρακολουθούμε τις παραβιάσεις στο εθνικό δασικό πάρκο του Ακάμα. Μια περιοχή που συνδέει άρρηκτα τους αγώνες της ειρήνης και του περιβάλλοντος, καθώς στο παρελθόν το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) μαζί με περιβαλλοντικά κινήματα και άλλες οργανώσεις αντιστάθηκαν στα σχέδια των βρετανικών βάσεων για μετατροπή του Ακάμα σε πεδίο στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά. Με επίμονους αγώνες τα κινήματα συνέβαλαν καθοριστικά στον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων από τις βρετανικές βάσεις, οι οποίες είχαν καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό πλούτο του Ακάμα και της ποιότητα ζωής στην περιοχή.

Σήμερα δυστυχώς επιχειρείται άλλη μια καταστροφική αλλοίωση του Ακάμα με παράνομες παρεμβάσεις, βάζοντας το κέρδος πάνω από την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Οι παράνομες επεκτάσεις και παραβιάσεις του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα συνιστούν μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για την προστατευόμενη περιοχή και το περιβάλλον στην Κύπρο ευρύτερα. Αποτελούν μια απαράδεκτη πολιτική και διοικητική εκτροπή, που προκαλεί την αντίδραση των περιβαλλοντικών κινημάτων και άλλων θεσμικών φορέων. Ταυτόχρονα συνιστούν πλήγμα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, καθώς ενεργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανησυχίες και τις θέσεις για το σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα.

Το ΠΣΕ ζητά την επανεξέταση των έργων που εκτελούνται με κύριο κριτήριο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πολύτιμης ενδημικής χλωρίδας και πανίδας του Ακάμα. Πέραν τούτου, το ΠΣΕ ταυτίζεται με το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα, κρίνοντας ότι η περιβαλλοντική κρίση φτάνει σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα τις μη ανατρέψιμες επιπτώσεις στον ανθρώπινο πολιτισμό.  

Το ΠΣΕ καλεί σε συλλογική προσπάθεια αποτροπής άλλων παρεμβάσεων με κριτήριο το πρόσκαιρο κέρδος. Υπέρτατος μας στόχος θα πρέπει να είναι η προώθηση πολιτικών αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης, πράγμα που αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!