Η εκκλησία του Χρυσοσώτηρος “της Ακανθού” στην επαρχία Λάρνακας κρατά άσβηστο τον πόθο της επιστροφής

Φωτογραφίες: SkalaTimes

Επί της οδού Σταδίου, στα Λιβάδια βρίσκεται Ιερός Ναός αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Είναι κτισμένος σε βυζαντινό ρυθμό με τρούλο και φέρει δυο καμπαναριά.

Το Παρεκκλήσιο του Χρυσοσώτηρος της «Ακανθούς», παρά την κοινότητα Λιβάδια (σύνορα Ορόκλινης-Λιβάδια) είναι ένας φάρος που κρατά άσβηστη τη φλόγα για επιστροφή στην αγαπημένη κατεχόμενη από τον Αττίλα Ακανθού.

Το προσφυγικό παρεκκλήσι αποτελεί και ένα σημείο συνάντησης για τους Ακανθιώτες, αφού λειτουργεί κάθε Κυριακή.
Ιερέας, ο αγαπητός, γνωστός και φωτεινός Πάτερ Πέτρος.

ΑΚΑΝΘΟΥ
Η Ακανθού είναι δήμος της επαρχίας Αμμοχώστου στην Κύπρο. Αποτελεί ένα από τους οχτώ δήμους της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η διοικητική έκταση του Δήμου Ακανθούς δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εδάφη αυτά ανήκουν εκ του νόμου (de jure) στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εκ των πραγμάτων (de facto) ανήκουν στο μη αναγνωρισμένο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.

Ο Δήμος Ακανθούς βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Στα ανατολικά συνορεύει με το Φλαμούδι, στα νότια με τις Μάντρες Τρικώμου, το Πλατάνι, το Άρτεμη Αμμοχώστου, την Μελούντα και τον Άγιο Νικόλαο και στα δυτικά με την Καλογραία. Το βόρειο τμήμα της διοικητικής του έκτασης είναι παραθαλάσσιο.

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας Ακανθούς:
η παράδοση αναφέρει ότι σε ένα γαμήλιο γλέντι φιλοξενήθηκαν Τούρκοι κουρσάροι, οι οποίοι είχαν στόχο να κλέψουν τη νύφη. Ο γαμπρός πήρε την νύφη και κρύφτηκαν στους αγκαθότοπους της περιοχής. Στην περιοχή φύτρωνε το ποώδες φυτό άκανθος ή αγκαθιά. Η νύφη ονομαζόταν Ανθούσα. Από την αγκαθιά και την Ανθούσα προήλθε η λέξη Ακανθούσα που στη συνέχεια έγινε Ακανθού.
η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις Αχαιών Ακτή.
η Ακανθούς είναι η αρχαία πόλη Αλκάνθου, την οποία αναφέρει ο Πολυδεύκης.
Το 1975 οι Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετονόμασαν την Ακανθού σε Τατλίσου, ονομασία που χρησιμοποιούσαν για το χωριό τους στη νότια Κύπρο, το Μαρί.

Στην περιοχή της Ακανθούς έχουν ανασκαφεί περίπου τριάντα αρχαίοι οικισμοί. Ήταν κατάσπαρτη από αρχαία ερείπια. Ένας από τους οικισμούς αυτούς είναι η αρχαία πόλη Μακαρία, γνωστή ως Μούλος.

Ο πληθυσμός της Ακανθούς, έως το 1974, αποτελείτο από Ελληνοκύπριους. Οι Τουρκοκύπριοι ήταν ελάχιστοι έως το 1946, ενώ δεν υπήρχε κανένας μετά το 1960.[12]
Κατά την τουρκική εισβολή οι κάτοικοι της διέφυγαν στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Το 1975 στην Ακανθού εγκαταστάθηκαν Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες από το νότιο τμήμα της Κύπρου. Αρχικά, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Τουρκοκύπριοι από το Μαρί. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν Τούρκοι έποικοι.

Δήμαρχοι Δήμου Ακανθούς διετέλεσαν κατά σειρά οι:
Κυριάκος Χατζημιχαήλ (1908 – )
Άγνωστοι
Σωτήρης Χάηλος (1992-2001)
Κυριάκος Χατζησάββας (2002-2006)
Σάββας Σαββίδης (2007-2016)
Ελένη Χατζημιχαήλ Μυλωνά (2017- )

Ο Δήμος Ακανθούς είναι αδελφοποιημένος με:
Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Ελλάδα (1995): Αρχικά η αδελφοποίηση έγινε με τον Δήμο Νάξου. Το 2011 ο δήμος αυτός συνενώθηκε με άλλους δήμους και κοινότητες δημιουργώντας τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και από τότε η αδελφοποίηση ισχύει με αυτόν τον δήμο.

Περισσότερα για τα νεα της Ακανθού και του κόσμου της στη σελίδα στο Facebook : https://www.facebook.com/www.akanthou.com.cy

Κυριακάτικος καφές μετά τη λειτουργία για τους Ακανθιώτες και επισκέπτες της εκκλησίας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!