Πραγματοποίηθηκε χθες με επιτυχία η έναρξη του Δεύτερου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, παρόν και ο Υφυπουργός Πολιτισμού

Κείμενο, Φωτογραφίες: SkalaTimes

Πραγματοποίηθηκε με επιτυχία, χθες 20 Απριλίου 2023, η έναρξη του Δεύτερου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, οι Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ανδρέας Αποστόλου, ο Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι.

Έργο της 11χρονης μαθήτριας Στέλιας Δημητρίου, “Ο Ήλιος της Ποίησης”, για την αφίσα του μαθητικού διαγωνισμού που γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Την έναρξη της εκδήλωσης έκαναν με χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Δρ Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το δεύτερο διεθνές φεστιβάλ ποίησης Λάρνακας και την τόσο αξιόλογη ομήγυρη η οποία δια του λόγου πλάθει ψυχές και διαμορφώνει αισθητική. Είναι αλήθεια ότι ο στόχος που τίθεται από το φετινό Φεστιβάλ και που συνοπτικά τιτλοφορείται “Ο Ποιοτικός λόγος εκφραστής και συνδιαμορφωτής του κοινωνικού γίγνεσθαι” είναι υπερ το δέον ευγενής αν λάβουμε υπόψη σε ποιο κόσμο ζούμε και πόσο η ανθρώπινη ύπαρξη ευτελίζεται από την ανθρώπινη βουλιμία, αυτή που έκανε τον πόλεμο βιομηχανία, αυτή που δεν σέβεται το περιβάλλον, αυτή που καταστρέφει τους φυσικούς πόρους,τελικά αυτή που ναρκοθετεί το μέλλον των παιδιών μας και της ανθρωπότητας.
Εσείς, οι άνθρωποι της ποίησης και της δημιουργίας αποτελείτε θεωρώ την τελευταία ηλιακτίδα στην σημερινή καταχνιά και ίσως καταφέρετε να δημιουργήσετε μια γέφυρα ζωής που να ενώνει το αλγινό σήμερα με ένα ίσως φωτεινό, λαμπρό, αύριο. Ευχαριστώ από καρδιάς τους διοργανωτές για την πρόσκληση και εύχομαι να είναι καρποφόρες οι δραστηριότητες του δεύτερου διεθνούς φεστιβάλ ποίησης Λάρνακας”. Ο Υφυπουργός χαιρέτισε και στα αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες και ποιητές τους Φεστιβάλ.
Τελειώνοντας τον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός τόνισε: “Εμείς ως Υφυπουργείο Πολιτισμού είμαστε πρόθυμοι, είμαστε έτοιμοι, να κάνουμε το άπαν των δυνάμεων μας για να κάνουμε αυτό το θεσμό όσο το δυνατό πιο δυνατόν, σθεναρό και να εδραιωθεί με το χρόνο”.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης τόνισε ότι “ο Δήμος Λάρνακας από τη πρώτη χρονιά στήριξε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και τις δράσεις του, αφού αυτό συνεισφέρει σημαντικά στα δρώμενα και εμπλουτίζει το συγγραφικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης μας”.


“Ένα θεσμό διεθνούς εμβέλειας με ικανότητα διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης με την ποίηση άλλων εθνών κερδίζει σιγά σιγά η Λάρνακα μέσα από τις δράσεις τους δεύτερου Δεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας το οποίο αρχίζει σήμερα. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο και στην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου για τις άοπνες προσπάθειες τους. Με σημαντικούς προσκεκλημένους, με μεγάλη συμμετοχή ποιητών και το ενδιαφέρον των φίλων της ποίησης και της λογοτεχνίας έχοντας την στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και του Δήμου Λάρνακας σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η διαδικτυακή γλώσσα, το Φεστιβάλ αυτό προσδοκεί πέραν των άλλων να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με ποιητές, από διαφορετικές χώρες, με διαφορευικές προσεγγίσεις, από διαφορετικές γενιές, και να δημιουργήσει ένα πολύ επικοδομητικό διάλογο. Είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει να αγκαλιαστεί, να συνεχιστεί, αλλά και να ενισχυθεί από όλους μας. Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφού συνδυάζεται με την εικαστική προσέγγιση του φίλου Μιχαήλ Ηλία και την παρουσίαση της έκθεσης του “Ποιητές του Φωτός” εδώ έξω στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. Προσωπογραφίες διάσημων ποιητών φιλοτεχνημένες από τον καλλιτέχνη παίρνουν ζωή και παραμένουν διαχρονικές όπως διαχρονικοί παραμένουν και οι στίχοι και τα ποιήματα τους.
Φίλε Μιχαήλ Ηλία, συγχαρητήρια για το αξιόπαινο έργο σου και τις θερμές μας ευχαριστίες.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ο Δήμος Λάρνακας από τη πρώτη χρονιά στήριξε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και τις δράσεις του, αφού αυτό συνεισφέρει σημαντικά στα δρώμενα και εμπλουτίζει το συγγραφικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης μας.
Εκ μέρους του Δημάρχου μας Ανδρέα Βύρα, θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια. Στα μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο και την καλλιτεχνική διευθύντρια για την πρωτοβουλία αυτή και την άρτια οργάνωση.
Σας ευχαριστώ εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας.
Ο Αντιδήμαρχος χαιρέτισε και στα αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες και ποιητές τους Φεστιβάλ”.

Την εκδήλωση έντυσαν χορευτικά μαθήτριες της σχολής χορού Mambo της Μαρίας Ζαχαρίου Καραπίττα, χόρεψαν το “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά” (Λάβα) της Λίνας Νικολακοπούλου

Ακολούθησε έκθεση ζωγραφικής του Μιχάηλ Ηλία με τίτλο “Ποιητές του Φωτός”, τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χατζηγιάννης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας κ. Ιασωνίδη.


Ο Υφυπουργός και ο Αντιδήμαρχος συγχάρηκαν τον καλλιτέχνη για τα εκθέματα του, ενώ ο Υφυπουργός ανέφερε πως μπορεί να μην είναι από τη Λάρνακα αλλά έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στη πόλη αυτή αφού όπως είπε “από εδώ ξεκίνησα τα πρώτα μου μουσικά βήματα”.
Η έκθεση συνεχίζεται και σήμερα.

O βουλευτής (ΔΗΣΥ) Λάρνακας Πρόδρομος Αλαμπρίτης με τον ζωγράφο Μιχαήλ Ηλία
O εικαστικός και δημοτικός σύμβουλος Εύρος Ευρυβιάδης με τον Μιχαήλ Ηλία

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, μαζί με ποιητές που έχουν έρθει από το εξωτερικό και μαζί με τον Υπέυθυνο του Πολιτιστικού του Δήμου Λάρνακας κ. Άκη Ιωάννου, απόλαυσαν το κρασί τους στον ανανεωμένο καφεστιατόριο ΤΟ ΑΙΘΡΙΟΝ στον ιστορικό χώρο της οικίας Ματέι (νυν Κέντρο Λαικής Δημιουργικότητας)

Ο Γιώργος Σάββα με την Λίνα Νικολακοπούλου
Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας Άθως Καζαντζής με την Λίνα Νικολακοπούλου

Φέτος στο Δεύτερο Δ ιεθνές φεστιβάλ ποίσης θα λάβουν μέρος 45 ποιητές από Κύπρο και εξωτερικό.

ΚΥΠΡΟΣ: Αλεξάνδρα Ζαμπά, Αλεξία Βίκτωρος, Ανδριανή Σουρή, Αντώνης Γαβριήλ Παπά,
Γιώργος Μαυρομάτης, Γιώργος Μολέσκης, Δάφνη Νικήτα, Ειρήνη Σιδερά, Ελένη Αρτεμίου-
Φωτιάδου, Ερατώ Κοζάκου -Μαρκουλλή, Ευθύβουλος Ευθυβούλου, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης,
Κωνσταντία Φιλίππου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Μαίρη Θεοδοσίου -Νικολάου, Μαρία
Καντωνίδου, Μαρία Χατζηαυξέντη, Μαρία Χριστοδούλου, Μάριος Αγαθοκλέους, Μόνα
Σαββίδου- Θεοδούλου, Νάσα Παταπίου, Νόρα Νατζαριάν, ΄Ολγα Οικονομίδου, Πάμπης
Αναγιωτός, Παναγιώτης Πέτσας
ΕΛΛΑΔΑ: Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Δήμος Χλωπτσιούδης, Θανάσης
Χατζόπουλος, Κώστας Κρεμμύδας, Λίνα Νικολακοπούλου, Νίκος Φωτόπουλος, Τασούλα
Τσιλιμένη, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Χλόη Κουτσουμπέλη, Χριστίνα Παναγιώτα
Γραμματικοπούλου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Alexandre Mexis ( ΓΑΛΛΙΑ) Felix Shiller ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ) George Wallace (H.Π.Α.)
Juliana Velickovska (ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) Lorenzo Pataro ( IΤΑΛΙΑ)
Maria Del Castillo Sucerquia (ΚΟΛΟΜΒΙΑ) Marko Pogacar ( ΚΡΟΑΤΙΑ)
Petra Kolmančič ( ΣΛΟΒΕΝΙΑ) Sara Maria Harb Said (ΚΟΛΟΜΒΙΑ)

Χθες στην έναρξη έλαβαν μέρος με ποιήματα τους οι: Αντώνης Γαβριήλ Παπά, Ειρήνη Σιδερά, Ανδριανή Σουρή, Γιώργος Μαυρομάτης, George Wallace (Νέα Υόρκη), Παναγιώτης Πέτσας Felix Schiller (Γερμανία), Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου (Ελλάδα), Κωνσταντία Φιλίππου, Sara Maria Hab Said (Κολομβία), Δήμος Χλωπτσιούδης (Ελλάδα).

Το τετραήμερο διεθνές φεστιβάλ ποίησης Λάρνακας συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή, αύριο και Κυριακή.
Σήμερα 21 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας 10 το πρωί μέχρι 12.30 είχαμε απαγγελίες από:
Νόρα Νατζαριάν, Alexandre Mexis, Αλεξία Βίκτωρος, Μαρία Χατζηαυξέντη, Μαρία Χριστοδούλου, Αντώνη Δ. Σκιαθά, Νίκο Φωτόπουλο, Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Juliana Velickovska, Αλεξάνδρα Μπακονίκα.
Επίσης είχαμε αφιέρωμα με θέμα “Ποίηση και Φωτογραφία”, δημιουργός Peny Delta
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα “Ο Ποιοτικός λόγος εκφραστής και συνδιαμορφωτής του κοινωνικού γίγνεσθαι” Συντονισμός: Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου.

Σήμερα το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας 19.00 – 21.00 θα έχουμε απαγγελίες από: Θανάση Χατζόπουλο, Petra Kolmancik, Λίνα Νικολακοπούλου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί η απονομή βραβείων σε παιδιά που διακρίθηκαν στον μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό “Ιερότητα της Γραφής 2023”. Αθλοθέτηση: Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.

Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας υπό τη Διεύθυνση του Ανδρέα Γερολέμου.
Πιάνο Τραγούδι: Νικόλας Σαββίδης
Συμμετέχει η Σχολή Ρωσικού Μπαλέτου και Σύγχρονου χορού Εύης Σουρή Ευθυμίου.

Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό από τη χθεσινή έναρξη του Φεστιβάλ:

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χατζηγιάννης με την Αρχισυντάκτρια του SkalaTimes Γιώτα Δημητρίου και τους διοργανωτές της Μπιενάλε Λάρνακας Μαρία Παπαδοπούλου και Μιχαήλ Ηλία
Ο βουλευτής Λάρνακας (ΑΚΕΛ) Ανδρέας Πασιουρτίδης μαζί με την Λίνα Νικολακοπούλου
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης μαζί με την ομάδα του SkalaTimes, την αρχισυντάκτρια Γιώτα Δημητρίου, την Έλσα Λειβαδιώτη (επιμελήτρια της στήλης Elsa’s Eye Moments) και την ειδική συνεργάτιδα Ξένια Νεοφύτου
Μέλης της Οργανωτικής Επιτροπής Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, Σπύρος Σπύρου, Γιώτα Δημητρίου, Πολίνα Ζενιέρη

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!