Σε ικανοποιητικά επίπεδα η επάρκεια και η ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας


Επίσκεψη Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος σε υπεραγορές ενόψει των εορτών του Πάσχα

Επιθεωρήσεις σε υπεραγορές πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος, ενόψει της εορτής του Πάσχα, προκειμέου να ενημερωθεί για την επάρκεια και την ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Τον κ. Υπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και οι Διευθυντές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Γεωργίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι από την περιοδεία διαπιστώνεται επάρκεια αγαθών. Όπως ανέφερε, οι πολίτες αγοράζουν λαχανικά, φρούτα και κρέας. Αναμένεται, είπε, να συνεχιστεί η κίνηση στην αγορά τις επόμενες μέρες με κορύφωση το Μεγάλο Σάββατο.

Κληθείς να πει τι περιλαμβάνουν οι έλεγχοι που διενεργούνται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ο σκοπός των επισκέψεών του στις υπεραγορές είναι να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι ότι τα κρέατα είναι καλής ποιότητας, ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τυροκομικά προϊόντα καθώς και τα ψαρικά είναι σε υψηλά επίπεδα και ασφαλή για την υγεία των πολιτών». Επιβεβαίωσε δε ότι έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι, έτσι ώστε να δοθούν στον καταναλωτή προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση.

Ερωτηθείς για τις τιμές των προϊόντων και σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι γίνεται λόγος για αύξηση ύψους 25% στην τιμή του κρέατος, ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι οι τιμές καθορίζονται από τους νόμους της αγοράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει διαπιστωθεί πως οι τιμές ειδικά στα λαχανικά είναι ικανοποιητικές και χαμηλότερες από πέρσι.

Ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε, επίσης, ότι επιθεωρήθηκαν και τα προϊόντα οίνου και έστειλε το μήνυμα πως στηρίζουμε και οφείλουμε να στηρίξουμε τα κυπριακά προϊόντα.

Από πλευράς του, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κ. Χριστόδουλος Πίπης δήλωσε ότι, αναφορικά με τις σφαγές των ζώων, έχει παρατηρηθεί ελαφρά μείωση φέτος σε σχέση με πέρσι. «Λαμβανομένων όμως υπόψη και των διακινήσεων που έχουν γίνει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε σχεδόν στα ίδια με πέρσι επίπεδα όσον αφορά τον αριθμό των ζώων που έχουν σφαγεί και τον αριθμό των σφαγείων τα οποία έχουν διακινηθεί. Έχει γίνει σφαγή περί των 25.000 μηρυκαστικών και η διακίνηση άλλων 2.750 σφάγιων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλυφθεί η ανάγκη της αγοράς», σημείωσε ο κ. Πίπης, ενώ συμπλήρωσε πως οι σφαγές θα συνεχιστούν μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, γεγονός που θα καλύψει τις ανάγκες του κόσμου ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών επισήμανε ότι αυτοί έχουν εντατικοποιηθεί λόγω των εορτών του Πάσχα από τις 8 του Απρίλη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 22 του μήνα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι ρουτίνας κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Σκοπός, εξήγησε, είναι να διασφαλιστεί ότι θα διατεθούν προς κατανάλωση κατάλληλα και ασφαλή προϊόντα και θα αποτραπεί οποιαδήποτε εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Τέλος, ερωτηθείς εάν χρειάστηκε να αποσυρθούν κάποια προϊόντα από την αγορά, ο κ. Πίπης είπε ότι υπήρξαν δύο κατασχέσεις, μια σε επίπεδο σφαγίων λόγω τραυματισμών των ζώων και μια σε κατάσχεση δύο σφάγιων σε συγκεκριμένο κρεοπωλείο λόγω μη σήμανσης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Η τελευταία συναυλία και το συγκινητικό αντίο – «Κρατήστε τα τραγούδια και ξεχάστε με»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έδωσε τη τελευταία του συναυλία στο κατάμεστο Θέατρο Βράχων το βράδυ της Κυριακής (16/6). Η συγκινητική ανάρτηση.  Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έκλεισε την περιοδεία της

Ανακοίνωση 13ων εργοδοτούμενων της εταιρείας KITION OCEAN HOLDINGS ή/και θυγατρικών της εταιρειών σχετικά με την εργοδότηση τους στο Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας

«Σε συνέχεια συνάντησής μας με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μεταφορών που διεξήχθη στις 3 Ιουνίου 2024 στο Λιμάνι Λάρνακας, μετά λύπης αναγκαζόμαστε

error: Content is protected !!