Ομιλία Σκεύης Κουκουμά – Γ.Γ. Γυνακείο Κίνημα ΠΟΓΟ Στην Πορεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Γυναικών

Ομιλία Σκεύης Κουκουμά – Γ.Γ. Γυνακείο Κίνημα ΠΟΓΟ

Στην Πορεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Γυναικών

8/3/2023

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Η 8η του Μάρτη μας βρίσκει και πάλι στους δρόμους των αγώνων και των διεκδικήσεων. Τιμούμε την 8η του Μάρτη του 2023 κάτω από το σύνθημα: «Γυναίκες μπροστά! Μαζί! Για ισότητα και ισοτιμία στο σπίτι, στην εργασία, στη ζωή! Μαζί στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και ειρήνη!»      

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ μαζί με το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και με Τουρκοκυπριακές Γυναικείες και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις διοργανώνουμε από κοινού τη σημερινή κινητοποίηση. Το σημερινό μας μήνυμα «Μαζί για επανένωση, ισότητα, αλληλεγγύη».

Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Αρμένισσες, Μαρωνίτισσες, Λατίνες, στις μετανάστριες και τις προσφύγισσες, στις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις εργαζόμενες, τις αγρότισσες, τις οικοκυρές. Στις μονογονιούς, τις συνταξιούχες, στις γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+, στις γυναίκες με αναπηρίες. 

Οι αγώνες που έχουμε να δώσουμε εκτιμούμε πως θα πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα, να γίνουν πιο οργανωμένοι, πιο μαχητικοί, πιο διεκδικητικοί. Όχι μόνο γιατί οι γυναίκες βρίσκονται σε δύσκολη θέση αλλά γιατί όπως φαίνεται το θέμα της ισότητας και της ισοτιμίας των φύλων θα παραμείνει χαμηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, εκεί ακριβώς που το άφησε η προηγούμενη. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του νέου ΠτΔ έδειξε τις προθέσεις του αθετώντας την υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος για 50% γυναίκες στη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ δεν πιστέψαμε ποτέ ότι οι έμφυλα ισοζυγισμένοι διορισμοί θα φέρουν την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων. Ωστόσο, σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν ισάξιοι και εξίσου ικανοί άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, ο δίκαιος καταμερισμός στη βάση του φύλου, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ορατότητας των γυναικών και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων που θέλουν ακόμη και σήμερα τις γυναίκες περιορισμένες στη σφαίρα του ιδιωτικού, μακριά από θέσεις ευθύνης και ιδιαίτερα μακριά από την πολιτική. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε γυναίκες κυρίως σε θέσεις Υφυπουργών και Επιτρόπων έρχεται να επιβεβαιώσει τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να βρίσκεται σε θέσεις περιορισμένης ευθύνης ή σε συμπληρωματικούς ρόλους λειτουργώντας με τρόπο αντίθετο από αυτόν που υποσχέθηκε.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα τιμής και αγώνα. Ημέρα τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Ημέρα τιμής για τις πρωτοπόρες αγωνίστριες που φώτισαν με το παράδειγμα τους την ιστορία του γυναικείου και εργατικού κινήματος αλλά και για τις απλές, καθημερινές γυναίκες που μέσα από τις θυσίες τους έδωσαν ώθηση στις γυναικείες διεκδικήσεις

Την ώρα που η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει τους αγώνες που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μέχρις ότου να εξαλείψουμε κάθε μορφή ανισότητας, δεν μπορούμε να μην στρέφουμε το βλέμμα μας σε ότι συμβαίνει γύρω μας. Η σκέψη μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, εκεί όπου η βαρβαρότητα του πολέμου συνεχίζει να καταστρέφει ότι βρει στο διάβα της, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας, στη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα, που καταδεικνύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, πληρώνουν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή τη μανία της φύσης, γίνονται θύματα της λύσσας του κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται καθετί για να επιβιώσει.

Φυσικά τα βλέμματα μας επαγρυπνούν συνεχώς για όσα βιώνουμε και στην ίδια μας την χώρα. Η Κύπρος δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στον παγκόσμιο χάρτη. Μια μικρή χώρα, η οποία για 49 χρόνια βιώνει τις συνέπειες των σχεδιασμών ξένων δυνάμεων και ιμπεριαλιστικών κύκλων, την ίδια ώρα που έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πολιτικές της 10ετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Πολιτικές οι οποίες έχουν στο στόχαστρο τα λαϊκά στρώματα, πολιτικές οι οποίες δυστυχώς έχουν φέρει τις γυναίκες σε δυσμενή θέση, πολιτικές οι οποίες συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και έχουν μετατρέψει χιλιάδες γυναίκες σε ζητιάνες.

Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης και συσπείρωσης στις γραμμές της συλλογικής δράσης. Είναι αναγκαίο να δώσουμε ΜΑΖΙ τον αγώνα για εξάλειψη των ανισοτήτων, για διεκδίκηση της ισότητας και ισοτιμίας των φύλων, για χειραφέτηση, για εξάλειψη της οποιασδήποτε μορφής βίας. Μαζί να δώσουμε τον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Ο αγώνας αυτός δεν είναι αποσπασματικός, ούτε υπόθεση μιας μέρας. Είναι αγώνας διαρκείας!

Εξαιτίας της απουσίας γυναικών όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μείνει στην αφάνεια, αποσιωπήθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν  οι συνέπειες που βίωσαν οι γυναίκες της Κύπρου το 1974, Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, ενώ πολύ λίγες αναφορές και αναγνώριση γίνεται για το ρόλο της γυναίκας στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας και στην επούλωση των πληγών της προσφυγοποίησης, του εκτοπισμού, της απώλειας αγαπημένων προσώπων, της αναμονής για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, στο ξαναστήσιμο του σπιτικού και στην στήριξη της οικογένειας.

Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση, καλούμε τους δυο ηγέτες με  θέληση και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Απαιτούμε ταυτόχρονα να καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου με στόχο την επίτευξη λύσης για την επανένωση της πατρίδας μας. Υπογραμμίζουμε ότι η λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα προνοεί για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα συνιστά μονόδρομο για την επανένωση της Κύπρου. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο κοινοτήτων και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Με αυτή την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι  η Ειρήνη μας αφορά, για αυτό και επιβάλλεται η συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και πρέπει να έχουν ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού αλλά και να εισαχθεί η διάσταση του φύλου στις διαπραγματεύσεις.  

Εμείς που σταθερά και διαχρονικά τιμούμε την επέτειο της 8ης του Μάρτη, απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου να εντείνουμε τον αγώνα  και την κοινή μας δράση για επικράτηση της ειρήνης,  επίτευξη του στόχου της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας μας, για  κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Τουρκοκύπριες Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Στέλνουμε δυνατά το μήνυμα πως μαζί θα αγωνιστούμε για την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων στην κοινή μας πατρίδα, πως στεκόμαστε αλληλέγγυες, η μια δίπλα στην άλλη, πως είμαστε έτοιμες να ζήσουμε μαζί, ειρηνικά σε μια επανενωμένη Κύπρο και πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να απαλλαγούμε από τους στρατούς και τα συρματομπλέγματα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!