Χθεσινή Ομιλία Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα στην Τελετή Εγκαινίων των Έργων ΑμεΑ, Ζουχουρι, Νέας Δημοτικής Αγοράς και χώρου στάθμευσης

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή εγκαινίων των έργων της Ανάπλασης των οδών και Διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο κέντρο της Λάρνακας, της Ανάπλασης της Πλατείας και τον Εξωραϊσμό των Όψεων στο Οικοδομικό Σύμπλεγμα Ζουχούρι και της ανέγερσης της Δημοτικής Αγοράς και του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης. Με την αποπεράτωση των τριών αυτών έργων, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των έξι έργων που η στρατηγική εξασφάλισης της χρηματοδότησης έγινε από το προηγούμενο Δ.Σ και ως νυν Δημοτικό συμβούλιο από το 2017 συνεχίσαμε την ωρίμανση και προχωρήσαμε στην κατασκευή των έξι αυτών έργων.

Το έργο Ανάπλασης των οδών και Διευκόλυνση ΑΜΕΑ στο κέντρο της Λάρνακας περιλαμβάνει την περιοχή περιμετρικά του μεγάλου τζαμιού παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο, τις οδούς Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή, την οδό Αγίου Λαζάρου και τις οδούς Αρμενικής Εκκλησίας, Κορδικτώνος, Βασιλέως Ευαγόρου και τμήματος της οδού Ερμού. Το έργο παρέχει την δυνατότητα για ασφαλή διακίνηση και προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ μέσα από τις πλακοστρώσεις οδοστρώματος και πεζοδρομίων, με κυβόλιθους, υπογειοποιήσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, νέα συστήματα διαχείρισης όμβριων υδάτων, εγκατάσταση σύγχρονου οδικού φωτισμού, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. Παράλληλα βελτιώνει τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα και ταυτόχρονα αναβαθμίζει περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά την περιοχή.

Η μελέτη του έργου έγινε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο A. F. MODINOS & S A. VRAHIMIS και εργολάβος του έργου είναι η Κοινοπραξία KEDRIS CONSTRUCTION LTD & HADJICHRISTOFI CONSTRUCTION LTD τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Το Έργο άρχισε στις 3 Ιουνίου 2019 και ολοκληρώθηκε την 1ην Δεκεμβρίου 2021. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στα € 3,2 εκ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Το έργο της Ανάπλασης της Πλατείας και τον Εξωραϊσμό των Όψεων στο Οικοδομικό Σύμπλεγμα Ζουχούρι αφορά κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπλαση της εσωτερικής αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι, το οποίο αποτελεί Αρχαίο Μνημείο πίνακα Β. Για το έργο διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η μελέτη ανατέθηκε στην κοινοπραξία των αρχιτεκτόνων Ηλιάνας Σωκράτους, Γιώργου Ονησιφόρου και Παναγιώτη Πολεμίτη που έλαβαν το πρώτο βραβείο.

Οι εργασίες αναλήφθηκαν από την εργοληπτική εταιρεία C. Roushias Tr. Dev. Ltd ,ξεκίνησαν στις 07/09/2020 και το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις 8/11/2022. Η δαπάνη για την υλοποίηση του Έργου ανήλθε στα €2.500.000 πλέον Φ.Π.Α. και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027». Θερμές ευχαριστίες σε όλους στους μελετητές και εργολάβο του έργου καθώς και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Διευθύντρια Δρ.Μαρίνα Ιερονιμήδου, και τις Λειτουργούς Εύη Φιούρη και Λένα Πισσαρίδου για την αμέριστη βοήθεια τους στην υλοποίηση του.

Το τρίτο και μεγαλύτερο έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι αυτό της νέας Δημοτικής Αγοράς και του νέου Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Λάρνακας και ένα έργο που αναμένετο με προσμονή μετά την κατεδάφιση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς το 1996.

Η νέα Δημοτική Αγορά αποτελεί ένα σύγχρονο χώρο στον οποία στεγάζονται 20 υποστατικά πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών, 4 υποστατικά αναψυχής, εκθεσιακός χώρος ενώ στην οροφή έχει δημιουργηθεί χώρος πρασίνου (roof garden). Στην εξωτερική αυλή της υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς. Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης περιλαμβάνει 73 χώρους, κατανεμημένους σε 3 επίπεδα με όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

Για το έργο της Νέας Δημοτικής Αγοράς διεξήχθη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η μελέτη ανατέθηκε στον Ομόρρυθμο Συνεταιρισμό Demetrios Constantinou & Associates, Γιώργος Τσολάκης και Πέτρος Τσαμπίκος που έλαβαν το πρώτο βραβείο ενώ ο Εργολάβος που ανέλαβε την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου είναι οι κ.κ. C.Roushias Tr. Dev. Ltd, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν το Μάιο του 2018. Δυστυχώς υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανάγκη που προέκυψε για την αντικατάσταση του αρχικού εργολάβου. Η παράδοση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 23/01/2023. Παρά το γεγονός ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται ο Δήμος, εκφράζουμε την απολογία μας προς τους Δημότες για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία έχουν υποστεί.

Η δαπάνη ανέρχεται περί τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ.  και το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Τα τρία αυτά έργα συμβάλλουν αναμφίβολα στην αναζωογόνηση του Εμπορικού Κέντρου της Λάρνακας. Το Κέντρο έχει πλέον αποκτήσει περισσότερη ομορφιά και γραφικότητα. Επίσης, με την δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης από τον Δήμο αλλά και από ιδιωτικές επενδύσεις, η πρόσβαση προς το Κέντρο της πόλης γίνεται όλο και ευκολότερη.

Με την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας και την αναμενόμενη άφιξη κρουαζιερόπλοιων, το Εμπορικό Κέντρο αναμένεται να ενδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να αναφέρω ότι για το 2023 αναμένονται 27 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με πάνω από 27.000 επισκέπτες στο σύνολο τους.

Η βελτίωση των τουριστικών υποδομών αλλά και η εικόνα της πόλης μας έφερε τεράστιο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα αφού από το 2017 για ξενοδοχειακές αναπτύξεις υποβλήθηκαν συνολικά 33 αιτήσεις και χορηγηθήκαν 23. Αυτές αφορούν ανέγερση νέων κλινών και αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων για πέραν των 880 κλινών, εκ των οποίων οι 280 αφορούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 33 αιτήσεις οι 13 αφορούν διατηρητέες οικοδομές, εκ των οποίων οι 6 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.

Εντός του 2023, ο Δήμος Λάρνακας ξεκίνησε ή αναμένεται να ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες για δεκατρία μεγάλα νέα έργα ως ακολούθως:

 Η ανάπλαση του πλακόστρωτου της Λεωφόρου Αθηνών

 Η Βελτίωση των Προσόψεων της Πιαλέ Πασά.

 Το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος.

 Η διαμόρφωση του Πάρκου Σαλίνα

 Η ανάπλαση του Κτιρίου του Αστυνομικού Διευθυντή.

 Η δημιουργία χώρου εκδηλώσεων / αναψυχής στον Κυβερνητικό

Οικισμό Τσιακκιλερο.

 Η Ανάπλαση του Πάρκου του Παττίχειου

 Η ανάπλαση των Οδών και Διευκόλυνσης ΑΜΕΑ στο Αστικό Κέντρο της

Λάρνακας (Φάση Β).

 Η ανάπλαση της Πλατείας Ακρόπολης, Πλατείας Αλκής και δρόμων

στην γύρω περιοχή.

 Η ανάπλαση της Ενορίας Αγίου Ιωάννη.

 Η ανακατασκευή του Μελάθρου Οίκου Ευγηρίας.

 Η Κατασκευή του Νέου Δημοτικού Μεγάρου στον χώρο του Παλιού

Νοσοκομείου Λάρνακας.

 Τα κεντρικά κτήρια του CMMI στην περιοχή Μακένζη.

Επίσης το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας αναμένεται να υλοποιήσει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων αξίας πέραν των €20 εκατομμυρίων.

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Με την ανάληψη της θητείας του νυν Δημοτικού Συμβουλίου, θέσαμε ως προτεραιότητα μας την αναβάθμιση της Λάρνακας, πράγμα το οποίο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και με τους φορείς της Επιτροπής Ανάπτυξης της Λάρνακας επιτεύχθηκε και συνεχίζει να επιτυγχάνεται, αφού καθημερινά καταβάλλονται προσπάθειες και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λάρνακα αλλάζει. Γίνεται μια σύγχρονη και με βιώσιμη ανάπτυξη πόλη, ανθρώπινη, ασφαλής και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και στον επιχειρηματικό χώρο. Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε την εμπειρία και την γνώση για να διεκδικούμε έργα συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και να τα υλοποιούμε απορροφώντας όλα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη δημιουργία του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία – CMMI μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020. Δίνουμε υπόσχεση στους δημότες μας ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό να υλοποιούμε έργα από Ευρωπαϊκά Κονδύλια ώστε η πόλη μας να γίνει ακόμα πιο όμορφη.

Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τ.Α και την ενοποίηση του Δήμου μας με τον Δήμο Λειβαδιών και Ορόκλινης το μέλλον του νέου Δήμου θα πολύ πιο ευοίωνο και ελπιδοφόρο.

Εξοχότατε, φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς εσάς για την στήριξη για την ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία της Λάρνακας. Δηλώνατε πάντα παρόν, πάντα εύκολα προσβάσιμος και διαθέσιμος και πολλές φορές προσωπικά παρεμβήκατε για επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονταν.

Σημαντικότερα επιτεύγματα της συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης, Δήμου και επιτροπής ανάπτυξης της Πόλης αναμφίβολα αποτελούν η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα, η υπογραφή της συμφωνίας για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας αλλά και η παραχώρηση του χώρου του Παλαιού Νοσοκομείου για την στέγαση του νέου Δημοτικού Μεγάρου.

Το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου αλλά και μεγάλη επιθυμία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Δημόσιας Σχολής παραμένει πρωταρχικός στρατηγικός στόχος στον οποίο θα επιμείνουμε μέχρις ότου να επιτευχθεί.

Ευχαριστώ θερμά τους αρμόδιους Υπουργούς, τους φίλους Βουλευτές, τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα καθώς και την Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας για την συνεργασία και συμβολή τους.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας, και ιδιαίτερα τους λειτουργούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του έργου που σήμερα εγκαινιάζουμε:

τον Δημοτικό Μηχανικό κ. Ανδρέα Καρακατσάνη, τον Αρχιτέκτονα του Δήμου κ. Γιώργο Θεοκλή, τον Ανώτερο Τεχνικό κ. Βάσο Στέλιου, την Πολιτικό Μηχανικό κ. Ηρώ Ανδρέου καθώς και τα μέλη της εκάστης Τμηματικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων για τον σημαντικό τους ρόλο στη σωστή διαχείριση των συμβάσεων.

Ευχαριστούμε παράλληλα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, το Γενικό Λογιστήριο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδιαίτερα

 τον κ. Κωνσταντίνο Κυπριανού

 την κ. Χριστιάνα Σύζηνου

 την κ. Κυριακή Δανέζη Πελεκάνου και

 την κ. Ελένη Παστελή

γιατί χωρίς τη δική τους καθοριστική συμβολή, η ολοκλήρωση των πιο πάνω Έργων, δεν θα ήταν εφικτή.

Εξοχότατε, επ’ ευκαιρία της σημερινής σας παρουσίας εκ μέρους των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας και των δημοτών της Λάρνακας, θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά για την βοήθεια σας για την υλοποίηση των οραμάτων της πόλης μας και να σας ευχηθώ τα καλύτερα μετά την αποχώρηση σας από το προεδρικό θώκο. Ευχόμαστε στιγμές χαράς με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας φίλους, αν και σίγουροι ότι θα συνεχίσετε να συμμετέχετε ενεργά στα κοινά.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πολιτιστική ατζέντα Δήμου Λάρνακας

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024

error: Content is protected !!