Στους δρόμους οι εργαζόμενοι για την ΑΤΑ σε όλη τη Κύπρο και στη Λάρνακα

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας

Έπειτα από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοτικής πλευράς, οι συντεχνίες εξήγγειλαν την πραγματοποίηση πανεργατικής τρίωρης στάση εργασίας σε παγκύπρια βάση από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ενώ κάλεσαν τα μέλη τους «σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων».
Στη Λάρνακα η συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι αναμένεται σε παγκόσμια κλίμακα θα υπάρξει μαζική συμμετοχή. «Μέσα από τη μαζικότητα θα εκφραστεί η πρόθεση των εργαζομένων να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τα δικαιώματα τους.  Την ίδια στιγμή στέλνουμε σαφές μήνυμα προς την εργοδοτική πλευρά όσο και προς την παρούσα και επόμενη διακυβέρνηση ότι δεν παίζουμε ούτε με την αξιοπρέπεια ούτε με τα δικαιώματα των εργαζομένων», είπε.

Από την απεργία επηρεάζονται:

Αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία και άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, αποφάσισαν να στείλουν τα λεωφορεία από τις 11:30 στα σχολεία για να επιστρέψουν τους μαθητές.

Από την απεργία επηρεάστηκαν 22 πτήσεις, οι οποίες, όμως, επαναπρογραμματίστηκαν.

Τα ταχυδρομεία θα παραμείνουν κλειστά και καλούν το κοινό να επαναπρογραμματίσει τα ραντεβού του.

Πιο κάτω η ομιλία της ΓΓ της ΠΕΟ κ. Σωτηρούλλας Χαραλάμπους στην συγκέντρωση που έγινε στη Λευκωσία:
Υπερασπιζόμαστε εκείνους τους αγώνες των συναδέλφων που που μας παρέδωσαν την ΑΤΑ από το 1944, όμως είναι και ένας αγώνας για το μέλλον των παιδιών μας αν θα καταφέρουμε αυτό το οποίο χτίσαμε, να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες να καθορίζουν τους όρους απασχόλησης να το περάσουμε στη νέα γενιά. Γιατί, ας μην ξεγελιόμαστε, στοχεύοντας την ΑΤΑ στοχεύουν τις συλλογικές συμβάσεις, θέλουν αυτό το οποίο εδώ και χρόνια προσπαθούν να επιβάλουν, δηλαδή ένα ξερό μισθό μέσα από τα προσωπικά συμβόλαια να τον επιβάλουν και μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Και σήμερα όλοι οφείλουν να πάρουν μία καθαρή απάντηση: Όχι, δεν πρόκειται ούτε την ΑΤΑ να την παραδώσουμε, αλλά ούτε και τις συλλογικές συμβάσεις.
Τις τελευταίες ημέρες μας καλούν να γίνουμε υπέυθυνοι, λένε ότι πρέπει να προσέξουμε την οικονομία, γιατί η οικονομία έχει δυσκολίες. Μα ποιος εν τζίνος που έβαλε τη ράχη του για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία; Πριν μερικές εβδομάδες ελαλούσαν διθύραμβους για τους εργαζόμενους. Όταν τωρά ζητούμε να τηρήσουν όλοι την υπογραφή τους και η κυβέρνηση (διότι η συμφωνία έχει και την υπογραφή της κυβέρνησης) και οι εργοδότες, ξαφνικά εγίναμεν ανεύθυνοι. Γιατί; Γιατί διεκδικούμε, επαναλαμβάνω, σεβασμό στα συμφωνηθέντα. Εμείς λέμε ένα πράμα: και τώρα είμαστε έτοιμοι εαν η κυβέρνηση έρθει και μας καλέσει στο πνεύμα αυτού του βήματος που μας ζήτησε ο υπουργός εργασίας να κάνουμε, θα προσέλθουμε στο διάλογο.
Αλλά, οφείλει ο Υπουργός Εργασίας να μιλήσει καθαρά! Να δει ποιος εν τζίνος ο οποίος δεν εβοήθησε ο διάλογος και όχι να φκαίνει να λαλεί ότι αν ήταν εργαζόμενος εν θα έκαμνε απεργία! Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για έναν υπουργό εργασίας! Επαναλαμβάνω: Και τώρα είμαστε έτοιμοι, όπως είμαστε πανέτοιμοι αυτό τον αγώνα να τον συνεχίσουμε, ενωμένοι, αποφασιστικοί, δυναμικά, για την ΑΤΑ, για να δικαιώματα μας! Γιατί έχουμε αξιοπρέπεια και κανένας αυτή την αξιοπρέπεια δεν μπορεί να την πατά. Καλούς αγώνες!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!