Game of…. Thrones! Αρχιεπισκοπικές εκλογές με τον «θρόνο» να έχει ήδη αποφασιστεί που θα δοθεί(;)


SkalaTimes


Δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, Κύπριοι ψηφοφόροι πάνε σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Υποψήφιοι είναι:
ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος,
ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, 
ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, 
ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος 
και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

Οι πέντε από τους έξι ψήφισαν. Ο Μόρφου όπως ήδη ανακοίνωσε δε θα ψηφίσει. Αν και υποψήφιος, αποφάσισε να μην ψηφίσει τον εαυτό του.

Εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο είναι 550.000 Ελληνοκύπριοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν σε 942 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. 
Όσοι δεν επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στον εκκλησιαστικό εκλογικό κατάλογο είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν τη διαγραφή τους και αυτοί δεν ξεπέρασαν τα 100 άτομα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και για πρακτικούς λόγους έχουν αποκλειστεί οι Ορθόδοξοι μη Κύπριοι, καθώς θα χρειαζόταν να αποδείξουν με πιστοποιητικά ότι είναι βαφτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Επίσης δεν θα ψηφίσουν οι Κύπριοι Λατίνοι και Μαρωνίτες οι οποίοι είναι Καθολικοί, αλλά και οι Αρμένιοι.

Η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου (ΕΚ) θα γίνει για πρώτη φορά με τη νέα διαδικασία που προνοείται στον Καταστατικό Χάρτη της ΕΚ, ο οποίος εκδόθηκε το 2010. Η εκλογική αυτή διαδικασία έχει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί η καθολική ψηφοφορία «κλήρου και λαού» για την εκλογή του «τριπρόσωπου», δηλαδή των τριών υποψηφίων για την θέση του Αρχιεπισκόπου. Στο δεύτερο στάδιο η ψηφοφορία γίνεται από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για εκλογή Αρχιεπισκόπου ενός εκ των συμμετεχόντων στο «τριπρόσωπο».

Φήμες λένε ότι αν και φαβορί ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Μόρφου Νεόφυτος, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Πάφου.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αρκετός κόσμος δεν έχει πάει να ψηφίσει, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής (14.30) να είναι υπερβολικά μικρή η προσέλευση του κόσμου
στις κάλπες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!