“Έφυγε” ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο άξιος δικηγόρος και πολιτικός

Έφυγε σήμερα Πέμπτη 1/12 από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο δικηγόρος και πολιτικός Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, νικημένος από προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπιζε, ο γνωστός δικηγόρος και επί σειρά ετών πολιτικός, Κύπρος Χρυσοστομίδης.  Γεννήθηκε το 1942 στον Κάθηκα της Πάφου. Συμπλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Πάφου.  Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, στο Λουξεμβούργο και στη Βόννη, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Δικαίου, και συνέχισε αργότερα σπουδές στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στη Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ
Θλίψη και οδύνη για το θάνατο του Κύπρου Χρυσοστομίδη

Θλίψη και οδύνη εκφράζει το ΑΚΕΛ για το θάνατο του Κύπρου Χρυσοστομίδη, το βιογραφικό του οποίου αποτέλεσε κόσμημα για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης άφησε τη σφραγίδα του στον κυπριακό πολιτικό γίγνεσθαι με τον πατριωτισμό του, τον πολιτισμό και το ήθος του,  με την ευσυνειδησία και την ευθιξία, αρετές με τις οποίες υπηρέτησε τη δημόσια ζωή, τόσο ως πολιτικό πρόσωπο όσο και ως νομικός. Οι τιμητικές διακρίσεις που πήρε για το συγγραφικό του έργο στο Κυπριακό, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλούν αφ’ εαυτών.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης υπηρέτησε την πολιτική ζωή του τόπου από διάφορα πόστα. Διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου (2003-2006). Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Τον Φεβρουάριο του 2008 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ενδιαφέρθηκε γενικά πολύ νωρίς για τα κοινά, συμμετείχε ενεργά στην επιστημονική και κοινωνική ζωή της Κύπρου και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον κεντρώο, προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Διετέλεσε Πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΚΟ

Ειλικρινή συλλυπητήρια για το θάνατο του Κύπρου Χρυσοστομίδη

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη, για το θάνατο του Κύπρου
Χρυσοστομίδη, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρέτησε τον τόπο και παράλληλα τίμησε τη
δικηγορία μέσα από την ενεργό του δράση.
Η ευγένεια, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, το πολιτικό ήθος, η αξιοπρέπεια και η οξυδέρκεια
ήταν κάποια από τα βασικά στοιχεία που χαρακτήριζαν τον ίδιο και την πορεία του.
Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και αναγνώριση για το έργο που έχει επιτελέσει.
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους
οικείους του.
Αιωνία του η μνήμη.


Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης τιμήθηκε από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία με παράσημα. Ήταν νυμφευμένος με τη δικηγόρο Ελένη Χρυσοστομίδου και έχουν δύο θυγατέρες. 
Έχει γράψει τα πιο κάτω βιβλία γύρω από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ζωή στην Κύπρο και διάφορες άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος:  
Απόψεις-΄Αρθρα-Μελέτες, Λευκωσία, 1990 
Το Κράτος της Κύπρου στο Διεθνές Δίκαιο, 1994 (Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα) 
Στο Τέλος της Αρχής, 1997 (Εκδόσεις Καστανιώτη) 
The Republic of Cyprus-A Study in International Law, 2000 (Εκδ. Kluwer, Ολλανδίας) 
Υπεράσπιση της Πολιτικής του Αύριο, 2001 (Εκδ. Καστανιώτη) 
Διεκδίκηση Ενωμένης Πατρίδας, 2005 (Εκδ. Καστανιώτη) 
Cyprus-The Way Forward, 2006 (Εκδ. Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής ΄Ερευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Το ίδιο και στην τουρκική γλώσσα. 
Έγραψε ακόμη εκτεταμένα για το Κυπριακό Εμπορικό και Φορολογικό Δίκαιο της Κύπρου (Doing Business in Cyprus, κλπ).

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

Μιχάλης Ρέππας για Άννα Παναγιωτοπούλου: “Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο. Γιατί η ζωή, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται”

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών, ο Μιχάλης Ρέππας μοιράστηκε το δικό του αντίο στην ηθοποιό. Ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος είχε συνεργαστεί

error: Content is protected !!