Halloween στο μάθημα των Αγγλικών του MT Royal English Private Institute στη Λάρνακα


*Οι φωτογραφίες είναι από τον υπέροχο χώρο του MT Royal English Private Institute στη Λάρνακα, που αυτές τις μέρες ντύθηκε σε διάθεση…. Halloween

Το Χαλλογουίν (Halloween) γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και είναι μια αργία η οποία εορτάζεται κυρίως σε χώρες του αγγλοσαξωνικού κόσμου.
Στις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες του εξωτερικού τα παιδία (αλλά και οι ενήλικες) αναμένουν πως και πως αυτή τη «γιορτή».

«Η γιορτή αυτή τηρείται σε πολλές χώρες την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων, που είναι η 1η Νοεμβρίου.Η Ημέρα των Πάντων γενικότερα τιμά τους αγίους, αλλά και τους νεκρούς προγόνους των ανθρώπων.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έμπνευση για την γιορτή προήλθε από τα γαελικά φεστιβάλ της σοδειάς ιδίως του Σαμάιν. Γενικότερα, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρόδρομοι του Χαλογοουίν είχαν παγανιστικές ρίζες.Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Σαμάιν μετεξελίχθηκε σε Χαλογουίν από την χριστιανική εκκλησία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.Άλλοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι το Χαλογουίν προήλθε από τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων και δεν αποτελεί μετεξέλιξη κάποιας γαελικής εορτής.Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Χαλογουίν ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό του Χάλογοουιν στην Βόρεια Αμερική,ενώ από τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα λόγω της αμερικανικής επιρροής ο εορτασμός του Χάλογουιν έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Στο Χάλογουιν, τα παιδιά ντύνονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα». Επίσης, η κολοκύθα αποτελεί σύμβολο της εορτής. Ακόμη, οι άνθρωποι κάνουν πλάκες, ανάβουν φωτιές, βλέπουν ταινίες με σχετική θεματολογία ή επισκέπτονται “στοιχειωμένα” αξιοθέατα».


Στην Κύπρο τα παιδιά τα τελευταία χρόνια γιορτάζουν την ημέρα αυτή, άλλωστε τα παιδιά ψάχνουν ευκαιρίες για να μασκαρευτούν, να διασκεδάσουν, και να χαρούν και δεν έχει σημασία ποια γιορτή είναι αυτή!
Γιορτές που προσφέρουν στα παιδιά διασκέδαση, χαμόγελα και γέλιο, γιατί να τις αποφεύγουμε;

Η γιορτή του Halloween γιορτάστηκε δεόντως και στο γνωστό φροντιστήριο αγγλικών MT Royal English Private Institute στη Λάρνακα.


Η διευθύντρια του φροντιστηρίου, Μαρία Τουμάζου δήλωσε skalatimes:
«Με αφορμή τη γιορτή του Halloween πολλοί αναρωτιούνται αν οι μαθητές χρειάζονται να μαθαίνουν για γιορτές και παραδόσεις μιας άλλης χώρας. Στην περίπτωση των Αγγλικών, θεωρώ πως το να μαθαίνουμε για τις γιορτές και παραδόσεις των χωρών που μιλούν την αγγλική γλώσσα, ναι, μόνο καλό μπορεί να κάνει στα παιδιά!
Η γλώσσα είναι στενά συνδεδεμένη με την κουλτούρα του κάθε τόπου. Με σεβασμό στην ηλικία των μαθητών και φυσικά στην ίδια τους την κουλτούρα, μπορούμε να γνωρίσουμε τις παραδόσεις ενός άλλου τόπου μέσα στην τάξη.
Σε καμία περίπτωση ο στόχος δεν είναι να υιοθετήσουμε τη γιορτή, αλλά να εκτιμήσουμε τη θέση της στην κουλτούρα του συγκεκριμένου τόπου.
Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει το κατάλληλο υλικό, όπως κάποιο video, ιστορίες, άρθρα και εικόνες. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα μάθημα διαπολιτισμικής κουλτούρας που συνοδεύεται φυσικά από τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό στόχο σε επίπεδο γλώσσας. Στην περίπτωση του Halloween, π.χ. ανάπτυξη λεξιλογίου σε μικρά επίπεδα: black cat, bat, pumpkin ή αφορμή για συζήτηση και σύγκριση παραδόσεων μεταξύ χωρών σε μεγαλύτερα επίπεδα.
Βοηθάμε έτσι τους μαθητές να έχουν καλύτερη κατανόηση των Αγγλικών μιας και μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν ικανοποιώντας κάποια ανάγκη και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους.
Ας μην ξεχνάμε πως οι σημερινοί μας μαθητές είναι οι αυριανοί πολίτες και επαγγελματίες που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα διεθνές πολυπολιτισμικό περιβάλλον».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!