Τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Δέσπως Μιχαηλίδου σχετικά με τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη και Διαμαρτυρία για την καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρία στην ενιαία εκπαίδευση


Η εκπαίδευση αφορά όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και αποτελεί ένα σύστημα το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία συμπεριληπτικών, ειρηνικών και δίκαιων κοινωνιών στη βάση των αρχών και των στόχων που πρέπει να διέπουν την εκπαίδευση, Άρθρο 29 της Σύμβασης.
Είναι πάγια θέση του Γραφείου της Επιτρόπου ότι η ενιαία εκπαίδευση δεν επιτυγχάνεται με την αποσπασματική αλλαγή του συστήματος: μόνο για παιδιά με συγκεκριμένες κατηγορίες χαρακτηριστικών, αλλά με την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος στην εκπαίδευση όλων των παιδιών.
Οι υφιστάμενες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) δεν αντανακλούν την ενιαία εκπαίδευση ως ορίζεται στα Γενικά Σχόλια των Επιτροπών του ΟΗΕ. Δίνουν έμφαση και επιλεκτικά περιορίζονται στη «στήριξη». Στην πραγματικότητα, οι διοικητικές πρακτικές που εφαρμόζονται φαίνεται να αποσκοπούν στη βελτίωση του συστήματος ένταξης παιδιών, διατηρώντας παράλληλα τον διαχωρισμό και θέτοντας εκποδών τη δημιουργία ενός συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης. 
Το Γραφείο υπέβαλε αναλυτικά σχόλια στο ΥΠΑΝ με εισηγήσεις ως προς το προτεινόμενο Νομοσχέδιο για την Ενιαία Εκπαίδευση εν τούτοις όπως διαπιστώνω δεν φαίνεται να έχουν ούτε κατ΄ ελάχιστον ληφθεί υπόψιν από το Υπουργείο. Αντιθέτως οι διοικητικές πρακτικές που προωθούνται φανερώνουν είτε άρνηση ή απουσία πολιτικής βούλησης ή μη κατανόηση της έννοιας της ενιαίας εκπαίδευσης.
Ευελπιστώ ότι, μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, θα καταστεί εφικτή η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου, ώστε ο κάθε επαγγελματίας να αποδίδει τα μέγιστα στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, που να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού και στις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.
Από δικής μου πλευράς, πέραν της έκφρασης της υποστήριξης στη σημερινή διαμαρτυρία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α), σχετικά με τη διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην ενιαία, ποιοτική, εκπαίδευση, θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα, στα πλαίσια του ελεγκτικού μου ρόλου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πολιτιστική ατζέντα Δήμου Λάρνακας

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024

error: Content is protected !!