Τοπικά ΜΜΕ, μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τοπικές αρχές



Της Γιώτας Δημητρίου

Τα τοπικά media, ιδιαίτερα όταν έχουν ως ιδιοκτήτες, δημοσιογράφους με πτυχία του εξωτερικού και με εμπειρία σε παγκύπρια και ξένα Μ. Μ. Ε., όπως είναι το skalatimes, έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσουν στην πόλη στην οποία βρίσκονται. 

Ως δημοσιογράφος που έχω κάνει την πρακτική μου σε μια μικρή τοπική εφημερίδα, στο «Cambridge Evening News» (του Cambridge της Αγγλίας) θυμάμαι, από τότε που ήμουν φοιτήτρια, πόσο συγκεκριμένος αλλά και πόσο σημαντικός είναι, μέσα στα πλαίσια τα δικά του, ο ρόλος ενός τοπικού διαδικτυακού μέσου. 

Όταν λέμε τοπικού, εννοούμε μιας πόλης, μιας κοινότητας. 

Τα τοπικά Μ. Μ. Ε. οφείλουν να δρουν σαν κύτταρο μέσα στην πόλη στην οποία βρίσκονται και να προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να συμβάλουν στα κοινά, με μια δόση ανιδιοτέλειας. 

Εδώ και 10 χρόνια αυτό προσπαθεί να κάνει το skalatimes και το πετυχαίνει σε κάποιο βαθμό, μέσα από εκδηλώσεις θεσμούς, μέσα από ακτιβιστικές δράσεις, μέσα από συγκεκριμένη αρθρογραφία κ.ο.κ. 

Βέβαια, για να μπορεί να υπάρχει ένα τοπικό Μ. Μ. Ε.  χρειάζεται τη στήριξη των τοπικών αρχών, αλλιώς το έργο -του όποιου τοπικού Μ. Μ. Ε.- γίνεται κάπως δυσκολότερο. 

Οι τοπικοί φορείς και αρχές πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουν τι θεωρούν προτεραιότητα  σ’ αυτήν την πόλη, (πέρα από τα μεγάλα έργα) και κατά πόσο είναι έτοιμοι να στηρίξουν είτε τα μικρά τοπικά μμε, είτε σημαντικότατες πολιτιστικές κινήσεις και δράσεις που έχουν να προσφέρουν πολλά στην πόλη και να βάλουν την μικρή μας Λάρνακα στον πολιτιστικό  χάρτη της Ευρώπης, μέσα από προσωπικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η Μπιενάλε Λάρνακας, όπως είναι το διεθνές φεστιβάλ ποίησης, κτλ.

Τι σχέση έχουν τα τοπικά μμε με τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις; Οπωσδήποτε, το γεγονός ότι γίνονται εργαλείο προώθησης πολιτισμού και συνάμα προωθούν τη πόλη μας. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση και αρχές της πόλης, φορείς και οργανισμοί, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουν, χωρίς πολιτικούς λόγους και αινίγματα, πού στέκονται και πώς στηρίζουν πρωτοβουλίες που γίνονται με σκοπό να συνεισφέρουν στην πόλη. 

Ειναι σαφές ότι λόγω του ότι η Λάρνακα είναι πάρα πολύ μικρή, το πού στέκεται ο καθένας αργά ή γρήγορα γίνεται γνωστό.

Μπορεί το σημερινό μου editorial να είναι κάπως αινιγματικό, αλλά νομίζω πως το κεντρικό θέμα είναι ξεκάθαρο και πάει προς κάθε κατεύθυνση.

H εποχή δεν είναι για εκπτώσεις, ούτε για υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Ας πάρει ο καθένας την θέση του και ας αποφασίσει που θέλει να στέκεται. Να ξέρουμε κι εμείς.

Υ.Γ 1 : Η Λάρνακα διεκδικεί την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 και έχει ήδη εργοδοτηθεί κόσμος γι αυτό, όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη το δυνατότερο χαρτί για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2030 είναι η στήριξη του Δήμου προς μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ήδη διοργανώνονται στη πόλη, βλέπε Μπιενάλε Λάρνακας, Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας κοκ. 

Υ.Γ 2 : «Ακόμα και η μικρότερη τοπική εφημερίδα, ακόμα και ο μικρότερος τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μπορούν να έχουν όχι μόνον εθνική, αλλά ακόμα και παγκόσμια εμβέλεια μέσω του site τους» (Ι. Πάρκας)

  • Οι φωτογραφίες πιο κάτω από παλαιότερες εκδηλώσεις του skalatimes, γιατί ένα τοπικό μμε οφείλει να είναι ζωντανό κύτταρο στη πόλη όπου υπάρχει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Νεόφυτος Φακοντής παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του για την Ορόκλινη, δίπλα του ο Δήμαρχος Βύρας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Ορόκλινης μας προσκαλεί στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση όπου θα παρουσιάσει τις υέσεις και το όραμα

Η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας καλεί τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τη Μαρίνα-Λιμάνι

Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του έργου της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας η Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας

error: Content is protected !!