Ανακοίνωση ΠΟΓΟ σχετικά με τις γυναίκες υπαξιωματικούς


«Καλούμε την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση να στηρίξει με νομική αρωγή τις γυναίκες υπαξιωματικούς για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το δικαστικό τους αγώνα»
Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ θα παρευρεθεί στην κινητοποίηση που διοργανώνεται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Κυριακή, 9 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των γυναικών υπαξιωματικών του στρατού, για ανατροπή των έμφυλων διακρίσεων που έχουν υποστεί στην εργασία τους.
Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο σε προσφυγή που καταχώρησαν οι γυναίκες υπαξιωματικοί, έπληξε την απόφαση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση (ΕΙΦ)  για μη παροχή νομικής αρωγής στις παραπονούμενες. Σημειώνουμε ότι η ΕΙΦ είχε υιοθετήσει πριν το 2013 κανονισμούς για νομική αρωγή, ώστε να ενθαρρυνθούν τα θύματα έμφυλων διακρίσεων στην απασχόληση για τη λήψη νομικών μέτρων έναντι εργοδοτών που προέβαιναν σε παράβαση της νομοθεσίας.
Καλούμε την ΕΙΦ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο για προάσπιση των θυμάτων έμφυλων διακρίσεων τα οποία είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες. Οι γυναίκες υπαξιωματικοί επιβάλλεται να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους μέχρι τέλους και να αποζημιωθούν για την έμφυλη διάκριση που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς σε όλες τις προαγωγές δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συναδέλφους τους, έναντι των ιδίων.
Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων  στην Εργασία δε στήριξε με την παραχώρηση νομικής αρωγής τις παραπονούμενες, υπό το πρόσχημα ότι είχαν ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουν τη δίκη, εξαναγκάζοντας τις ουσιαστικά να αποσύρουν τις υποθέσεις τους.
Παραμένουμε στο πλευρό των γυναικών Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς στο δικαστικό τους αγώνα για  αποζημίωση τους από το κράτος, ο οποίος βρίσκει εμπόδια ελλείψει πολιτικής βούλησης. Παράλληλα υπογραμμίζουμε την ανάγκη άμεσης τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να αρθεί η έμφυλη διάκριση και να αποκατασταθεί η ισότητα ανδρών και γυναικών στο στράτευμα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!