Ξεκινά η Νέα Παιδική χορωδία, “Unique Choir” του Ωδείου Ανδρέας Γερολέμου


Η νέα παιδική -νεανική χορωδία Unique Choir του ωδείου Ανδρέα Γερολέμου ξεκινά τις πρόβες αυτό το Σάββατο!

Το μουσικό ταξίδι για παιδιά από 7 μέχρι 18 ετών ξεκινάει αυτό το Σάββατο στο Ωδείο Ανδρέας Γερολέμου.

Οι πρόβες γίνονται καθε Σάββατο 10.30-12.00 στο Ωδείο Ανδρεάς Γερολέμου. 

Στη χορωδία γίνονται δεκτά και παιδιά που δεν φοιτούν στο Ωδείο.

Τηλέφωνα: 24 652964 & 99 634319

Μαέστρος της παιδικής χορωδίας, η καθηγήτρια του ωδείου Ανδρέας Γερολέμου κ. Μαργαρίτα Αντωνιάδου.

Η κ. Αντωνιάδου είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού κλασσικού τραγουδιού και πτυχιούχος κλασσικού τραγουδιού από το National University of Music of Bucharest στη Ρουμανία με υποτροφία παίρνοντας μέρος σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο λαμβάνοντας εξαιρετικές διακρίσεις.
Έλαβε μέρος σε καταρτισμένα σεμινάρια (Master-class) με επίκεντρο τη ψωνητική τεχνική, ρεπετρόριο και μουσική εκφραστικότητα από τις Marina Krilovici, Elisabeth Cornelius Lund και Maria Diaconu. Από το 2015-2018 ήταν σοπράνο στην Opera Comica Pentru Copii στο Βουκουρέστι, Ρουμανία.
Έλαβε αρκετές διακρίσεις όπως:
το 2017 στο διαγωνισμό Victor Giuleanu στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία παίρνοντας το πρώτο βραβείο εξαιρετικής διάκρισης στον κλάδο τραγουδιού όλων των ηλικιών. 
Το 2016 στον διαγωνισμό Paul Constantinescu στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία το πρώτο βραβείο εξαιρετικής διάκρισης στον κλάδο τραγουδιού όλων των ηλικιών. 
Το 2015 έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Victor Giuleanu και Διαγωνισμό Mihail Jora στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας παίρνοντας το πρώτο βραβείο στον κλάδο τραγουδιού. 
Επίσης στον διαγωνισμό Vox Artis όπου κέρδισε το ειδικό βραβείο τραγουδιού «Opersanger Viena».

Σε δηλώσεις του στο skalatimes ο Αντρέας Γερολέμου είπε: «Πρόσφατα απέκτησα ακόμη ένα Πιστοποιητικό επιμόρφωσης, κάτι που μου πήρε έξι μήνες για να το ολοκληρώσω. Το πιστοποιητικό επιμόρφωσης αφορά Ζητήματα διδασκαλίας και Διεύθυνσης παιδικών και Νεανικών Φωνητικών και οργανικών συνόλων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην κοινότητα. Με την ακόμη περισσότερη τριβή μου με το αντικείμενο συνειδητοποίησα ακόμη μια φορά πως τα οφέλη από τα φωνητικά και οργανικά σύνολα, από τις χορωδίες, είναι πολλά. Όταν μάλιστα πρόκειται για παιδιά, τα οφέλη στην ψυχολογία, διάθεση και γενικότερα διαπαιδαγώγηση τους, είναι πραγματικά πολύτιμα. 
Με αφορμή την έναρξη της παιδικής χορωδίας του ωδείου μας, καλώ όλους τους γονείς να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να μάθουν και να αγαπήσουν τη μουσική, γιατί είναι μια τέχνη που μπορεί να προσφέρει πολλά στα παιδιά μας. 
Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και ενθουσιασμένος που ξεκινάμε την παιδική χορωδία του ωδείου μας αυτό το Σάββατο με Μαέστρο την αγαπητή καθηγήτρια του Ωδείου μας, Μαργαρίτα Αντωνιάδου».

Οφέλη Παιδικής Χορωδίας
«Η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική συμβάλλει καταλυτικά στην ψυχικοκοινωνική ανάπτυξή τους. Επιπροσθέτως, όταν αυτή καθίσταται μέρος μιας συστηματικής μουσικής εκπαίδευσης, τα παιδιά ασκούνται πολύπλευρα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Paynter καλλιεργώντας παράλληλα τη φωνή τους. Συνάμα πολλοί είναι οι μελετητές οι οποίοι υπερθεματίζουν την άσκηση των παιδιών στο τραγούδι και δη στο χορωδιακό. Γεγονός που ενστερνίζονται και οι ιθύνοντες για την κατάρτιση των σχολικών προγραμμάτων, εφόσον η σύσταση χορωδιών εντός των σχολικών μονάδων όχι μόνο υποβοηθείται αλλά θεωρείται και ως δεδομένη. Επίσης και η ίδια η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη σημασία – αξία του χορωδιακού τραγουδιού διότι πλέον όλη η επικράτεια βρίθει από φωνητικά σύνολα παίδων και ενηλίκων.

Ωστόσο η συμμετοχή σε ένα φωνητικό σύνολο δεν απορρέει μόνο από την αναμφισβήτητη ανάγκη του ανθρώπου για εξωτερίκευση των συναισθημάτων του αλλά ούτε έχει αποκλειστικά και μόνο αγχολυτική δράση. Οι συμμετέχοντες σε μία χορωδία πρωτίστως ψυχαγωγούνται ενώ όπως τεκμηριώνεται ερευνητικά τα παιδαγωγικά αποτελέσματα του χορωδιακού τραγουδιού είναι μεγαλύτερα και αμεσότερα στις μικρότερες κυρίως ηλικίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Bartle «Ο ρόλος μιας παιδικής χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός αλλά πολύ πιο σπουδαίος. Είναι μορφωτικός, παιδαγωγικός, κοινωνικός. Παράλληλα δηλαδή με τη μουσική καλλιέργεια και ευχαρίστηση που προσφέρει στα παιδιά, συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους». Συνεπώς συστήνεται η επαφή των παιδιών με τη χορωδιακή τους ενασχόληση να ξεκινά στα προσχολικά ή στα πρώτα σχολικά τους χρόνια.
Αναλύοντας διεξοδικότερα την παραπάνω διατύπωση διαπιστώνουμε ότι πράγματι τα παιδαγωγικά οφέλη που απορρέουν από το χορωδιακό τραγούδι είναι αρκετά αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Αρχικά τα παιδιά διευρύνουν το γνωστικό τους υπόβαθρο, εφόσον διδάσκονται τα έργα μεγάλων μουσουργών και συνθετών. Πρέπει να αποκομίσουν σφαιρικές γνώσεις και να εξοικειωθούν με τα μουσικά είδη προτού ασχοληθούν με την εκτέλεση μεμονωμένων τραγουδιών. Συνάμα αποκτούν πειθαρχία και ευγενή άμιλλα καθόσον μαθαίνουν να λειτουργούν συνεργατικά και αρμονικά καθώς η στάση – πράξη του ενός επηρεάζει την συνολική εικόνα της ομάδας. Επομένως αναπτύσσεται η συλλογικότητα, ενισχύεται η συγκέντρωσή τους αλλά είναι εμφανής και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους· γεγονός που αφήνει να διαφανεί η κοινωνική διάσταση – ρόλος που διαδραματίζει η χορωδία.
Επιπροσθέτως το χορωδιακό τραγούδι βοηθά τα παιδιά να διοχετεύσουν δημιουργικά την έκδηλη ανάγκη τους για έκφραση αλλά και για εκτόνωση αποκομίζοντας έτσι ηρεμία καθώς και ψυχική ισορροπία. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τα οφέλη που προκύπτουν στον τομέα της υγείας αναλογιζόμενοι, ότι δεν είναι διόλου αμελητέα· διότι μέσω της καλλιέργειας της φωνής του ο άνθρωπος βελτιώνει την αναπνευστική – καρδιακή του λειτουργία ενώ συνειδητά απέχει από τις επιβλαβείς συνήθειες, που θα αλλοιώσουν το φωνητικό του ηχόχρωμα.
Συνοψίζοντας τα παιδαγωγικά οφέλη, που απορρέουν από την ενασχόληση με το χορωδιακό τραγούδι εντοπίζονται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ασκώντας ηθικοπλαστική επίδραση στο κάθε άτομο ξεχωριστά το καθιστούν ως ένα συνειδητοποιημένο και υπεύθυνο μέλος της κοινωνίας, ενώ σε συλλογικό επίπεδο η χορωδία αποτελεί την κοιτίδα ανάπτυξης – καλλιέργειας της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και του ομαδικού πνεύματος, μεταξύ των μελών της»
(Από τη σελίδα Ελληνικές Χορωδίες και Φεστιβάλ)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!