Διεξαγωγή διαλόγου με θέμα «Προσβασιμότητα στις παραλίες»


Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας ο συμμετοχικός διάλογος με θέμα “Προσβασιμότητα στις παραλίες” με διοργανωτή τον ΜΚΟ Active Zone Outdoor. Ο διάλογος, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Youth Goes BLUE” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+, στόχο είχε να εντοπιστούν καλές πρακτικές που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των νέων και ιδιαίτερα των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στη θάλασσα και την παραλία.

Μολονότι οι παραλίες της Κύπρου, 76 από τις οποίες έχουν λάβει τη διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας για την ποιότητα των νερών τους, καθιστούν το νησί ένα εξαιρετικό προορισμό για ξεκούραση, ψυχαγωγία, θαλάσσιο και αθλητικό τουρισμό, η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτές, η απουσία στοιχειώδους υποδομής σε θέματα υγιεινής όπως επίσης και η μη παρακολούθηση και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση θαλάσσιων σκαφών, έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εύκολη προσβασιμότητα των πολιτών σε μεγάλο αριθμό παραλιών. Στο πλαίσιο του διαλόγου, νέοι ηλικίας 13-30 ετών συζήτησαν με φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα των νέων στη θάλασσα και την παραλία δίνοντας με τον τρόπο αυτό, τη δυνατότητα στους νέους να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που προσφέρει η ενασχόληση με το υγρό στοιχείο.

Αφού εντοπίστηκαν τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι και ειδικότερα όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες (π.χ. άτομα με αναπηρία, άνεργοι, διαμένοντες σε απομακρυσμένες από τη θάλασσα περιοχές) κατά την πρόσβασή τους στη θάλασσα και την παραλία, οι συμμετέχοντες στον διάλογο κλήθηκαν να προτείνουν εισηγήσεις προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της προσβασιμότητας. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες πέντε εισηγήσεις, όπως αυτές προέκυψαν κατόπιν ψήφισης των 47 προτεινόμενων ιδεών:

(1) Εισαγωγή ειδικού μαθήματος στο σχολεία για προώθηση θαλάσσιου γραμματισμού

(2) Ψηφιακό εργαλείο χαρτογράφησης γεωμορφολογίας παραλιών, καιρικών συνθηκών, υποδομών, καταδυτικών κέντρων κλπ.

(3) Δημιουργία ειδικού ουλαμού παράκτιας αστυνόμευσης

(4) Διαμόρφωση παραλιών με συγκεκριμένες υποδομές

(5) Δημιουργία δημόσιων υποδομών υγιεινής με προδιαγραφές λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και την προσβασιμότητα

Την ουσιαστική συνεισφορά τους στις εργασίες του διαλόγου έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, η Άντρη Θεοδώρου, ερευνήτρια στο Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας, ο Ζένιος Νικολάου, αντιπρόεδρος και έφορος Καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, η Τατιάνα Νικολάου, προπονήτρια στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας, η Μαρία Παπανικόλα, εκπρόσωπος του Kimon Diving Academy, εκπαιδευτικοί, ναυαγοσώστες, αθλητές και αθλήτριες, νέοι και νέες από διάφορες επαρχίες της Κύπρου.

Ο διάλογος “Προσβασιμότητα στις παραλίες” αποτέλεσε τον πρώτο διάλογο από μία σειρά εννιά δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν από τον Active Zone Outdoor κατά τη διάρκεια του έργου και καταπιάνονται με θέματα που αφορούν την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τον θαλάσσιο γραμματισμό. Στις δραστηριότητες του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: σεμινάριο για τη σημαντικότητα του ωκεανού, διάλογος για τη σχέση θαλάσσιων και παράκτιων αθλημάτων και ψυχικής υγείας, διάλογος με στόχο την ενημέρωση των νέων για τα γαλάζια επαγγέλματα, εργαστήρι κατασκευής ξύλινων καραβιών, συνάντηση με φορείς που δραστηριοποιούνται με τη ναυτιλία.

Ως απόρροια των συνεργατικών διαλόγων, θα αναπτυχθεί Έντυπο Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Υποστηρικτές του διαλόγου ήταν ο Δήμος Λάρνακας, το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας και ο Ναυτικός Όμιλος Λάρνακας. Χορηγός Επικοινωνίας η διαδικτυακή πλατφόρμα Ενάλιος.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο, επικοινωνήστε με τους

Εκτελεστικό Διευθυντή του Active Zone Outdoor, Ανδρέα Ανδρέου, στο andreas.andreou@activezoneoutdoor.cy

Συντονίστρια του έργου, Νίκη Καρουλλά, στο niki.karoulla@activezoneoutdoor.cy

Active Zone Outdoor

info@activezoneoutdoor.cywww.activezoneoutdoor.cy

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!