Φλωρεντία Παντελίδου: «Η σχέση μου με τον χορό ήταν πάντα έρωτας και αγάπη»

Η Σχολή Χορού «On Your Feet Dance Academy», στη Λάρνακα, ανοίγει τις πόρτες της ξεκινώντας με ένα σεμινάριο με χορεύτρια και χορογράφο η οπόια έρχεται από το Westend του Λονδίνου.  
Η Φλωρεντία Παντελίδου, ιδιοκτήτρια του «On Your Feet Dance Academy» μιλά στο SkalaTimes γι αυτό που αγαπά και γνωρίζει πολύ καλά, τον χορό!
Η Φλωρεντία μας συστήνει τη σχολή της και μας εξηγεί πως «πάντρεψε» τα δύο πτυχία της, αυτό της ψυχολογίας και του Music Theatre.

SkalaTimes

Φλωρεντία που έχεις σπουδάσει και τι;
Αρχικά σπούδασα ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αφού πήρα το πτυχίο μου συνέχισα τις σπουδές μου στο Λονδίνο, στο London Studio Centre, όπου πήρα πτυχίο στο μουσικό θέατρο.

Το μουσικό θέατρο τι σχέση έχει με το χορό;
Εγώ ήμουν χορεύτρια για πολλά χρόνια και η σχολή που επέλεξα ήταν based στο χορό. Η κάθε σχολή είναι based είτε στο χορό, είτε στην υποκριτική, είτε στη μουσική, η δική μου σχολή ήταν based on dance, κάτι που σήμαινε περισσότερες ώρες χορού και περισσότερη κατεύθυνση προς το χορό. Κάθε μέρα διδασκόμασταν μπαλέτο, jazz, contemporary, όλα τα είδη χορού.

Πριν τις σπουδές σου στο London Studio Center ποια ήταν η σχέση σου με το χορό;
Η σχέση μου με τον χορό ήταν πάντα έρωτας και αγάπη. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα αρχικά με ρυθμική γυμναστική και μετά συνέχισα με λάτιν, μπαλέτο, αγαπούσα πολύ το χορό, έκανα όλα τα Levels μπαλέτου, (αλλιώς δεν θα μπορούσα να σπουδάσω χορό). Γενικότερα πρέπει να σου πω ότι από παιδί με τραβούσαν οι τέχνες, είχα κάνει και μαθήματα ζωγραφικής, την μεγάλη μου αγάπη, τον χορό την ανακάλυψα από παιδί.

Άρα τα μαθήματα και η εμπειρία σου στο χορό σε οδήγησαν στις σπουδές στο Λονδίνο;
Ναι, πρέπει να έχεις εμπειρία δεν μπορείς αλλιώς να σπουδάσεις χορό, επίσης για να μπεις στη σχολή περνάς από auditions, ballet class, jazz class, contemporary dance,singing και acting.

Κάνοντας αυτά τα μαθήματα σε αυτό το κλάδο, στο Λονδίνο, σκέφτηκες να έμενες εκεί να εργαστείς;
Εννοείται ότι το σκέφτηκα! Ας μη ξεχνάμε πως το Λονδίνο είναι «η μάνα» των μιούζικαλς. Ωστόσο, η ζωή στο Λονδίνο δεν ήταν αυτό που αναζητούσα για τον εαυτό μου, επίσης ο χώρος, όταν προσπαθήσεις να μπεις στο industry είναι πολύ απαιτητικός, μπορεί να σε απορρίψουν για το ύψος, για το βάρος, για το χρώμα, χρειάζεται πολύ γερό στομάχι για να προσπαθήσεις να μπεις σε αυτό το χώρο, στο Λονδίνο.

Είπες πως στις σπουδές σου ασχολήθηκες με όλα τα είδη χορού, μία χορεύτρια είναι καλό να γνωρίζει όλα τα είδη ή είναι καλύτερα να επικεντρώνεται σε ένα είδος χορού;
Θεωρώ ότι είναι καλό να γνωρίζεις όλα τα είδη. Στη δική μου σχολή κάναμε από όλα τα είδη χορού στον πρώτο χρόνο, στο δεύτερο χρόνο επικεντρωνόμασταν στο musical theatre και στον τρίτο χρόνο κάναμε όλα τα είδη. Πιστεύω πως είναι καλό να γνωρίζεις όλα τα είδη χορού, να μπορείς να πάρεις στοιχεία από όλα τα είδη και μετά να αποφασίσεις αν θες να επικεντρωθείς σε ένα είδος χορού.

Στο Λονδίνο δίδαξες χορό;
Ναι, δίδαξα στο παροικιακό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στο Βόρειο Λονδίνο.

Πώς ήταν αυτό για σένα ως εμπειρία;
Ήταν μια απιστευτη εμπειρία που μου έδειξε πόσο πολύ αγαπώ τη διδασκαλία, πήγαινα στο μάθημα και ήταν χαρά και ευτυχία για μένα. Εκεί κατάλαβα πως αυτό θέλω να κάνω, να διδάσκω χορό.

Το πρώτο σου πτυχίο ήταν ψυχολογία, πως συνδέονται η ψυχολογία και η διδασκαλία χορού;
Η ψυχολογία συνδέεται με τα πάντα! Το να γνωρίζεις πως να συμπεριφερθείς, πως να φερθείς, να μπορείς να αντιληφθείς αν το παιδάκι είναι συγκεντρωμένο ή όχι και γιατί, να ξέρεις πως να χειριστείς κάθε περιστατικό με το σωστό τρόπο. Επίσης επειδή βίωσα την απόρριψη σε πολλές σχολές χορού και το μπούλιγκ,έτυχε επειδή ήμουν η πιο κοντή να με έχουν πίσω και αυτό να με πληγώνει, όλα αυτά που πέρασα εγώ ως παιδί δεν θα ήθελα να δω να τα βιώνει κανένα παιδί, οι γνώσεις ψυχολογίας που πήρα από το πτυχίο μου, αδιαμφισβητητα θα με βοηθήσουν πολύ στη διδασκαλία και στην σωστότερη στάση απέναντι από κάθε μαθητή και μαθήτρια μου, ενήλικα ή παιδί.

Τα παιδιά τι κερδίζουν μέσα από το χορό;
Εκτός από τα αυτονόητα, ευλυγισία, καλή σωματική κατάσταση, υγεία (αφού γυμνάζονται μέσα απ’ το χορό), επιπρόσθετα μαθαίνουν να έχουν πειθαρχία, να εργάζονται σε ομάδες, κοινωνικοποιούνται, ο χορός λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία για ένα παιδί.

Στη σχολή σου «On Your Feet Dance Academy» σε τι ηλικίες θα γίνονται τα μαθήματα;
Θα ξεκινάμε από παιδιά ηλικίας 4 ετών. Παράλληλα θα έχω και τμήματα για ενήλικες. Ο χορός δεν έχει ηλικία, κοπέλες πάνω από 30 ετών που δεν έχουν Background στο χορό μπορούν να ξεκινήσουν και βεβαίως βάζουμε τις ανάλογες χορογραφίες για Beginners. Επίσης πρέπει να σου πω ότι θα έχουμε και πρωϊνά τμήματα για άτομα άνω των 60 ετών, που θέλουν να περάσουν όμορφα το χρόνο τους μέσα από τη τέχνη του χορού.

Τι είδη χορού διδάσκονται στη σχολή;
Μπαλέτο, Jazz, Λάτιν, Musical Theatre for kids, Λαϊκοί και ελληνικοί χοροί. Επίσης θα διδάσκεται Dance Fit για κοπέλες που θέλουν να συνδυάσουν χορό με γυμναστική.

Τι ακριβώς είναι το Dance Fit;
Είναι ένα είδος συνδυασμού αερόβιας γυμναστικής με το βάρος του σώματος, ασκήσεις που ενδιάμεσα ακολουθούν κάποια βήματα χορού. Για το πρώτο μήνα πχ, έχω βγάλει το πρόγραμμα για τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε JLo, δηλαδή τραγούδια της Jennifer Lopez, έτσι μέσα από το Dance Fit έχουμε ένα συνδυασμό γυμναστικής, χορού και μουσικής. Ενδιάμεσα γίνεται χορός σαν αποθεραπεία, πριν ξεκινήσουν οι επόμενες ασκήσεις. Το Dance Fit μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ο οποίος αντί να πηγαίνει γυμναστήριο αποφασίζει να ακολουθήσει ένα fun class όπου περνά ωραία και παράλληλα γυμνάζεται.

Η ακαδημία χορού «On your Feet» φέτος ξεκινά, τι διαφορετικό θα έχει;
Νομίζω ότι το δικό μου όραμα για τη σχολή μου, ήταν αρχικά να φέρω το Musical Theatre στη Λάρνακα, παράλληλα θέλω να φέρω τον χορό κοντά σε όσο περισσότερο κόσμο, να καταλάβει ο κόσμος ότι ο χορός είναι ένα είδος τέχνης που το παιδί πρέπει να το χαίρεται, να το απολαμβάνει κι όχι να αγχώνεται, είτε για τις εξετάσεις, είτε για την παράσταση.

Θεωρείς ότι με το πτυχίο σου σταμάτησε η δική σου εκπαίδευση;
Όχι φυσικά! Παρακολουθώ όσο πιο συχνά μπορώ courses, σεμινάρια, ενημερώνομαι και η γνώση δεν σταματά ποτέ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που την Παρασκευή 26 του μήνα θα έχω στη σχολή μου σεμινάριο με χορεύτρια του Westend του Λονδίνου για να διδάξει σε όσους ενδιαφέρονται.

Πες μας λίγα λόγια γι αυτό.
Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, η Κύπρια χορογράφος και χορεύτρια Δέσποινα Βιολάρη, η οποία έλαβε μέρος στο musical του Westend «On your Feet» θα κάνει ένα σεμινάριο χορού στη σχολή μας, το σεμινάριο αποτείνεται σε όλους (παιδιά και ενήλικες) και το κόστος είναι μόνο 15ευρώ για κάθε συμμετοχή, η οποία θα διαρκέσει μία ώρα και 15 λεπτά και βεβαίως θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Πολύ μικρό το κόστος, για σεμινάριο με χορογράφο που έχει λάβει μέρος σε μιούζικαλ στο Westend.
Ναι, αυτός είναι κι ένας από τους στόχους της σχολής μου, τα δίδακτρα και γενικότερα το κόστος για σεμινάρια να είναι προσιτά σε όλους. Τα μηνιαία δίδακτρα για κάθε μαθητή θα είναι 35ευρώ, δεν θέλω να σκεφτώ ότι ένα παιδί ενδέχεται να επιθυμεί να ξεκινήσει μαθήματα χορού και να μην μπορούν οι γονείς να το στείλουν λόγω του κόστους των διδάκτρων. Θέλω ο χόρος να είναι προσιτός σε όλους, ξέρω τα οφέλη του στα παιδιά και θέλω να είναι όσο πιο προσιτό γίνεται το κόστους των διδάκτρων.

Η Δέσποινα Βιολάρη έλαβε μέρος στο musical «On Your Feet», η σχολή σου ονομάζεται «On your Feet», δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω την σχέση των δύο…
Ναι, η συγκεκριμένη παράσταση είναι από τις πιο αγαπημένες μου παραστάσεις του Westend του Λονδίνου και από εκεί εμπνεύστηκα και το όνομα της σχολής μου. Όταν έμαθα ότι στην παράσταση λάμβανε μέρος μια Κύπρια και μάλιστα από την επαρχία Λάρνακας, επιδίωξα να την φέρω στη σχολή μου και έτσι ξεκινώ την χρονιά, αλλά και την σχολή μου, με αυτό το σεμινάριο στις 26 του μήνα.

Να πούμε που βρίσκεται η σχολή σου;
Η Σχολή βρίσκεται στην οδό Πενταδακτύλου, στην περιοχή Βεργίνας, πολύ κοντά στο ΓΣΖ, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν  να επικοινωνήσουν μαζί μου στο 99155004. Θα ήθελα μέσα από αυτή τη συνέντευξη να πω σε γονείς που δεν είναι σίγουροι τι θέλει το παιδί τους, ή ποιο είδος χορού, ή αν τους αρέσει ο χορός, να έρθουν για ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα και να αφήσουν τα παιδιά να αποφασίσουν.
Η σχολή προετοιμάζει παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό, αλλά αποτείνεται και σε παιδιά που δεν θα ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό, αλλά θέλουν να κερδίσουν τα οφέλη της ενασχόλησης με το χορό.

Κάτι άλλο που είναι καλά να αναφέρουμε;
Από τώρα και μέχρι το τέλους του Αυγούστου όσοι εγγραφούν θα έχουν 20% έκπτωση στον πρώτο μήνα. Και θα ήθελα να κλείσω με αυτό: Ο χορός είναι ψυχοθεραπεία, είναι χαρά και έχει πολλά οφέλη να προσφέρει σε παιδιά και ενήλικες!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic στις 10, 11, 17 και 18 Μαΐου 2024

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) γιορτάζεται και φέτος, υπό τον τίτλο «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα». Το γενικό πρόγραμμα των Μουσείων στην Κύπρο συντονίζει η

error: Content is protected !!