Καρπούζι και σύκο και τα πολλά οφέλη τους

Τα απόλυτα καλοκαιρινά φρούτα, το καρπούζι και το σύκο, δεν είναι μόνο γευστικότατα αλλά έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Για να δούμε λοιπόν!

Τα οφέλη από το καρπούζι

Τα οφέλη στην καρδιά
Το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ (πρωτεΐνη) που ονομάζεται κιτρουλίνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή μιας άλλης ουσίας στο σώμα που ονομάζεται άζωτο-οξυγόνο και ενθαρρύνει την αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αρτηριών) που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το αμινοξύ συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών, αλλά ο τρόπος ζωής είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, επομένως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, η μεσογειακή διατροφή, η μείωση του στρες και ο καλός ύπνος συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ (πρωτεΐνη) που είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα συμπληρώματα διατροφής των αθλητών επειδή αυξάνει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου που με τη σειρά του αυξάνει την κάθαρση του γαλακτικού οξέος και εξορθολογεί διάφορες διεργασίες των σκελετικών μυών.

Το λυκοπένιο
Το κόκκινο χρώμα του καρπουζιού προέρχεται από το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη και άλλων ασθενειών. Το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό – ακόμα και τις ντομάτες.
Για να πάρετε περισσότερο λυκοπένιο, επιλέξτε ένα κόκκινο καρπούζι όσο πιο λαμπερό και ώριμο γίνεται. Επίσης, τα καρπούζια χωρίς κουκούτσι τείνουν να έχουν περισσότερο λυκοπένιο από αυτά με σπόρους.

Το καρπούζι προστατεύει τις αρθρώσεις
Το καρπούζι έχει μια άλλη φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη (αυτή είναι μια κίτρινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία από την οικογένεια των καροτενοειδών) η οποία συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις από φλεγμονές.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρπουζιού με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας.

Συμβάλει στην υγεία των ματιών
Μια μέτρια φέτα καρπούζι περιέχει 9-11% της ποσότητας βιταμίνης Α που χρειάζεται το σώμα κάθε μέρα. Αυτή η βιταμίνη είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Ενυδατώνει τον οργανισμό
Το ζουμερό καρπούζι περιέχει 92% νερό, επομένως αυτός είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ωστόσο, φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά και μην τρώτε μόνο καρπούζι αλλά και άλλα εξίσου νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα.

Ικανοποιεί τη λαχτάρα για γλυκό
Σε σύγκριση με άλλα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη, υποκατάστατα ζάχαρης ή άλλα επεξεργασμένα συστατικά που μερικές φορές είναι πλούσια σε θερμίδες, μια μερίδα καρπούζι όπως ήδη αναφέραμε προσφέρει λίγες θερμίδες.

Ποσότητα ζάχαρης
Μια ποσότητα 200 γραμμαρίων καρπουζιού εμπεριέχει περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Για σύγκριση με 100 γραμμάρια μήλου έχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες άρα ένα μήλο περιέχει 2 φορές περισσότερους υδατάνθρακες.

Είναι εύκολο στην πέψη
Αν υποφέρετε από διάφορα πεπτικά προβλήματα, η λίστα με το τι δεν πρέπει να τρώτε μπορεί να είναι μεγάλη. Σίγουρα, όμως, μπορείτε να εντάξετε το καρπούζι στη διατροφή σας. Εάν πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, μην τρώτε τη φλούδα ή τους σπόρους.

Γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι το καρπούζι ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα;
Ο λόγος που υπάρχει η πεποίθηση ότι το καρπούζι ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα είναι ότι οι περισσότεροι τρώνε μεγαλύτερες μερίδες από 200 γραμμάρια καρπούζι, άρα η ποσότητα της συσσωρευμένης ζάχαρης είναι μεγάλη και επιβαρύνει το πάγκρεας.
Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε πρωτεΐνη (τυρί/γιαούρτι) ή λίπος (αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς) που θα μειώσουν τον γλυκαιμικό του δείκτη και πιθανώς θα τον αναγκάσουν να διασπαστεί αργά, ώστε το σάκχαρο να φτάσει πιο αργά στο αίμα.
Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το καρπούζι είναι απαγορευμένο για τους διαβητικούς, η εμπειρία έχει δείξει ότι για πολλούς διαβητικούς, δεν αυξάνει σημαντικά το σάκχαρο, εφόσον καταναλώνεται μία μερίδα φρούτου τη φορά.

ΣΥΚΟ
Δεν χρειάζεται να ξέρουμε τα οφέλη του σύκου για να καταβροχθίσουμε αυτό το τόσο υπέροχο καλοκαιρινό φρούτο, ωστόσο, για να δούμε τα οφέλη από την κατανάλωση του:

Τα σύκα περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή τους.

Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον όχι τόσα όσα θα έπρεπε – ενώ την ίδια στιγμή ακολουθούν διατροφή υψηλή σε αλάτι και επεξεργασμένες τροφές που δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα καλίου. Μια τέτοια διατροφή, όμως, μπορεί να μας οδηγήσει εύκολα στο δρόμο της… υπέρτασης και στα παρελκόμενα αυτής. Τα σύκα έρχονται να σώσουν την κατάσταση, καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα
Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και θέλουν να δοκιμάσουν μια φυσική μέθοδο βοήθειας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.

Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους
Τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όσο περισσότερο συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε όσον αφορά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να μην πεινάμε σύντομα και να μην τσιμπολογάμε κάθε μισή ώρα ό,τι βρούμε στο ψυγείο.

Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.

Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του λαχταριστού αυτού φρούτου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατ’ επέκταση να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση
Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς; Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών
Η πλούσια περιεκτικότητά τους στο μέταλλο που δυναμώνει τα οστά μας, το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
Όλοι ξέρουμε ότι τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό, αναστατώνοντας τις ορμόνες μας – με την καλή έννοια! Μάλιστα, από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που παρουσίαζαν σεξουαλική αδυναμία, γι’ αυτό αν δεν περνάτε και την καλύτερη σεξουαλική σας φάση, δοκιμάστε λίγα σύκα και απελευθερωθείτε.

Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο
Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!