SkalaTimes Yesterplays: Cruel Summer των Bananarama

Το SkalaTimes στη σημερινή Σαββατιάτικη στήλη του SkalaTimes Yesterplays θυμάται το «Cruel Summer» των Bananarama.

Κάτω από το βιντεάκι λίγα λόγια για το τραγούδι.

Το “Cruel Summer” είναι ένα τραγούδι από την αγγλική γυναικεία μπάντα Bananarama. Γράφτηκε από τις Bananarama και τους Steve Jolley, Tony Swain και παραγωγοί ήταν οι Jolley και Swain. Κυκλοφόρησε το 1983, ήταν αρχικά ένα αυτόνομο σινγκλ, αλλά στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο ομότιτλο δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, ένα χρόνο αργότερα. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 8 στο βρετανικό τσαρτ για σινγκλ το 1983, και μετά τη συμπερίληψή του στην ταινία του 1984 The Karate Kid, έφτασε στο νούμερο 9 στο αμερικανικό Billboard Hot 100.

Η τραγουδίστρια των Bananarama Sara Dallin είπε ότι «το τραγούδι παιζόταν στην πιο σκοτεινή πλευρά των καλοκαιρινών τραγουδιών, κοιτούσε την καταπιεστική ζέστη, τη δυστυχία του να θέλεις να είσαι με κάποιον καθώς περνά το καλοκαίρι και να μην είσαι. Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί!».

Το τραγούδι κατατάχθηκε στην 44η θέση στα 100 καλύτερα τραγούδια του VH1 της δεκαετίας του ’80.

Το Billboard ονόμασε το τραγούδι #13 στη λίστα με τα 100 καλύτερα τραγούδια των γυναικείων μπάντων όλων των εποχών.

Το “Cruel Summer” γνώρισε άμεση επιτυχία όταν κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στο Νο. 8 στο UK Singles Chart, και το συγκρότημα ερμήνευσε το τραγούδι ζωντανά στο Top of the Pops του BBC τον Ιούλιο του 1983.

Η διεθνής δημοτικότητά του εκτινάχθηκε στα ύψη μετά τη συμπερίληψή του στην ταινία του 1984 The Karate Kid. Αυτό ήταν ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του τραγουδιού (το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1984 στις ΗΠΑ). Ωστόσο, το συγκρότημα δεν επέτρεψε να συμπεριληφθεί το τραγούδι στο άλμπουμ soundtrack της ταινίας, αλλά και πάλι έφτασε στο Νο. 9 στις ΗΠΑ.

Όταν οι Bananarama πάλευαν ακόμα να βγάλουν χρήματα στα πρώτα τους χρόνια, ερμήνευσαν το τραγούδι σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς στη Χαβάη. Η μεγαλύτερη επιτυχία του τραγουδιού ήταν στη Νότια Αφρική, όπου έφτασε στο Νο. 3.

Το τραγούδι έχει επανεκτελεστεί από τότε σε διάφορες μορφές, έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις και οι Ace of Base, σημείωσαν διεθνή επιτυχία με αυτό (η εκδοχή τους έφτασε στο Gold στις ΗΠΑ). 
Οι Blestenation έκαναν μια επανεκτέλεση και remix το τραγούδι για να το κάνουν δικό τους,  ονομάζεται επίσης “Cruel Summer”, αλλά με ριζικά αλλαγμένους στίχους και δομή.
Υπάρχουν δύο επεξεργασίες αυτού του τραγουδιού, μία από τις οποίες εμφανίστηκε στο soundtrack του 2002 Blue Crush.

Μετά την επιτυχία του τραγουδιού οι Bananarama, ηχογράφησαν άλλες τρεις εκδοχές του. Το “Cruel Summer ’89” κυκλοφόρησε το 1989 και του δόθηκε νέο jack swing, με τα φωνητικά των Dallin και Woodward ως ντουέτο για πρώτη φορά. Έφτασε στο νούμερο 19 στο βρετανικό single chart τον Ιούνιο. Αυτή η επανεκτέλεση δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα άλμπουμ των Bananarama μέχρι το Really Saying Something: The Platinum Collection του 2005. 
Μια άλλη εκδοχή του τραγουδιού ηχογραφήθηκε και παρουσιάστηκε στο άλμπουμ τους Exotica το 2001. Αυτή η έκδοση περιείχε λατινική ενορχήστρωση και πρόσθετους στίχους, αλλά δεν κυκλοφόρησε ως σινγκλ. 
Κυκλοφόρησαν και μία τρίτη επενεκτέλεση το 2009, ως B-side του single τους “Love Comes”.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!