Χαράλαμπος Πιττάκας: “Η Ζιβανία κατάφερε μέσα από τα χρόνια να συνδεθεί με την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου”

O κ. Χαράλαμπος Πιττάκας, Διευθυντής Παραγωγής Ζιβανίας, στην εταιρεία ΛΟΕΛ, μιλά στο SkalaTimes για το Κυπριακό αγαπημένο ποτό, την Ζιβανία.

SkalaTimes

Είναι η ΖΙΒΑΝΙΑ το εθνικό μας κυπριακό ποτό;
Απερίφραστα απαντούμε Ναι. Η  Ζιβανία ή Ζιβάνα ήταν, είναι και θα παραμείνει η ψυχή, το απαύγασμα  της Κυπριακής ποτοποιίας και ως τέτοια δικαίως  θεωρείται το εθνικό μας ποτό. Η Ζιβανία κατάφερε μέσα από τα χρόνια να συνδεθεί  με την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου μας και να αποτελεί το  σήμα κατατεθέν της ποτοποιίας μας αλλά και της  παραδοσιακής κυπριακής φιλοξενίας και των εδεσμάτων της.

Η πρώτη αναφορά της ζιβανίας γίνεται στην Ομήρου Οδύσσεια ως ζίβανον, τι είναι αυτό που κάνει αυτό το τόσο αρχαίο ποτό να ξεχωρίζει;
Η αναφορά στον Όμηρο και στο ζίβανο σίγουρα δεν αφορά στο σημερινό ποτό αλλά σε άλλες αναζητήσεις που πιθανό να περιστρέφονταν γύρω από το κρασί και στις διάφορες χρήσεις του στη αρχαιότητα. Ιστορικά η παραγωγή της Ζιβανίας στη Κύπρο ανάγεται στη εποχή της Ενετοκρατίας όπου με βάση τους ιστορικούς έχουμε τις πρώτες γραπτές αναφορές για τους «αποσταγματοποιούς» που παρήγαν το ποτό αυτό,  τη παραγωγή του  οποίου φρόντιζαν να φυλάνε  με προσοχή ως επτασφράγιστο μυστικό.

Προκειμένου να παραχθεί ζιβανία ανώτερης ποιότητας, χρησιμοποιούνται ώριμα υγιή σταφύλια της καλύτερης ποιότητας. Η  ΖΙΒΑΝΙΑ της ΛΟΕΛ πώς καταφέρνει να κρατάει τα σκήπτρα όλα αυτά τα χρόνια;
Είναι γνωστό πως η ΛΟΕΛ υπήρξε η εταιρεία που ανέδειξε και καθιέρωσε την Ζιβανία από το 1996 ως το εθνικό μας ποτό. Αυτό δεν ήταν κάτι τυχαίο. Υπήρξε μελέτη και συσσώρευση γνώσης. Γνώσης σε ότι αφορά στην απόσταξη, στις δυνατότητες των κυπριακών ποικιλιών που δουλεύουμε, στην κατάσταση που πρέπει να διατηρούμε τα ζυμωμένα στέμφυλα δηλ την πρώτη ύλη. Παράλληλα με όλα τα πιο πάνω είναι η συνεχής εξέλιξη και ο εκμοντερνισμός των μέσων ελέγχου της παραγωγής που καθιστούν την Ζιβάνα ΛΟΕΛ τη πρώτη σε ποιότητα Ζιβανία της Κύπρου.  

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φυλάξουμε τη ΖΙΒΑΝΙΑ;
Η Ζιβανία όπως και κάθε ποτό φυλάγεται σε κανονική θερμοκρασία δωματίου χωρίς να εκτίθεται σε ψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια.
Σε ότι αφορά στη κατανάλωση της, εμείς συστήνουμε αυτή να σερβίρεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

Η Ζιβανία της ΛΟΕΛ γιορτάζει τα 25 της χρόνια. Πώς θα το γιορτάσει;
Από τον  περασμένο Οκτώβρη έχουμε ξεκινήσει μια σειρά εκδηλώσεων. Πιο μαζική και γιορταστική υπήρξε η πρώτη εκδήλωση που έγινε στο Πάρκο Γλυπτικής Φ. Γιαπάνης όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και οι δύο επετειακές παραγωγές , αυτές τις Limited Edition ( παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια, εκλεκτά αποστάγματα) και της  Special Edition ( από μοναδικά αποστάγματα στους 47 % για τους λάτρεις των δυνατών εμπειριών).
Έγιναν και γίνονται διάφορες παρουσιάσεις και συναντήσεις με λάτρεις της Ζιβανίας, ντόπιους και ξένους, διαγωνισμοί και προσφορές δώρων της Ζιβάνας ΛΟΕΛ και μια ευρεία διαφημιστική καμπάνια.
Σε ότι αφορά στη παραγωγή Ζιβανίας, η  επέτειος των 25χρόνων βρίσκει την ΛΟΕΛ στη ετοιμασία ενεργοποίησης ακόμα 2 σύγχρονων αποστακτήρων περισσότερο βελτιωμένων στη τεχνική κατασκευή. Στόχος και επιδίωξη μας η πάρα πέρα ενίσχυση των αποθεμάτων μας έτσι που να ικανοποιούμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών που μας εμπιστεύονται και μας αναδεικνύουν καθημερινά ως τη Πρώτη της Κύπρου.

Εκτός από την κλασική της χρήση ως οινοπνευματώδες ποτό η ζιβανία χρησιμοποιείτο και για διάφορους άλλους λόγους, όπως για θεραπεία πληγών, για εντριβές σε μέρη του σώματος, ως θεραπεία για το κρυολόγημα σε πονόδοντους ή ως ποτό προθέρμανσης κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα, ειδικά στα χωριά στο βουνό Τρόοδος. Αλήθεια, είναι ίσως το μοναδικό ποτό με τις τόσες χρήσεις. Ποιες άλλες ιδιότητες έχει η ΖΙΒΑΝΙΑ;    
Αυτά που λέτε είναι κάποιες παράμετροι που δεν έχουν σχέση με την ποτοποιεία που είναι ο τομέας μας και σίγουρα δεν είμαστε ειδικοί να τα σχολιάσουμε.
Εμείς όλα αυτά τα χρόνια, από το 1996 και μετά, δουλεύουμε για την πάρα πέρα καθιέρωση της  Ζιβανίας ως το πιο γνήσιο και αυθεντικό ποτό της Κύπρου, του οποίου η κατανάλωση του με μέτρο, ευχαριστεί πάντα όλους όσοι το θεωρούν μέρος της καλής παρέας και της διασκέδασης.

Η ΛΟΕΛ Λτδ ιδρύθηκε το 1943 και ήταν η πρώτη Δημόσια Εταιρεία στην Κύπρο, με χιλιάδες μετόχους, οι περισσότεροι από τους οποίους στην πλειοψηφία τους ήταν αμπελουργοί. Ποιο είναι το μυστικό του LAIKO GROUP που συνεχίζει με επιτυχία;
Σωστά επισημαίνετε ότι η ΛΟΕΛ υπήρξε δημιούργημα των αμπελουργών και των απλών ανθρώπων του λαού μας. Και θέλουμε μέσα από τη επέτειο των 25 χρόνων της Ζιβάνας ΛΟΕΛ να πούμε πως θα συνεχίσουμε να τιμούμε έμπρακτα   τον μόχθο και τον ιδρώτα του Κύπριου αμπελουργού τον οποίο στηρίζουμε ανελλιπώς. Αυτό κάνουμε και τα δύο τελευταία χρόνια της Πανδημίας που απορροφήσαμε όλη την παραγωγή σταφυλιών, που κινδύνευε να μείνει αδιάθετη. Δε είναι μυστικό εξ’ άλλου πως όλοι σχεδόν οι αμπελουργοί νοιώθουν την ΛΟΕΛ ως την δική τους εταιρεία.
Το μυστικό της LAIKO GROUP είναι οι άνθρωποι της, η εργατικότητα και η συνεχής στόχευση και προσήλωσης τους στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!