Λάρνακα, μια πόλη πάνω από τη γη και μια αρχαία πόλη κάτω από τη γη, ποιος φροντίζει οι αρχαίοι θησαυροί της πόλης να είναι προς όφελος της Λάρνακας;

Της Γιώτας Δημητρίου

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Λάρνακας είναι γνωστός.

Το ρεπορτάζ του «Φ» στις 10 Μαρτίου, (www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1419658) επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, πως η πόλη μας είναι χτισμένη πάνω σε αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ή όπως το έχει πει η φίλη μου η Ξένια, χθες που το συζητούσαμε:  «Η Λάρνακα όση είναι πάνω από τη γη, άλλη τόση είναι και από κάτω».

Nαι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η πόλη μας είναι ακριβώς κτισμένη πάνω από την αρχαία πόλη του Κιτίου της οποίας τα ερείπια βρίσκονται κάτω από τη σημερινή Λάρνακα.

Στο ρεπορτάζ του «Φ» η δημοσιογράφος γράφει: «Η διαχείριση των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται, γίνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο υπό τις οδηγίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Πλέον στις εργασίες, βρίσκεται συνεχώς αρχαιολόγος, που πληρώνεται από το ΣΑΛ. Μόλις οι εκσκαφείς εντοπίσουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ή ταφικά μνημεία, τα έργα τίθενται σε παύση και αρχίζει διερεύνηση. «Όταν τελειώσουμε τη διερεύνηση, μία σχεδιάστρια αποτυπώνει το σημείο με φωτογραμμετρία, ώστε να μην χάσουμε καμιά πληροφορία. Μετά έρχεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων και αποφασίζει ποια σημεία θα αφαιρεθούν και ποια σημεία θα δοθούν στο ΣΑΛ για να περάσουν οι αγωγοί. Σε σημεία όπου αυτό μπορεί να γίνει, αλλάζει η πορεία του αγωγού. Όταν αποφασιστεί να κλειστεί μια περιοχή, βάζουμε ειδική άμμο, που προστατεύει τα αρχαία. Σε περιπτώσεις όπου θα ανοίξουν ξανά τα σημεία βάζουμε ύφασμα, για να δουν οι επόμενοι που θα σκάψουν, ότι κάτι υπάρχει εκεί», αναφέρει η αρχαιολόγος του ΣΑΛ Θέκλα Καλλή».

Αυτό που θα ήθελε να γνωρίζει η Λάρνακα είναι πώς αξιοποιούνται προς όφελος της Λάρνακας οι αρχαίοι αυτοί θησαυροί. Μια απάντηση βέβαια που μόνο το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορεί να δώσει.
Σε μια πόλη που ξεφυτρώνουν πολυκατοικίες ακόμη και σε ιστορικές περιοχές, λίγο πιο κάτω από αρχαίους θησαυρούς, (βλέπε Χρυσοπολίτισσα), το ερώτημα εκατομμυρίων είναι : Η Λάρνακα αξιοποιεί προς όφελος της τους αρχαίους της θησαυρούς;
Αν όχι, γιατί; Αν ναι, πώς;

Δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο το Τμήμα Αρχαιοτήτων δουλεύει προς όφελος της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, διότι τα παραδείγματα που προκαλούν ερωτηματικά είναι πάρα πολλά. Ένα από τα πολλά παραδείγματα: στην Πύλα η αρχαιότερη βιβλιοθήκη ακόμη περιμένει το Τμήμα Αρχαιοτήτων να βρει κάποιο να την αναδείξει, εδώ και τόσα χρόνια.
«Κωλυσιεργία από τους Αρμόδιους για την ανάδειξη αρχαιολογικών θησαυρών στη πόλη και επαρχία Λάρνακας. Μέχρι πότε;» έγραφε το SkalaTimes πριν δύο χρόνια.
(https://www.skalatimes.com/2020/02/17/pyla-arxaia-vivliothiki-kolosiergia-tmima-arxaiotitwn/ )
Ε, ακόμη περιμένουμε.

Η ελπίδα σε αυτή τη πόλη πεθαίνει τελευταία, αφού προηγηθούν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!