Νέα Στήλη: The art of flavor, με την Ιφιγένεια Ηλία

Γράφει η Ιφιγένεια Ηλία

Πριν εγκαινιάσουμε την καινούρια αυτή στήλη στο διαδικτυακό περιοδικό της πόλης μας, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια «ζωής», θα μου επιτρέψετε να σας πω λίγα λόγια για μένα και τι σημαίνει για εμένα ο κόσμος των γεύσεων.
Το όνομα μου είναι Ιφιγένεια Ηλία, περνώντας και φοιτώντας μέσα από την φιλοσοφική σχόλη Αθηνών, στο τμήμα της γαλλικής φιλολογίας, εκεί ήρθα αντιμέτωπη με την μεγάλη μου αγάπη για δημιουργία μέσα από το φαγητό. Η ζωή στην Αθήνα, οι γεύσεις εκεί, η αγάπη μου για τον κόσμο των γεύσεων που με οδηγούσε στο να διαβάζω γι αυτό τον υπέροχο κόσμο που διαφέρει από χώρα σε χώρα ή ακόμη και από περιοχή σε περιοχή, όλα αυτά με έκαναν να συνειδητοποιήσω πως αυτό είναι που πραγματικά αγαπώ, τον κόσμο των γεύσεων.
Απόφοιτη της Γαλλικής φιλολογίας, όταν επέστρεψα στην Κύπρο αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα μαγειρικής.
Έτσι λοιπόν εδώ και τέσσερα χρόνια παρακολουθώ μαθήματα στη Τεχνική Σχόλη Λάρνακας στο τμήμα μαγειρικής και τραπεζοκομίας.
Για μένα η μαγειρική είναι ένας τρόπος ζωής, είναι το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο μας και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κοιτάζοντας στο πρόσωπο τους την ικανοποίηση κάθε φορά που γεύονται ένα ωραίο φαγητό, η ανάγκη για δημιουργία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και η χαρά μου απερίγραπτη.
Τελειώνοντας αυτό το σύντομο πρόλογο, θα ήθελα να σας υποσχεθώ ότι μαζί θα ταξιδέψουμε και θα ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και αρώματα μέσα από την παράδοση, αλλά και άλλες διαφορετικές κουζίνες, στο κόσμο μας. Από διαφορετικές χώρες ή ακόμη και από διαφορετικές εποχές (βλέπε πολίτικη κουζίνα).

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, σε αυτή την πρώτη μας στήλη θα επηρεαστούμε λίγο από τη Κυριακή που μας έρχεται, που ονομάζεται «της Τυρινής».
Η Κυριακή «της Απόκρεω» είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κόκκινο κρέας οι Χριστιανοί.
Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Κυριακής της Τυρινής είναι οι μέρες που τρώνε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά.
Υπογραμμίζουμε λοιπόν, ότι αυτή η εβδομάδα που διανύουμε ονομάζεται «της Τυροφαγου» ή «λευκή εβδομάδα»  καθώς οι χριστιανοί δεν καταναλώνουν κρέας, για να προετοιμαστούν για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Για να τηρήσουν την καθορισμένη νηστεία μετά την Κυριακή της Απόκρεω οι νοικοκυρές έφτιαχναν πολλά παραδοσιακά φαγητά με βάση το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στη πατρίδα μας, την Κύπρο έφτιαχναν και φτιάχνουν οι νοικοκυρές γαλατομπούρεκο, πουρέκκια με την αναρή, πουρέκκια με κρέμα, ραβιόλες, τσιππόπιτα,(πίττα φτιαγμένη με το καϊμάκι που σχηματιζόταν πάνω από το γάλα μετά το άρμεγμα).
Οι κοινότητες των Βλάχων των ορεινών περιοχών της κεντρικής Ελλάδας φτιάχνουν παραδοσιακές γαλατόπιτες, τυρόπιτες ή πίτες με τραχανά.
Επηρεασμένη λοιπόν και εγώ από την Ελλάδα καθώς έζησα χρόνια εκεί ως φοιτήτρια, θα μοιραστώ μαζί σας μια δική μου εκδοχή τυρόπιτας χωρίς φύλλο και με τρία είδη τυριών.
Είναι μια τυρόπιτα πλούσια σε γεύση που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε όλες σας τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Αυτήν την τυρόπιτα μπορούν να την φτιάξουν όλοι! Ο φοιτητής ο εργένης, η οικοδέσποινα για να εντυπωσιάσει ακόμη κι εσείς που δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με την…κουζίνα!

Η τυρόπιττα με τρία είδη τυριών

Λοιπόν εδώ είναι η συνταγή μας για Τυρόπιττα με τρία είδη τυριών.:

Υλικά

400gr βούτυρο λιωμένο
500gr γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
7 αυγά 500gr αναρή αλατισμένη
300gr edam τριμμένο
3κ.σ δυόσμο που φουσκώνει
3 ½ ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει
½ ποτήρι γάλα πλήρες
Σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση : Σ ’ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τον βούτυρο. Σ’ ένα μπολ θρυμματίζουμε μ’ ένα πιρούνι την φέτα και την αναρή. Χτυπάμε αυγά μ’ ένα αβγοδάρτη, προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο αφού τον αφήσουμε να κρυώσει λίγο. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα τυριά, το δυόσμο και στο τέλος σιγά σιγά το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα πάιρέξ (30cm), το αλευρώνουμε και απλώνουμε με σπάτουλα το μείγμα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι .Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 – 45λεπτα στους 180 βαθμούς.
Και η υπέροχη τυρόπιττα με τα τρία είδη τυριών είναι έτοιμη!

.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!