Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στη Δανία ζητά συγγνώμη για τη δημοσιογραφική της αποτυχία κατά τη διάρκεια του COVID-19 δημοσιεύοντας μόνο επίσημα κυβερνητικά μηνύματα χωρίς να τα αμφισβητεί

SkalaTimes

Mε το τίτλο Vi fejlede, δηλαδή ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ, η Δανέζικη εφημερίδα Ekstra Bladet παραδέχεται αυτό που ο ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης των ΜΜΕ έπρεπε να είχε ήδη παραδεχθεί!

Η Ekstra Bladet είναι μια Δανέζικη ταμπλόιντ εφημερίδα, εκδιδόταν από την JP/Politikens Hus στην Κοπεγχάγη. Ιδρύθηκε το 1904 ως βραδινή έκδοση στο Politiken.
Το 1905 η εφημερίδα αυτονομήθηκε και έκτοτε επικεντρώθηκε στην ερευνητική δημοσιογραφία, τις ειδήσεις, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Ο Poul Madsen είναι ο εκδότης της από τις 6 Σεπτεμβρίου 2007, όταν αντικατέστησε τον Hans Engell.

Με μια ανακοίνωση της πριν λίγες μέρες αυτή η Δανέζικη εφημερίδα, μια από τις μεγαλύτερες της Δανίας, απολογήθηκε για τη δημοσιογραφική της αποτυχία κατά τη διάρκεια του COVID 19, αφού δημοσίευε μόνο επίσημα μηνύματα και ανακοινώσεις και αριθμούς χωρίς να τα αμφισβητεί, χωρίς να τα διερευνάει.

(H ανακοίνωση της εφημερίδας, στα Δανέζικα: https://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/vi-fejlede/9072013)

Ανάμεσα σε άλλα στη ανακοίνωση τους oι υπεύθυνοι της εφημερίδας λένε:

«Η ΣΤΑΘΕΡΗ πνευματική εγρήγορση έχει φθαρεί πάρα πολύ σε όλους μας. Γι’ αυτό και εμείς -ο Τύπος- πρέπει να κάνουμε απολογισμό των προσπαθειών μας. Και έχουμε αποτύχει».
«ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ αρκετά προσεκτικοί όταν οι αρχές κλήθηκαν να απαντήσουν τι σήμαινε στην πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό και όχι λόγω κορωνοϊού. Τι κάνει τη διαφορά. Μεγάλη διαφορά. Ακριβώς, οι επίσημοι αριθμοί νοσηλείας έχουν αποδειχθεί ότι είναι 27% υψηλότεροι από τον πραγματικό αριθμό για το πόσοι είναι στο νοσοκομείο, απλώς και μόνο επειδή έχουν κορωνοϊό. Μόνο αυτό ξέρουμε τώρα.
ΒΕΒΑΙΑ, είναι πρωτίστως οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την σωστή, ακριβή και ειλικρινή ενημέρωση του πληθυσμού. Τα στοιχεία για το πόσοι ήταν άρρωστοι και πέθαναν από κορωνοϊό θα έπρεπε, για προφανείς λόγους, να έχουν δημοσιευτεί εδώ και πολύ καιρό, για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα του τέρατος κάτω από το κρεβάτι.»
«ΣΕ ΟΛΑ, τα μηνύματα των αρχών και των πολιτικών προς τον λαό, σε αυτή την ιστορική κρίση, αφήνουν πολλά περιθώρια. Και επομένως λένε ψέματα  και μέρη του πληθυσμού έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτά.
ΑΛΛΟ παράδειγμα: Τα εμβόλια αναφέρονταν σταθερά ως το «υπερόπλο» μας. Και τα νοσοκομεία μας ονομάζονταν «σούπερ νοσοκομεία». Ωστόσο, αυτά τα υπερ-νοσοκομεία φαινομενικά πιέζονται στο μέγιστο, παρόλο που σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός είναι οπλισμένος με ένα υπερ-όπλο. Ακόμα και παιδιά έχουν εμβολιαστεί σε τεράστια κλίμακα, κάτι που δεν έχει γίνει στις γειτονικές μας χώρες.
Με ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, υπάρχει κάτι εδώ που δεν αξίζει τον όρο «σούπερ». Είτε πρόκειται για τα εμβόλια, είτε για τα νοσοκομεία, είτε για ένα μείγμα όλων, είναι η προσφορά του κάθε ανθρώπου.
Αλλά σίγουρα η επικοινωνία των αρχών προς τον πληθυσμό δεν αξίζει σε καμία περίπτωση τον όρο «σούπερ». Αντιθέτως.

Θα εθελοτυφλούσε κάποιος αν δεν μπορούσε να δει πως το ίδιο συμβαίνει σχεδόν με όλα τα μεγάλα ΜΜΕ και στη Κύπρο.

Στις 10/1/22 η Αρχισυντάκτρια του SkalaTimes είχε στείλει μια επιστολή στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κ. Φράγκο εκφράζοντας τις ίδιες σχετικές ανησυχίες.

Η επιστολή:


θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας εκφράσω μία μεγάλη ανησυχία μου:

Τα τελευταία δύο χρόνια ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης ζει στους εφιαλτικούς ρυθμούς της πανδημίας. Αυτή η πανδημία ήταν ένα πολύ καλό τεστ για όλους εμάς τους δημοσιογράφους, για να αναμετρηθούμε ακόμη μια φορά με την δημοσιογραφική μας συνείδηση, με την δημοσιογραφική μας ειλικρίνεια και αλήθεια, να δούμε μέχρι που φτάνει το όποιο δημοσιογραφικό μας ταλέντο ή κριτήριο.
Δεν έχει σημασία αν το εμβόλιο είναι η καλύτερη λύση για την ανθρωπότητα ή όχι. Σημασία έχει, και με προβληματίζει, το γεγονός ότι ενορχηστρωμένα όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Κύπρου κράτησαν την ίδια γραμμή: 1. Εμβολιαστείτε όλοι 2. Η μόνη λύση είναι τα εμβόλια. 3. Τα εμβόλια είναι καλά.

Κανένας δεν ασχολήθηκε με το πόσο αντισυνταγματικά είναι τα μέτρα που μας επιβάλλει «μια παρέα νοματαίων», το Υπουργικό Συμβούλιο,
κανένας δεν ασχολήθηκε με τα σοβαρά νούμερα των παρενεργειών του εμβολίου που δημοσιεύει δημόσια το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας,
κανένας δεν ανησύχησε αν έχουν αυξηθεί οι «αιφνίδιοι» θάνατοι,
κανένας δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ ΕΜΒΟΛΙΟ, αντιθέτως συνάδελφοι στη ΤV λένε «δεν είναι υπό δοκιμή, έχει εγκριθεί»,
κανένας δεν προβληματίστηκε που η Κύπρος λαμβάνει μέρος στις δοκιμές (trials όπως το γράφει το vaccelerate) και για κάθε ένα συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων που πετυχαίνει θα παίρνει και 12 εκατομμύρια ευρώ,
κανένας δεν ανησύχησε που το youtube και το facebook έχουν φιμώσει οποιοδήποτε αμφιβάλλει τα εμβόλια (πχ τον Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ Τζ και άλλους).
κανένας δεν δίνει λόγο να μιλήσουν (πχ στην τηλεόραση) επιστήμονες που δεν είναι υπέρ των εμβολίων του κορωνοίου, να τεκμηριώσουν την άποψη τους και να μας εξηγήσουν το γιατί.
Τέλος, κανείς δεν σκέφτηκε πως «η επιστήμη των εμβολίων» είναι οι πολυεθνικές δισεκατομμυρίων και η πανδημία μια επικερδής Business για πολλούς εμπλεκόμενους και πχ να δούμε και ποιοι είναι οι αντιπρόσωποι τους στην Κύπρο (βλέπε πχ rapid test).

Άραγε από αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η Κύπρος από τα Trials (δοκιμές) δηλαδή από τους εμβολιασμούς, θα δώσει λίγα και στα μεγάλα ΜΜΕ;
Άραγε θα δώσει και στα κόμματα που όλα τηρούν σιγήν ιχθύος;

Δεν ξέρω αν είμαι καλή, κακή, ή μέτρια δημοσιογράφος, αλλά ξέρω πως είχα σπουδαίους καθηγητές όταν σπούδαζα δημοσιογραφία, και στο Frederick και στο Middlesex και όλο αυτό που συμβαίνει με την  «κοινή γραμμή» που κρατούν τα παγκύπρια ΜΜΕ μόνο δημοσιογραφία δεν είναι.
Σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, με μια πανδημία που θα γραφτεί στα κιτάπια της ιστορίας, φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων.
Θα μου πεις «έτσι είναι σε όλες τις χώρες, με σπάνιες εξαιρέσεις», ναι, αλλά το ότι είναι έτσι σε όλες τις χώρες, δεν σημαίνει πως είναι και σωστό, δημοσιογραφικά.
Θα μου πεις «γράψε τα εσύ», ναι, τα γράφω όσο μπορώ (πχ πρόσφατα είχαμε μια συνέντευξη με Χρίστο Κληρίδη για τα αντισυνταγματικά μέτρα ( https://www.skalatimes.com/2021/12/29/o-dr-xristos-kliridis-mila-sto-skalatimes-gia-tin-pandimia-kai-ta-antthrwpina-dikaiwmata/ ), αλλά ο κόσμος έχει τόσο φανατιστεί από τα παγκύπρια ΜΜΕ που οποιοσδήποτε γράψει κάτι άλλο πέρα από το «Εμβολιαστείτε», θεωρείται «αρνητής, ψεκασμένος» και διάφορα άλλα τέτοια. Επίσης, το δικό μας το μέσο (SkalaTimes) είναι ένα μικρό τοπικό διαδικτυακό περιοδικό, δεν έχει την δύναμη και την δυναμική των Παγκύπριων ΜΜΕ.

Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει η Ένωση Συντακτών, ίσως τίποτα, ή ίσως να στείλει ένα ανοικτό μήνυμα πως σε κρίσιμες στιγμές, σαν αυτή της πανδημίας, οι δημοσιογράφοι ερευνούν για να παρουσιάσουν αλήθειες και δεν ακολουθούν με τυφλά μάτια την όποια γραμμή τους δώσει το όποιο Υπουργείο ή Κυβέρνηση.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!