Κέντρο Ημέρας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» / Ένα νέο κεντρο στη πόλη μας για άτομα ΑμεΑ

Ένα νέο Κέντρο Ημέρας με το όνομα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ανοίγει τις πόρτες του στην πόλη μας για άτομα με αναπηρία άνω των 21 ετών. Το Κέντρο δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία και δράση γονέων που έχουν παιδιά με αναπηρία.
Σήμερα, η Διευθύντρια του Κέντρου, η κ. Δωρίς Ονησιφόρου, μιλά στο SkalaTimes για το Κέντρο αυτό.

SkalaTimes

Μιλήστε μας λίγο για το νέο Κέντρο Ημέρας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στη πόλη μας.
Το Κέντρο Ημέρας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, μια ομάδα γονέων είχαν ως σκοπό να καλύψουν την ανάγκη των δικών τους παιδιών που αναδύεται μετά την αποδέσμευσή τους από τα Δημόσια Ειδικά Σχολεία. Η φιλοδοξία μας αφορά τη λειτουργία ενός κέντρου υγιούς και δημιουργικής απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πέραν των 21 ετών με την εργοδότηση ενός εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Υπήρχε ανάγκη για ένα τέτοιο κέντρο στη πόλη μας;
Σίγουρα, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου και πρωτοποριακού κέντρου είναι μεγάλη. Τα υπάρχοντα κέντρα απασχόλησης των ΑμεΑ είναι περιορισμένα με σημαντικές ελλείψεις αναλογικά με τον πληθυσμό που χρήζουν υποστήριξης. Αυτό έχει ως συνάρτηση την αδυναμία κάλυψης των υφιστάμενων και ανερχόμενων αναγκών σε επίπεδο ατόμου και οικογένειας, οι οποίες όλο και αυξάνονται ταχύρρυθμα. Γι’ αυτό το λόγο, το κέντρο μας στοχεύει να παρέχει ποιοτική φροντίδα των ΑμεΑ σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης.

Που ακριβώς βρίσκεται και τι άτομα θα δέχεται και ποιες ηλικίες;
Το Κέντρο μας βρίσκεται στην οδό Ομονοίας 11 στη Λάρνακα (περιοχή Λιμανιού) και απασχολεί άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 24669966.

Ποια δραστηριότητες θα προσφέρονται;
Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μας εφαρμόζει προγράμματα αναβάθμισης του βιοτικού και ψυχοκοινωνικού επιπέδου ζωής των ΑμεΑ. Σκοπός μας είναι η ουσιαστική ανάπτυξη δεξιοτήτων τους σε αισθητηριακό, γνωστικό και κοινωνικόσυναισθηματικό επίπεδο. Οι πολύμορφες δραστηριότητες των ειδικών προγραμμάτων μας, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της προσωπικής και επαγγελματικής ταυτότητάς τους, στην ομαλή προσαρμογή και συμπερίληψη τους στην κοινωνία, καθώς και στη βελτίωση των δεξιοτήτων αυτονομίας τους. Ο εν λόγω σκοπός θα υλοποιηθεί μέσω δραστηριοτήτων όπως καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, συνεργασίες με άλλα σχολεία και οργανισμούς, εκδρομές και ταξίδια, ημερίδες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και φυσικά μέσω της δυναμικής συνεργασίας Κέντρου-Οικογένειας-Κοινότητας.

Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες είναι ποικίλα. Το κυριότερο ζήτημα αφορά τη δυσκολία ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο. Στόχος μας είναι η ενεργός εμπλοκή στα κοινά έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την αίσθηση «του ανήκειν» και την βέλτιστη λειτουργικότητά τους.

Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια και ποιες εκδηλώσεις ετοιμάζετε;
Τα εγκαίνιά μας θα πραγματοποιηθούν στις 15/09/2021 στο Κέντρο μας. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με θέμα: Αξέχαστες μουσικές στιγμές του Κινηματογράφου» στο Makenzy Charmar, όπου θα παραβρεθεί ο γνωστός ηθοποιός και τραγουδιστής Παναγιώτης Πετράκης. Επιπλέον, τροχοδρομούνται κι άλλες πολλές εκδηλώσεις όπως η έκδοση βιβλίου μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής με συνταγές καλλιτεχνών. Σκοπός δεν είναι μόνο τα έσοδα για την πραγματοποίηση του οράματός μας με μοναδικό όφελος τα άτομα με αναπηρία, αλλά και η προαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, παροτρύνοντας το κοινό της πόλης μας να συμμετέχει σε αυτές.

Για την εκδήλωση του Κέντρου με τον Παναγιώτη Πετράκη
αποταθείτε στο τηλέφωνο τηλέφωνο επικοινωνίας 99896924.

Τι το ιδιαίτερο θα λέγατε ότι έχει το κέντρο αυτό;
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας αφορά το θετικό και υποστηρικτικό κλίμα που επιδιώκουμε να προάγουμε σε όλα τα μέλη του κέντρου μας. Στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε μια οικογένεια, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ζεστασιά, φροντίδα και κυρίως αγάπη.

Το μήνυμα σας στους συνδημότες μας;
Αγαπητοί συνδημότες, η συμβολή σας στην προσπάθειά μας πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι καθοριστική σαν μια αλτρουιστική συμβολή στο έργο του Σωματείου μας. Γι’ αυτό σας θέλουμε όλους συνοδοιπόρους σ’ αυτό το ταξίδι για την αξιοπρέπεια και την ευτυχία των παιδιών μας. Είμαστε σίγουροι για την συνεργασία σας.

Ο κάθε ένας από εμάς πως μπορεί να προσφέρει στο Ίδρυμα αυτό;
Ο καθένας από εμάς μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μέσω εισφορών, εθελοντικών δράσεων καθώς και με την ενημέρωση των πολιτών, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο σχετικά με το έργο μας.

Τέλος, ο Δήμος Λάρνακας σας έχει στηρίξει, τι θα μπορούσε να κάνει;
Ο Δήμος Λάρνακας έχει στηρίξει σημαντικά το έργο μας και δρα ευαισθητοποιημένα και υπεύθυνα. Συγκεκριμένα, μας έχει ενημερώσει σχετικά με τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα και μας παρείχε εύκολα προσβάσεις στα αρμόδια τμήματα για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Πιστεύω ότι η αρχή της πόλης θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας.

FB Page για το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” : https://www.facebook.com/dikaiomaelpidas

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!