Μαρία Χατζηαυξέντη με μια μουσική “Τριλογία Ψυχής” καταθέτει τη δική της πνευματική αφιέρωση

Εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης, ποιήτρια, στιχουργός, σύζυγος, μαμά τριών παιδιών και άνθρωπος με μια ανεξίτηλη δύναμη για προσφορά. Αυτή είναι η Μαρία Χατζηαυξέντη από τους Τρούλους Λάρνακας. Ένας αυθεντικός άνθρωπος, που προσπαθεί ανελλιπώς να βάλει το δικό της λιθαράκι για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτή η αλληλεγγύη και η ανάγκη για προσφορά που πηγάζει από την προσωπικότητα της με ειλικρίνεια, ήταν και ο λόγος που την οδήγησε στη δημιουργία του CD “Τριλογία Ψυχής”, ένα CD στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι Έλληνες και Κύπριοι τραγουδιστές και συνθέτες και του οποίου τα έσοδα θα δοθούν στο “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”. Αυτό το CD όμως είναι και μια πνευματική αφιέρωση στη μνήμη της αδελφής της Μαρίας, της Κυριακής Χατζηαυξέντη, που “έφυγε” νωρίς.
Το SkalaTimes κουβεντιάζει σήμερα με τη Μαρία Χατζηαυξέντη.


Της Γιώτας Δημητρίου

Τριλογία ψυχής …γιατί;
Η “Τριλογία Ψυχής”, ένα αμάλγαμα του χρόνου, είναι το έργο που μετουσιώνει τη ψυχή, μέσα από την ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ του παρελθόντος και το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ του παρόντος, στην άβυσσο του μέλλοντος, βάζοντας την εξής επιγραφή: Οδός, “λάβετε φάγετε, σώμα λαού και αίμα”, στην Τριλογία της Ψυχής, η αρχή είναι το τέρμα.

Μαρία ποιο ήταν το έναυσμα για το CD “Τριλογία Ψυχής”;
Η «ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΨΥΧΗΣ» , ένα έργο σε στίχους εμπνευσμένους από τις προσωπικές ποιητικές συλλογές “ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ”, “ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ” και “ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ/ΠΩΛΕΙΤΑΙ”, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο μια Ευχή”. Όλα τα έσοδα από το έργο αυτό θα εκχωρούνται στον σύνδεσμο, ως πνευματική αφιέρωση στη μνήμη της αδελφής μου, Κυριακής Χατζηαυξέντη.
Δεν κρύβω ότι ήταν και μια παρότρυνση, ένα «σκούντημα», του ευεργέτη φίλου μου, Λάκη Παπαδόπουλου με τα ψηλά Ρεβέρ. Στη συνέχεια, ο δρόμος της «τριλογίας ψυχής» με έφερε και στο πλευρό του αξιόλογου συνεργάτη και υποστηρικτή της όλης προσπάθειας κ. Μίλτου Καρατζά και της WALNUT ENTERTAINMENT GREECE.

Ποιοι δημιουργοί συμμετέχουν στο άλπουμ;
Τα δεκατέσσερα τραγούδια της «ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΗΣ», ερμηνεύουν αλφαβητικά οι Νεφέλη Αντωνίου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μάγδα Βαρούχα, Σαλίνα Γαβαλά, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Θεοδότου, Βίκυ Καρατζόγλου, Παμπίνα Κοντέα, Κωνσταντίνα, Δημήτρης Μεσημέρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιρέλα Πάχου, Σταύρος Σιόλας και Νικόλας Φιλήτας.
Στη μελοποίηση των στίχων συμμετέχουν οι Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Βαλεντίνος Βαλιαντή, Μάγδα Βαρούχα, Μάκης Δράκος, Θωμάς Θεοδώρου, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Παναγιώτης Μαθιέλλης, Δημήτρης Μεσημέρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιρέλα Πάχου, Σταύρος Σιόλας και Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Πώς ήταν για σένα να βλέπεις τους στίχους, την ποίηση σου να παίρνει μουσική μορφή;
Όταν ένας στίχος «παίρνει σάρκα και οστά», και γίνεται τραγούδι στις μνήμες των ανθρώπων, τότε επέρχεται η λύτρωση, όπως συμβαίνει με τον τοκετό. Από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι και τη ολοκλήρωση της μουσικής επένδυσης, υπάρχει η κυοφορία … ενώ με την κοινοποίηση του τραγουδιού τελείται η «γέννηση» μιας μνήμης στο μουσικό γίγνεσθαι.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να συνεργαστείς με τραγουδιστές και συνθέτες από Ελλάδα και να αναλάβει την υλοποίηση του CD μια δισκογραφική στην Ελλάδα;
Χωρίς να αγωνιστείς και να επιμείνεις σε ό,τι αγαπάς δε μπορείς να ξέρεις αν θα τα καταφέρεις. Αναπόφευκτα το να σε εμπιστευτεί μια αξιόλογη δισκογραφική εταιρεία, χωρίς να σε επιβαρύνει οικονιμικά, δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να ανταποκριθείς στις προσδοκίες του έργου. Όλα γίνονται βήμα βήμα.

Μίλησε μας λίγο για τον φιλανθρωπικό ρόλο που θα παίξει αυτό το CD και για τη  συνεργασία σου με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο μια Ευχή”.
Όπως προανέφερα η «ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΨΥΧΗΣ» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο μια Ευχή”. Όλα τα έσοδα από το έργο αυτό θα εκχωρούνται στον σύνδεσμο, ως πνευματική αφιέρωση στη μνήμη της αδελφής μου, Κυριακής Χατζηαυξέντη, η οποία εγκατέλειψε πρόωρα τα εγκόσμια. Όλοι οι συμμετέχοντες, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, πρόσφεραν απλόχερα την αγάπη τους.
Όλα τα έσοδα από την πώληση του CD (τιμή €15 το ένα) θα δοθούν στον Σύνδεσμο, με σκοπό την εκπλήρωση ευχών καρκινοπαθών παιδιών και νέων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης, και την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους.

Πού μπορεί να βρει κανείς το CD και να το αγοράσει;
Για παραγγελίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 99440995, 99466595 και 99448723/ 22 311277 και στην ιστοσελίδα του συνδέσμου http://www.enaoniromiaefxi.com

Μαρία γνωρίζω πως σε μικρή ηλικία, έχασες ένα μέλος της οικογένειας σου, τη νεαρή τότε αδελφή σου, αυτό θεωρείς πως σε έχει διαμορφώσει στον άνθρωπο που είσαι σήμερα;
Όπως κάθε πληγή στο σώμα, φέρει τη μνήμη του χθες, έτσι και κάθε πληγή στη ψυχή μας, φέρει σημάδια ανεξίτηλα στο είναι μας. Το σύμπαν μας, ο δικός μας μικρόκοσμος, κλονίζεται και ξαναχτίζεται μέσα στις μνήμες μας, είτε το θέλουμε είτε όχι.
Ακούστε το τραγούδι «Σαν να ‘ναι Κυριακή», που φέρει και το όνομα της, Κυριακή.

Για σένα τι σημαίνει ποίηση;
Η ποίηση είναι όπως η άναρχη διάσταση της δημιουργίας. Η δημιουργία μελωδίας ή στίχου, εξαρτάται από τη δομή της χημικής ένωσεως λέξεων και μουσικής, στην εγκεφαλική υπόσταση του συνθέτη ή του στιχουργού.

Ποιος στίχος από τραγούδι θεωρείς ότι συνοψίζει τη ζωή σου ή όσα εσύ πιστεύεις;
Η «φάμπρικα» σε ερμήνεια του Λάκη Χαλκιά, του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Γιώργου Σκούρτη, είναι ένα τραγούδι που με κάνει να δακρύζω, γιατί ενώ γράφτηκε το 1974, οι στίχοι του διαπερνούν το αίμα μου, κάθε φορά που τα’ ακούω, και συνειδητοποιώ τη διαχρονικότητα των νοημάτων του σήμερα, όπου καμία φάμπρικα δε σταματά, δουλεύουν νύχτα μέρα … κι όλοι εμείς ούτε αέρα δεν παίρνουμε, ούτε μιλιά δεν έχουμε, παρά μόνο κρατάμε στο χέρι μας ένα χαρτάκι με το νούμερο μας, περιμένοντας να έρθει κι η δική μας σειρά.
«Η φάμπρικα δε σταματά, δουλεύει νύχτα μέρα…
είμαι το νούμερο οχτώ, με ξέρουν όλοι με αυτό,
κι εγώ κρατάω μυστικό, ποιο είναι τ’ όνομά μου».

Στο Θεό πιστεύεις; Από που αντλείς δύναμη;
Ο Θεός είναι η πίστη μας και η πίστη ο Θεός μας. Η δύναμη της πίστης στον Θεό της αγάπης και του καλού, μας ξυπνά από τα αρχέγονα ένστικτα. Η δύναμή μας πηγάζει από τα έσω μας, και διοχευτεύεται στο σύμπαν της ζωής μας.

Το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Δεν ξέρω τι να ευχηθώ πρώτιστα, … να υπάρχει υγεία, … κανένα παιδάκι να μην υποφέρει… να έχουμε όλοι μια αγκαλιά να κρύψουμε το πρόσωπό μας κι ένα χαμόγελο χωρίς μάσκες και περιορισμούς … με τη νέα χρονιά θα το περάσουμε κι αυτό…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!