Βιβλιοκουβέντες…Tετ α τετ με ένα παιδικό βιβλίο / “Το αλλιώτικο μυαλοκούτι του Αλέξανδρου”

Γράφει η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας
Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου


Σήμερα υποδεχόμαστε στην παρέα μας ένα παραμύθι… διαφορετικό, αλλιώτικο, ξεχωριστό, ιδιαίτερο. Πόσο μου αρέσουν αυτές οι λέξεις. Έχουν κάτι… συναρπαστικό. Μα ας το γνωρίσουμε καλύτερα.

*Η ταυτότητα του βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαίριλυν Ζαννέττου
Τίτλος: “Το αλλιώτικο μυαλοκούτι του Αλέξανδρου”
Εικονογράφηση: Λάουρα Νικολάου

Σας καλωσορίζω στη βιβλιοπαρέα μας. Χαίρομαι τόσο πολύ που θα μιλήσουμε για το αλλιώτικο! Τι όμορφη λέξη. Τι είναι όμως το αλλιώτικο;
Οτιδήποτε δεν μοιάζει με τα πολλά. Οτιδήποτε επιλέγουμε να ονομάσουμε έτσι. Οτιδήποτε είναι διαφορετικό από αυτά που εμπίπτουν στην καθημερινή μας ρουτίνα, στις υφιστάμενες εικόνες και νοητικά σχήματα και μας φαίνεται ξένο.

Αν το αλλιώτικο είχε μυρωδιά
Θα μύριζε μαύρη ορχιδέα.

Αν είχε γεύση
Θα ήταν μαρμελάδα με λωτό.

Με το που ακούει κάποιος αυτή τη λέξη φοβάται, τρομάζει, ανατριχιάζει, βγάζει σπυράκια και κοκκινίλες. Γιατί στ’ αλήθεια φοβούνται οι άνθρωποι το αλλιώτικο;
Αυτοί που φοβούνται, γιατί σε καμία περίπτωση δεν νοιώθουν έτσι όλοι, μεγάλωσαν με λιγότερες εικόνες. Μεγάλωσαν μέσα σε πιο μικρά και ενδεχομένως ασφυκτικά κουτάκια που τους περιόρισαν τις αισθήσεις. Έτσι δεν γεύτηκαν ποτέ τις χιλιάδες ιδέες εκεί έξω και δεν μύρισαν το θαύμα των τόσων διαφορετικών μυαλοκουτιών. Ααα ακόμη δεν ξέρετε για το μυαλοκούτι. Θα σας πω σε λιγάκι, υπομονή.

Είναι το αλλιώτικο τόσο τρομακτικό;
Όχι βέβαια. Εξ ορισμού η λέξη «αλλιώτικο» αυτοακυρώνεται. Απλώς, υπάρχει ποικιλία ανθρώπων στον κόσμο. Υπήρχε ανέκαθεν. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι επέλεξαν να ετικετοποιηθούν ως αλλιώτικοι και μη αλλιώτικοι. Ως παράξενοι και κανονικοί.

Πού μπορεί να οδηγήσει το αλλιώτικο;
Εκεί όπου μπορεί να οδηγήσει και το καθετί. Εξαρτάται ποιος είναι ο οδηγός και ποιος ο συνοδηγός.

Στο φανταστικό σχολείο της πόλης του Ουράνιου Τόξου τα παιδιά στο κεφάλι τους είχαν ένα μυαλοκούτι. Μέσα σ’ ένα μυαλοκούτι τι μπορεί να βρει κανείς;
Με λίγη φαντασία μπορείς να βρεις μέσα τα πάντα. Από ουράνια τόξα, θεόρατους ουρανοξύστες, τρομακτικές νυχτερίδες, ογκώδεις ελέφαντες που πλακώνουν ψυχές, ξημερώματα σε μια ταράτσα, ονειρώξεις σε μια κρύα κάμαρα. Όπως προείπα, οτιδήποτε!

Ο μικρός σας ήρωας ένιωθε άσχημα για το δικό του μυαλοκούτι. Γιατί;
Γιατί ο περίγυρός του δεν τον δεχόταν και ήθελε να τον αλλάξει. Έτσι, μη αντέχοντας άλλο την κοροϊδία, αναγκάστηκε να το κρύψει, αποπειράθηκε να το αλλάξει και κατά συνέπεια επιχείρησε να ακρωτηριάσει την ψυχή του για να γίνει αρεστός.

Κι αν κάποιος θέλει να αλλάξει το αλλιώτικο που έχει μέσα του; Τι θα τον συμβουλεύατε;
Να αφουγκραστεί τους κραδασμούς της ψυχής του. Μόνο έτσι θα βρει την πραγματική απάντηση. Ο πυρήνας μας δεν αλλάζει κατά παραγγελία. Ή τουλάχιστον δεν πρέπει να αλλάζει για να ταιριάξει καλύτερα με τους πυρήνες γύρω του.

Αφού οι ήρωες σας είναι παιδιά θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία που με βασανίζει εδώ και πολύ καιρό. Ποια είναι η πιο μεγάλη επιθυμία ενός παιδιού;
Να έχουν οι μεγάλοι που αγαπά πιο πολύ χρόνο για να το αγαπήσουν πίσω.

Τι μπορεί να γίνει όταν σμίξουν πολλά διαφορετικά μυαλοκούτια;
Με δύο λέξεις θα έλεγα «Ένα θαύμα». Με περισσότερες, θα έλεγα σπουδαία πράγματα. Όταν τα μυαλοκούτια των ανθρώπων καταφέρουν να σμίξουν- γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- μεγαλουργούν.

Αν σας έλεγα να διαλέξετε πέντε λέξεις που θα θέλατε να μείνουν στο μυαλοκούτι των μικρών αναγνωστών σας ποιες θα ήταν αυτές;
Ονειρεύομαι, αποδέχομαι, κατανοώ, σέβομαι, αγαπώ

———————————————

Ενδιαφέρουν κι αυτά:

Ποια είναι όμως η Μαίριλυν Ζαννέτου;

Γεννήθηκα στο Λονδίνο και μεγάλωσα στην Κύπρο. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζομαι ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία. Έχω μεταπτυχιακό στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (King’s College London) και είμαι υποψήφια διδάκτορας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας.
Είχα, εξ απαλών ονύχων, πάθος με το γράψιμο. Απολαμβάνω να γράφω για ανθρώπους που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, για διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας, για κοινωνικά φαινόμενα και οτιδήποτε μου προξενήσει ενδιαφέρον και μου παρέχει την έμπνευση που χρειάζομαι.

———————————————

Δραστηριότητες για παιδιά

-Δίνετε στα παιδιά ένα άδειο κουτί. Αφού διαβάσετε το παραμύθι και συζητήσετε την έννοια του μυαλοκουτιού, το κάθε παιδί ζωγραφίζει το δικό του μυαλοκούτι.

-Το παιδί σε ρόλο
Προβληματική κατάσταση: Ένας συμμαθητής σου, ο Αλέξανδρος, δέχεται bullying επειδή το μυαλοκούτι του διαφέρει από των υπολοίπων.
Το παιδί μπαίνει σε ρόλο και προσπαθεί να εισηγηθεί τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Πιθανοί ρόλοι: Οι γονείς του Αλέξανδρου. Οι δάσκαλοι. Οι συμμαθητές του που ανησυχούν γι’ αυτόν.

-Πώς θα μπορούσε ο Αλέξανδρος να χειριστεί το bullying που δεχόταν από τα παιδιά του σχολείου του; Τι θα έκανες στη θέση του;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!