Ψυχολόγος Ελένη Δανιήλ: “Η επίδραση της πανδημίας επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας”

H συμβουλευτική ψυχολόγος του SkalaTimes, η Ελένη Δανιήλ, απαντά σε επίκαιρα για όλους ερωτήματα, απορίες και ερωτήσεις που μας αφορούν όλους, στις εποχές της πανδημίας που διανύουμε.

Θα λέγατε ότι ο κόσμος που επισκέπτεται ψυχολόγους έχει αυξηθεί τώρα με τη κρίση του κορωνοϊου;
Η εμφάνιση της πανδημίας είναι μια κατάσταση η οποία έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή όλων μας. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό ο κόσμος να ανησυχεί για την εξέλιξη της κατάστασης ή να έχει επηρεαστεί συναισθηματικά μετά από τόσες αλλαγές που καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα. Και δεν εννοούμε μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, τα οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτήν την κατάσταση. Οπότε είναι λογικό να αναζητούν υπηρεσίες από κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να διαχειριστούν την νέα τάξη πραγμάτων.

Μπορεί κρίση της πανδημίας να επιδεινώσει ένα ψυχολογικό θέμα/τραύμα κτλ;
Φυσικά. Η επίδραση της πανδημίας επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας. Υπάρχει περιορισμός σε πολλά πράγματα, αλλαγές στις συνήθειες μας αλλά και στην ρουτίνα μας. Αιφνίδια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις ζωές μας και εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις ταυτόχρονα. Η κοινωνικό-συναισθηματική μας κατάσταση έχει επηρεαστεί. Ζούμε στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, τον φόβο για εμάς τους ίδιους και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά από την άλλη επικρατεί καχυποψία και άρνηση του προβλήματος απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση που μας αναγκάζει να ζούμε με περιορισμούς.

Κοντά σας έρχονται άτομα με σοβαρά ζητήματα ψυχοπαθολογίας ή μπορούν να έρθουν και άτομα με θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, απλά καθημερινά ζητήματα όπως λάθος προγραμματισμός χρόνου κτλ;
Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες στη ζωή του, όποτε θεωρώ ότι εξαρτάται τι στόχους ή προσδοκίες έχει από τη ζωή του και από τον εαυτό του ένα άτομο. Ωστόσο, μπορούν να μας επισκεφθούν άτομα με πιο απλά ζητήματα εώς πιο σοβαρές μορφές ψυχοπαθολογίας, όπως χρόνια κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κλπ. Εάν σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται ότι κάποιος ειδικός δε μπορεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο για τον οποιοδήποτε λόγο, αυτό μπορεί να συζητηθεί με τον θεραπευόμενο και ακολούθως να συστηθεί θεραπεία με άλλον ειδικό.

Υπάρχουν κανόνες και τεχνικές που κάνουν γενικά για όλους και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του στρες της καθημερινότητας;
Φυσικά. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, όπως οι μυοχαλαρωτικές αναπνοές, οι τεχνικές ενσυνειδητότητας οι οποίες μας βοηθούν να εστιάσουμε στο παρόν(υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο διαδίκτυο), η καταγραφή των σκέψεων μας, ή να κρατάμε ένα ημερολόγιο για όλα όσα νιώθουμε ευγνώμων σε καθημερινή βάση. Βέβαια είναι καλό να επισημάνουμε ότι τα άτομα που υποφέρουν από έντονο στρες ή άγχος με αποτέλεσμα η καθημερινότητα τους να γίνεται πιο δυσλειτουργική, είναι καλύτερο να επισκεφτούν κάποιο ειδικό, αφού συνήθως υπάρχουν βαθύτερα αίτια γι’ αυτό.

Πώς γνωρίζει κάποιος αν ο ψυχολόγος που επισκέπτεται είναι όντος καλός στη δουλειά του και πως αποφεύγεται η εξάρτηση ψυχολόγου-ασθενή;
Είναι πολύ σχετικό το πώς ένας ψυχολόγος είναι όντως καλός. Μπορεί για ένα άτομο ένας ψυχολόγος να είναι εξαιρετικός, ενώ για κάποιον άλλον να μην λειτουργήσει. Σε γενικές γραμμές όμως είναι σημαντικό ο ψυχολόγος που έχεις επιλέξει να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, να νιώθεις άνετα να μιλήσεις και να εκφραστείς. Επίσης, το άτομο είναι καλό να νιώθει έτοιμο να μπει σε αυτήν τη διαδικασία και να είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο αλλαγής του εαυτού.

Έχεις μετακομίσει σε ένα νέο χώρο στη περιοχή Δροσιά, που και πως μπορεί να σας βρει κάποιος;
Έχω δημιουργήσει το δικό μου χώρο όπου παρέχονται υπηρεσίες σε ενήλικες, έφηβους και παιδιά. Το γραφείο μου βρίσκεται στην περιοχή Δροσιάς. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευθέτηση ραντεβού μπορούν να με καλέσουν στο 97736810 ή μέσω της σελίδας μου στο Facebook αλλά και στο Instagram(Ελένη Δανιήλ).

Τέλος, ποιος είναι ο ρόλος της Συμβουλευτικής Ψυχολόγου; Τι πρέπει να αναμένει κανείς όταν κλείσει ραντεβού σε μια Συμβουλευτική Ψυχολόγο;
Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος ασχολείται κυρίως με άτομα που αντιμετωπίζουν και βιώνουν καθημερινά προβλήματα και καθημερινές ανθρώπινες εμπειρίες, όπως οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις τους, χωρισμός, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, και το επακόλουθο πένθος, άγχος στην καθημερινότητά ή στην εργασία τους, στεναχώρια. Επίσης, ο συμβουλευτικός ψυχολόγος βοηθάει άτομα που εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κατάθλιψη ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή τους ή μεταπτώσεις στη διάθεσή τους ή άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως  ο καρκίνος, καρδιοπάθειες, που επηρεάζουν άμεσα την ψυχική υγεία του ατόμου Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας. Γενικά, όμως θα έλεγα ότι ο κάθε ψυχολόγος έχει τη δική του προσέγγιση και ο βασικός του ρόλος είναι γίνει συνοδοιπόρος με τον θεραπευόμενο, ώστε ο δεύτερος να μπορέσει να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συναισθήματα του και να διευκολύνει την προσωπική του ανάπτυξη και εξέλιξη.

  

       

       

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!