Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα….Συνεπής με την αναξιοπιστία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Του Ανδρέα Πασιουρτίδη
Βουλευτής Λάρνακας
ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις

Το να προβαίνεις σε βαρύγδουπες δηλώσεις και να μοιράζεις προεκλογικές υποσχέσεις, ειδικά μπροστά σε ένα ακροατήριο που δικαίως νιώθει ότι η πόλη και η επαρχία του περιθωριοποιείται και είναι ουραγός σε αναπτυξιακά έργα, με ευθύνη της δικής σου κυβέρνησης, είναι εκτός από εύκολο και αποτελεσματικό για σκοπούς αλίευσης ψήφων.

Το πρόβλημα με αυτή την πρακτική είναι ότι κάποτε έρχεται η ώρα της υλοποίησης των όσων υποσχέθηκες. Όταν μάλιστα οι δεσμεύσεις για συγκεκριμένο θέμα επαναλαμβάνονται με κάθε ευκαιρία, η υπαναχώρηση από αυτές είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσουν την οργή όσων ξεγελάστηκαν πιστεύοντας τα όσα έταζες.

“Θέλω να επαναβεβαιώσω την οριστική μας απόφαση για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προχωρούν οι μελέτες για τη δημιουργία του Ωκεανογραφικού Κέντρου, της Σχολής Θαλασσίων Επιστημών και της Σχολής Ενάλιας Αρχαιολογίας, στο χώρο του παλαιού Λεπροκομείου, τον οποίο η κυβέρνηση ήδη έχει παραχωρήσει για χρήση προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου”.

ΚΥΠΕ 21/7/2017

Τη δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα, ανακοίνωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Δήμος Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Γραφείου του Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος ανέφερε πως η εκδήλωση «σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της Θαλάσσιας Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας για το νησί μας

Η δημιουργία στη Λάρνακα Νέας Σχολής Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η έναρξη μεταπτυχιακού προγράμματος στη Θαλάσσια Τεχνολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνέχισε «αναμένεται να καλύψουν σε ένα σημαντικό βαθμό τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο ιδρυμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας στις Θαλάσσιες και Ναυτικές Επιστήμες, συντελώντας στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς και νέων και καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των τομέων της Γαλάζιας Οικονομίας».

ΚΥΠΕ 10/10/2017

Όσον αφορά τις Πανεπιστημιακές Σχολές που θα λειτουργήσουν στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και πέρσι. Ότι δηλαδή «είναι δεδομένη και οριστική η απόφαση της κυβέρνησης, έχουμε συνεννοηθεί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, η γη έχει παραχωρηθεί και αφορά το χώρο του παλιού Λεπροκομείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και απαιτούνται κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες. Όμως, η απόφαση είναι όπως από το 2019 να αρχίσουν να λειτουργούν, ενδεχόμενα όχι στο Λεπροκομείο αλλά κάπου αλλού» τα δύο τμήματα των Πανεπιστημιακών Σχολών δηλαδή Θάλασσας και Τεχνολογίας και Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

ΚΥΠΕ 03/05/2018

Οι πιο πάνω είναι μόνο μερικές από τις δηλώσεις και δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα. Δεσμεύσεις οι οποίες για ακόμα μια φορά διαψεύσθηκαν με τον πιο εμφαντικό τρόπο και υποσχέσεις οι οποίες κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Λάρνακας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 31/08/2020 στο Προεδρικό.

Το τραγελαφικό της όλης κατάστασης όμως είναι ότι στην προσπάθεια να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες από τους ώμους του και να μην αναλάβει το κόστος της υπαναχώρησης από ακόμα μία υπόσχεση του προς τους Λαρνακείς, ο ΠτΔ καταφεύγει σε δικαιολογίες και επιχειρήματα, τα οποία καταρρίπτονται από τους ίδιους τους Υπουργούς του.

Συγκεκριμένα ο τέως Υπουργός Παιδείας Κ. Χαμπιαούρης, σε απάντηση του ημερομηνίας 2/12/2019, σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση, σε κανένα σημείο δεν άφησε να νοηθεί ότι η Κυβέρνηση θεωρεί το κόστος δημιουργίας της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα αποτρεπτικό, ούτε ότι έτυχε λανθασμένης ενημέρωσης από την προηγούμενη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αντιθέτως, το ίδιο το ΥΠΠΑΝ, προώθησε στις 8/10/2019, το Σχέδιο Κανονισμών για ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας, που του υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 18/07/2018, στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Περαιτέρω, το ΥΠΠΑΝ κατέθεσε στη Βουλή Κανονισμούς που θα επιτρέπουν στη Σχολή την προσφορά προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών σε ξένες γλώσσες. Την απάντηση μάλιστα συνόδευαν, ως Παραρτήματα, μία Έκθεση από Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, καθώς και αναλυτικοί πίνακες για το αναμενόμενο κόστος καθώς και το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού υλοποίησης και λειτουργίας της Σχολής.

Από τα πιο πάνω είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε το κόστος και το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας της σχολής, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω συζητήθηκαν και στη Βουλή, αλλά παρείχε και σχετική επίσημη ενημέρωση προς βουλευτές. Οτιδήποτε διαφορετικό λέγεται αποτελεί ξεκάθαρα προφάσεις εν αμαρτίαις, για να δικαιολογηθεί η στροφή 180 μοιρών της παρούσας Κυβέρνησης για ακόμα ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, που αφορά τη Λάρνακα.

Ως εκ τούτου, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τις  τοποθετήσεις του στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας, έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει από την πραγματική ουσία του θέματος, που είναι η για πολλοστή φορά μη τήρηση δημοσίων δεσμεύσεων του, αναφορικά με έργα που θα φέρουν περαιτέρω ανάπτυξη στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ συμπεριφέρεται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!