Το Ηχόχρωμα της φύσης από τους Tat Tnabar

Το Ηχόχρωμα της φύσης από τους Tat Tnabar έρχεται στη Λάρνακα με το Φεστιβάλ Κύπρια και το SkalaTimes αρπάζει την ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Λευτέρη Μοσχοβία.
Στις 13 Σεπτεμβρίου η Λάρνακα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια πραγματικά μοναδική μουσική παράσταση. Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Λευτέρη συμμετέχετε στο Φεστιβάλ «Κύπρια» κάτω από δύσκολες εποχές, στα χρόνια κορωνοϊου, τι σημαίνει καταρχάς για σένα αυτή η συμμετοχή;
Όντως όπως το λες, δύσκολες εποχές και λυπάμαι  πραγματικά γιατί στις μέρες μας δυστυχώς πολλοί από τους συναδέλφους μου μουσικούς και γενικότερα των τεχνών δεν έχουν δουλεία. Βλέπω αξιόλογους καλλιτέχνες να δουλεύουν σε άλλες δουλείες άπλα για να ζήσουν και πραγματικά πονώ. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα στους νέους καλλιτέχνες: μην απελπίζεστε, να είστε θετικοί, ανηφόρα είναι θα περάσει.
Η Συμμέτοχη μας στο Διεθνές φεστιβάλ κύπρια σημαίνει πολλά για μένα…
1 Την αναγνώριση της δουλειάς μου και της ομάδας μου αφού στο Φεστιβάλ αυτό δεν μπορεί να πάει οποιοσδήποτε να παίξει μουσική, Θέατρο και χορό, επιλέγουν μονό αξιόλογες προτάσεις και παραστάσεις από όλο τον κόσμο και την Κύπρο μας.
2 Την  προσωπική ικανοποίηση για τις πολλές ώρες δουλειάς μου.
3 Με κάνει να συνεχίσω να αγωνίζομαι…

Έντεκα παραστάσεις φέτος ανάμεσα τους κι εσείς. Οι TAT TNABAR «αναζητώντας το ηχόχρωμα της φύσης» μίλησε μας λίγο γι αυτή την τόσο μοναδική μουσική παράσταση. Το να παίζει μουσική με ένα δέντρο μου ακούγεται τόσο μαγικό, έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο εξωτερικό εξ όσων γνωρίζεις;
Αναζητώντας το ηχόχρωμα της φύσης , είναι πολλά σε ένα (χαμογελά)…..μια παράσταση πολλών ωρών μελέτης, όταν έρθετε στην παράσταση θα καταλάβετε τι εννοώ…..όσο παράλογο και να ακούγεται τα δέντρα έχουν ζωή και ανταποκρίνονται  όταν τους μιλάς, όταν τους τραγουδάς, άπλα δεν τα ακούς. Στην συγκεκριμένη παράσταση θα δείτε εκτός από πολλά πράγματα άλλα, να παίζουμε μουσική μαζί με το δέντρο όπου καλωδιώνουμε με ειδικά μηχανήματα και θα ακούσετε τι έχει να μας πει μουσικά. Είναι όντως μαγικό και συγκινητικό αφού ο πλανήτης μας είναι τόσο ζωντανός και από μόνος του είναι μια μουσική παράσταση. Μετά από το φεστιβάλ έχει σειρά το εξωτερικό.

Ποια ήταν τα σχόλια του κόσμου μέχρι στιγμής στις παραστάσεις σας αυτές;  
Πολλά θετικά σχόλια,απίστευτο το Vibe του κόσμου, και πάμπολλα τα μηνύματα συγχαρητήριων και αγάπης στην προσπάθεια μας…. 

Πόσο καιρό σου πήρε να δημιουργήσεις το concept της παράστασης και από πού αντλεί δύναμη ένας τόσο μοναδικός μουσικός όπως είσαι εσύ; 
Βασικά η μελέτη ποτέ δεν σταματά, άλλα για την συγκεκριμένη παράσταση περίπου ένας χρόνος καθημερινής δουλειάς μέρας νύχτας…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογία, νομίζω η δύναμη και η πηγή έμπνευσης βγαίνει από την περιέργεια . ΠΧ από μικρό παιδί με θυμάμαι να ήμουν πειραχτήρι και ήθελα να χτυπήσω σε κάθε αντικείμενο για να ακούσω τον ήχο του, όταν μου άρεσε συνέχιζα γι αυτό ακόμα συνεχίζω (γελά) ….

Ο Πυθαγόρας είχε μιλήσει για την υπέροχη συμφωνία που δημιουργούσε ο ήχος του κάθε ουράνιου σώματος που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Η μουσική, η φύση και το σύμπαν είναι ένα….Εσύ «παντρεύεις» τη φύση με τη μουσική, μίλησε μας λίγο γι αυτό.  
Το θέμα Φύση – Ήχος  είναι πολύ μεγάλη και ατελείωτη ανάλυση και χρειάζεται πολλές ώρες συζήτησης.
Με λίγα λογία  ο άνθρωπος άρχισε να παίζει μουσική ακούγοντας διάφορους ήχους της φύσης που μας χάρισε ο δημιουργός μας, τον αέρα, το νερό, την βροχή, τα πουλιά τα δέντρα και άλλους τόσους πολλούς ήχους  που όταν πας σε ένα δάσος η κάπου μακριά η φύση είναι από μόνη της η απόλυτη μουσική παράσταση.
Λίγο πιο ψαγμένα σε έμενα το πάντρεμα  φύση + μουσική = άγχος + φόβος + Νεύρα + ευαισθησία  + Γαλήνη  =   Ελευθερία. 
Όσο και να κλήσεις τα αυτιά σου πάντα θα ακούγεται ένας ήχος.

Λευτέρη τι έχεις σπουδάσει και που σε βρίσκουμε σήμερα επαγγελματικά; 
Σπούδασα κλασσικό τραγούδι και Μουσικοθεραπεία  στο Πανεπιστήμιο του Cardiff στην Ουαλία. Μετάερεύνησα, και με μια βαλίτσα στο χέρι ταξίδευα σε πολλές χώρες  και έβρισκα τους  ανθρώπους που θαύμαζα σαν αξιόλογους μουσικούς, τραγουδιστές, μουσικές φυλές, και μοιραζόντουσαν την τέχνη και την τεχνική τους μαζί μου.
Επαγγελματικά  εκτός από το φεστιβάλ δεν κάνω πολλά πράγματα αξιολογώ και επιλεγώ τις προτάσεις μου για να νιώθω συγκεντρωμένος και να κάνω αυτό που μου αρέσει μόνο.                         
Τώρα το καλοκαίρι έχω μια εξαιρετική συνεργασία στο Ipanema Lounge Bar by Alion Hotel  παίζουμε κάθε Σάββατο με το Duo Rubatos, Experimental Latin Jazz και κάθε φορά που παίζω εκεί νιώθω τόσο Ελεύθερος με αποτέλεσμα να είμαι στο 110%   του εαυτού μου μουσικά.  

Πόσο εύκολο είναι να είναι κανείς μουσικός στην Κύπρο σήμερα και μάλιστα ένας μουσικός με πολύ πρωτοποριακές για τον τόπο ιδέες;   Κάτω απ τις συνθήκες της πανδημίας πολύ δύσκολο για όλους! Η δουλειά μας θέλει πολλά γερά νεύρα και υπομονή  υπό κανονικές συνθήκες  το να ζήσεις σαν μουσικός και να έχεις οικογένεια δυστυχώς πρέπει να κάνεις χίλια πράγματα. Οι καλοί επαγγελματίες  μουσικοί είναι είδος προς εξαφάνιση είναι κρίμα γιατί υπάρχουν τρομερά ταλέντα νεαροί ψαγμένοι αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να επιβιώσουν απογοητεύονται , και αλλάζουν επάγγελμα . Εδώ χρειάζεται η στήριξη όλων μας. Και ένα μήνυμα προς όλους τους νεαρούς μουσικούς : μην απογοητεύεστε  και εκμεταλλευτείτε κάθε άσχημη στιγμή μουσικά θα δείτε ότι θα πατέ καλά…  

Τι ονειρεύεσαι επαγγελματικά;
Κάθε άνθρωπος στην γη κάνει όνειρα για διάφορα πράγματα  η αλήθεια είναι ότι εγώ πλέων κάνω όνειρα να δω τα παιδιά μου να πετύχουν τους στόχους τους όπως πέτυχα εγώ τους δικούς μου. Τώρα η ζωή με δίδαξε ότι έρθει θα είναι καλοδεχούμενο και θα το χαρώ.

Πόσο ρόλο μπορεί να παίζει η μουσική στην ψυχολογία και στη ζωή ενός παιδιού και ενός ενήλικα;
Η μουσική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και στην πορεία της ζωής ενός παιδιού. Θα αρχίσω με το όταν κάποιος βλέπει το παιδί του να χτυπά να τραγουδά και να φωνάζει μη του θυμώσετε δεν είναι πάντα το παιδί προβληματικό όπως οι πιο πολλοί αξιολογούν ΟΧΙ! ίσως να είναι μουσικό ταλέντο και να θέλει ξεχωριστή προσέγγιση, συμβουλή μου πάρτε το παιδί σε έναν μουσικό σε ένα ωδείο να παίξει με αληθινά μουσικά όργανα, πάρτε το σε δεύτερο ωδείο, σε πιο ψαγμένους και εκεί θα δείτε ίσως το παιδί αυτό είναι ξεχωριστό, να είναι γεννημένο για την μουσική. Με ό,τι ασχοληθεί μουσικά ένα παιδί είναι όμορφο. Ακόμα και να μην ακολουθήσει επαγγελματικά, εκτός του ότι θα το βοηθήσει να χαλαρώνει και να σκέπτεται σωστά μέσο της μουσικής, θα μπορεί μετά να εκμεταλλευτεί το όργανο που διδάχτηκε για να παίζει να βγάλει τα έξοδα του.
Επίσης είναι σωστό να πω ότι στα παιδιά είναι σημαντικό να ξέρουν οι μεγάλοι ότι δεν δίνουμε ποτέ σαν παιχνίδια μουσικά όργανα. Δίνουμε πάντα αληθινά μουσικά όργανα για να αντιμετωπίσουν σοβαρά το μουσικό όργανο και να πάρουν αυτοπεποίθηση ότι, τι ωραία παίζω αληθινό μουσικό όργανο.    
Ανάλογα με το είδος της μουσικής και συχνότητας  σε ένα ενήλικα επιδρά θεραπευτικά, Χαλαρωτικά, αποβάλει τις τοξίνες ακούγοντας  σκέφτεται σωστά ,παίζοντας η ακούγοντας  ένα μουσικό όργανο στην ανάλογη συχνότητα ηρεμεί και εκτονώνεται. Οι πιο πολλές μουσικές είναι κουρδισμένες στα 432 Hz και είναι συνηθισμένες στον Εγκέφαλο. Όταν όμως ακούσει κάποιος μια μουσική κουρδισμένη στα 936  Hz  είναι θεραπευτική και χαλαρωτική.  Καθώς και η συχνότητα 741 Hz Αποβάλει τοξίνες, σου δίνει θετικότητα  όπως και άλλες πολλές συχνότητες οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα του ανθρώπου. (Χαμογελά)

Στις 13 Σεπτεμβρίου τα ΚΥΠΡΙΑ θα βρεθούν στη Λάρνακα, πόσο εύκολο ήταν να το καταφέρετε αυτό;
Βασικά είμαστε από την Λάρνακα! Ήθελα να παίξουμε κάπου στην Λάρνακα μας, στην πόλη μας! Και έτσι παρακάλεσα την Διοργάνωση του Φεστιβάλ για να κάνουμε μια παράσταση και στην Λάρνακα όπου και εγκρίθηκε!  Συνήθως όμως στους Λαρνακείς δεν αρέσουν και πολύ τα πειραματικά, παρόλα αυτά πήρα την ευθύνη και είπα δεν πειράζει θα έρθει κόσμος και να ακούσει.
Κλασσική ατάκα  του σκαλιώτη, πότε θα έρθεις Λάρνακα;
ΗΡΘΑΜΕ (χαμογελά).  

Και που θα πραγματοποιηθεί η μουσική σας παράσταση;
Η παράσταση αναζητώντας το ηχόχρωμα της φύσης  είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Λυκείου Αραδίππου Τάσος Μητσόπουλος  την Κυριακή 13 Σεπτέμβριου και ώρα 18:30  το Εκπαιδευτικό μέρος όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα 9 Ηχοσημεία και μετά να παίξουν μουσική και οι ίδιοι.
Στις 19:30 η συναυλία μας μέχρι 20:30

Η Είσοδος είναι ελεύθερη και είναι απαραίτητη η προκράτηση στον αριθμό 70002212.Το μήνυμα σου στο κόσμο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας που θα διαβάσει τη συνέντευξη μας;
Σας περιμένουμε με αγάπη εσάς και τα παιδιά σας να γνωρίσετε το Ηχόχρωμα της φύσης από τους Tat Tnabar.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!